Analyysi: Outokummun huhutaan toimittavan teräksen Teslan Cybertruckiin

Bloomberg uutisoi Teslan haluavan Outokummun ruostumatonta terästä odotetun Cybertruckin ulkopintaan. Yhtiöt eivät ole kommentoineet sopimusta, mutta markkinat ottivat huhut positiivisesti vastaan.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Bloomberg uutisoi Teslan haluavan Outokummun ruostumatonta terästä odotetun Cybertruckin ulkopintaan. Yhtiöt eivät ole kommentoineet sopimusta, mutta markkinat ottivat huhut positiivisesti vastaan.

Outokummun huhutaan sopineen ruostumattoman teräksen toimituksesta Teslan kanssa

Myöhään keskiviikkona 11.10.2023 Bloomberg julkaisi uutisen, jonka mukaan Tesla aikoisi käyttää Outokummun ruostumatonta terästä kehityksessä olevassa Cybertruckissa. Bloombergin lähteenä ovat nimettöminä puhuneet henkilöt, jotka eivät halua identifioitua toimitussopimuksen yksityisen luonteen takia. Outokumpu on Bloombergin mukaan kieltäytynyt kommentoimasta uutista, ja Tesla ei ole vastannut haastattelupyyntöihin.

Keskiviikkoisen uutisen mukaan Tesla haluaa käyttää ruostumattomasta teräksestä tehtyjä paneeleja Cybertruckin ulkopinnassa. Bloombergin lähteiden mukaan yhdeksi toimittajaksi on valittu Outokumpu, mutta Tesla saattaa käyttää useampaa toimittajaa. Bloombergin tietojen mukaan teräs toimitettaisiin Outokummun Alabaman tehtaalta Teslan gigatehtaalle Texasiin.

Odotetun futuristisen Cybertruck -lava-auton tuotanto on myöhässä alkuperäisestä aikataulusta, mutta Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on lupaillut sarjatuotannon alkavan kuluvan vuoden lopulla. Markkinat odottavat Muskin päivittävän Cybertruckin tilannetta 18.10. järjestettävän sijoittajapäivän yhteydessä.

Outokummun Q2-tulos jäi ennusteista

Outokummun liikevaihto oli 1 911 M€ (analyytikoiden ennuste 1 971,0 M€) ja oikaistu liiketulos 129 M€ (ennuste 146,0 M€). Outokummun mukaan yhtiön toisen neljänneksen tulos oli hyvä Amerikoissa, mutta Euroopassa markkinaympäristö heikkeni odotettua nopeammin ja vaikutti negatiivisesti yhtiön Europe-liiketoiminta-alueen kannattavuuteen jo toisen neljänneksen lopussa. Yhtiön oikaistu käyttökate oli 190 milj. euroa. Yhtiön oman ohjauksen mukaan se odotti oikaistun käyttökatteen pysyvän samalla tasolla tai nousevan edellisestä neljänneksestä, kun ensimmäisellä neljänneksellä oikaistu käyttökate oli 204 milj. euroa.

Ruostumattoman teräksen toimitukset pysyivät yhtiön mukaan odotetun maltillisella tasolla, toimitusten ollessa 502 000 tonnia (560 000 tonnia). Yhtiön mukaan viimeiset kaksi vuotta ovat olleet poikkeuksellisen vahvat ja nyt yhtiö on siirtynyt syklissä laskusuhdanteeseen. Yhtiön mukaan Outokummun vahva tase kestää kuitenkin myös haastavimmissa markkinatilanteissa.

Yhtiö odottaa ruostumattoman teräksen toimitusten laskevan 5-15 % kolmannella neljänneksellä toiseen neljännekseen verrattuna, ja Europe-liiketoiminta-alueen markkinaympäristön odotetaan olevan haastava. Myös oikaistun käyttökatteen odotetaan laskevan kolmannella neljänneksellä toisesta neljänneksestä.

Taloudelliset tavoitteet 2025

Outokummun tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 14 %:lla vuoden 2025 loppuun mennessä Science Based Targets -aloitteen 1,5 asteen tavoitteen mukaisesti. Taloudelliset tavoitteet vuoden 2025 loppuun mennessä ovat:

  • Korollisen nettovelan ja käyttökatteen suhteen pitäminen alle yhden tavanomaisessa markkinatilanteessa.
  • Käyttökatetason parantaminen 200 milj. eurolla.
  • Europe-liiketoimintaalueella. Tavoitteena on vahvistaa Outokummun kustannusjohtajuutta suurien tuotantomäärien tuotteissa ja erikoistuotteiden markkinajohtajuutta koko maailmassa.
  • Americas-liiketoiminta-alueen tavoitteena on vahvan kannattavuustason ylläpitäminen.
  • Ferrochromeliiketoiminta-alueen strategian ydin on hiilineutraalius.
  • 600 miljoonan euron käyttöomaisuusinvestoinnit seuraavien kolme vuoden aikana.
  • Tasainen ja kasvava osinko.

Outokummun osinko 2023

Outokumpu Oyj:n hallitus päätti 16.6.2022 uudesta osinkopolitiikasta. Uuden osinkopolitiikan mukaisesti Outokumpu pyrkii maksamaan tasaista, kasvavaa osinkoa vuosittain.

Vuodelta 2022 Outokumpu maksoi perusosinkoa 0,25 euroa per osake sekä lisäosinkoa 0,10 euroa osakkeelta, yhteensä 0,35 euroa osakkeelta.

  • Vuodelta 2021 maksettiin osinkoa 0,15 euroa osakkeelta. Osinko maksettiin 11.4.2022.
  • Vuosina 2020 ja 2019 yhtiö ei ole pystynyt maksamaan osinkoa.

Outokummun osake

Outokummun osake on volatiili ja pidemmässä historiassa osakkeen kurssi on ollut melkoista vuoristorataa. Vuoden 2022 alusta kurssi suli muun markkinan mukana, ja mutta loppuvuodesta osake sai lisää nostetta vahvan Q3-tuloksen myötä.

Kesäkuusta 2023 lähtien Outokummun osake on jälleen ollut laskusuunnassa, ja laskua vauhditti odotuksia heikompi Q2-tulos ja heikentynyt markkinaympäristö. Toisen kvartaalin tulosjulkaisun jälkeen osake oli noin 6 % laskussa pörssin avauduttua, mutta palautui myöhemmin maltillisempaan laskuun.

Uutinen Outokummun ja Teslan mahdollisesta sopimuksesta otettiin markkinoilla positiivisesti vastaan. Pörssin auettua Outokumpu Oyj:n osake lähti vahvaan 5 % nousuun.

Sijoittajan näkökulma

Markkinoille huhut mahdollisesta sopimuksesta Teslan kanssa olivat positiivinen yllätys – eikä syyttä. Tesla on yksi maailman suurimmista ja seuratuimmista yhtiöistä. Outokummun ruostumattoman teräksen käyttö kauan odotetussa Cybertruckissa tuo varmasti tunnettuutta sekä positiivista huomiota teräsyhtiölle. Sopimukseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuutta. Sen lisäksi, etteivät yhtiöt ole kommentoineet uutista, Bloombergin mukaan ruostumattoman teräksen käyttö Cybertruckissa voisi nostaa ajoneuvon hintaa jopa 2-3 kertaiseksi. Näin radikaali hintavaikutus voi tehdä muutoksen Cybertruckin piirustuksiin, varsinkin kun ajoneuvo ei ole vieläkään edennyt massatuotantoon. Vaikka sopimus toteutuisi, on ajoneuvon ulkokerroksiin tarvittavan ruostumattoman teräksen määrä todennäköisesti marginaalinen Outokummun tuotantomääriin verrattuna.

Vahvan ensimmäisen neljänneksen jälkeen toisen neljänneksen tulos oli sijoittajille pettymys. Euroopan markkinatilanne heikkeni odotettua nopeammin, minkä vuoksi yhtiön tulos jäi omista ja analyytikoiden ennusteista jälkeen. Tämän ei tosin pitänyt tulla yllätyksenä, sillä samasta tilanteesta kertoi SSAB. Heikkouden Euroopassa odotetaan jatkuvan kolmannella neljänneksellä, minkä vuoksi yhtiö odottaa ruostumattoman teräksen toimitusten ja oikaistun käyttökatteen laskevan kolmannella neljänneksellä toiseen neljännekseen verrattuna.

Positiivisena seikkana yhtiö kertoo Americas-liiketoiminta-alueen tehneen vahvan tuloksen, mutta toisaalta sen osuus yhtiön liikevaihdosta oli vuonna 2022 vain 28 %. Eurooppa on yhtiön selvästi suurin markkina-alue, ja sen heikkous heijastelee koko yhtiön tulosta. Jatkossa Outokumpu toisaalta suunnittelee asemansa vahvistamiseen Yhdysvalloissa strategiansa kolmannen vaiheen mukaisesti.

Yhtiön johto arvioi Outokummun olevan nyt laskusuhdanteessa, kun teräksen kysyntä viilenee maailmantalouden jäähtyessä. Yhtiö kuitenkin suuntaa laskusuhdanteeseen vahvan taseen pohjalta yhtiön ollessa nettovelaton. Outokummun osake sopii hyvin arvosijoittajalle, joka uskoo yhtiön pystyvän hyvään tuloksentekokykyyn laskusuhdanteen jälkeisenä aikana.

Tutki Outokummun osaketta osaketyökalussa

Osaketyökalussa Outokumpu Oyj:n osake saa keskimääräiset pisteet. Outokumpu erottuu joukosta erityisesti arvopisteiltään.

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Tutustu Osaketyökaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Osaketyökaluihin uusia osakkeita
Sijoittaja: varaudu osakemarkkinoiden korjausliikkeeseen!
Sijoittaja360
Sijoittajan valinnat