Northcrypto

Omaisuusluokkien odotetut tuotot – minkälaista tuottoa osakkeista voi odottaa?

TOP 10 osakkeet

Paljonko eri omaisuusluokat ovat tuottaneet ja mitkä ovat tuotto-odotukset nyt?

Julkaistu: 12.01.2016 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Osakemarkkinoiden historiallinen tuotto

Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin reaalituotto on ollut noin 7 % historiassa. Lyhyen tähtäimen tuoton ennustaminen onkin sitten vaikeaa ellei jopa mahdotonta.

Parhaat ennustemallit ovat kuitenkin sijoittajalle hyödyllisiä. Ne nimittäin kertovat, kuinka houkuttelevilta eri omaisuusluokat vaikuttavat ja antavat työkalun taktiseen allokaatioon. Eli siihen, mille markkinalle sijoittaja varansa sijoittaa.

Aktiivinen sijoittaja pohtii jatkuvasti, mihin nyt pitäisi sijoittaa ja onko esimerkiksi USA:n markkina houkuttelevampi kuin Euroopan. Ilman hyväksihavaittua ennustemallia tai muuta lukuihin perustuvaa pisteytystä sijoittaja toimii fiilispohjaisesti ja todennäköisesti sortuu yleisimpiin virheisiin.

Mitä hyötyä osakemarkkinoiden ennustamisesta on sijoittajalle?

Usein yksityissijoittajat siirtävät säästönsä osakkeisiin, kun takana on hyvä nousuputki ja myyvät, kun markkinat ovat vapaassa pudotuksessa. Parempaan tulokseen pääsisi tekemällä juuri päinvastoin.

Ennustemallit ja sijoittajan työkalut auttavat sijoittajaa päätöksenteossa. Ne auttavat hahmottamaan, onko nyt hyvä hetki aloittaa sijoittaminen ja mihin nyt kannattaisi sijoittaa. Pelkästään historiallisia tuottoja tuijottamalla tulee sijoitettua juuri niihin sijoituskohteisiin, joiden tulevaisuuden tuotto-odotus on matala.

Miten omaisuusluokkien ja osakemarkkinoiden tuottoja voi ennustaa?

Ennen sijoittamista kannattaa perehtyä, mistä eri omaisuusluokkien tuotto syntyy. Osakemarkkinoiden tuotto syntyy kahdesta tekijästä:

  1. Osingoista (tai voitonjaosta, kuten omien osakkeiden ostoista) ja
  2. Arvonnoususta

Osingot ovat tasainen tuoton lähde. Arvonnousu vastaavasti syntyy joko siitä, että yhtiön tulos kasvaa tai markkinat hyväksyvät korkeammat arvostuskertoimet.

Sijoittaja voi siten saada rationaalisen estimaatin osakemarkkinoiden odotetusta tuotosta arvioimalla tulevaa osinkovirtaa ja tuloksen kasvua sekä peilaamalla nykyistä arvostustasoa historialliseen. Arvostustasot, kuten P/E-luvut, ovat pitkässä juoksussa keskiarvoon hakeutuvia. Huom! Yksittäisten osakkeiden kohdalla sääntö ei välttämättä päde, vaan osake voi olla kroonisesti ”yli-” tai ”aliarvostettu”.

Tuottoennusteiden ennustetarkkuus

Research Affiliates on yksi maailman arvostetuimpia sijoitustutkimukseen keskittyneitä organisaatioita. Yhtiö on tullut tunnetuksi erityisesti 10-vuoden omaisuusluokkien tuottoennusteista. Tuotto-odotukset ovat nyt päivitetty.

Research Affiliates on luonnollisesti tutkinut, miten heidän tuottoennusteet ovat toteutuneet. Artikkelin aiheesta voi lukea täältä.

Alla olevasta kuvaajasta voi havaita, että tuottoennusteiden tarkkuus on kohtuuhyvä. Esimerkiksi, kun tuotto-odotus on ollut välillä 6-8 %, on mediaanituotto ollut 7,4 %.

RA ennusteiden osumaSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy