FED nosti ohjauskorkoa – Jeremy Siegelin kommentit koronnostoon

Legendaarinen strategi ja osakemarkkinoiden pitkän aikavälin osaketuottoja tutkinut professori Jeremy Siegel piti konferenssipuhelun historiallisesta koronnostopäätöksestä. Tässä raportti puhelusta.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Legendaarinen strategi ja osakemarkkinoiden pitkän aikavälin osaketuottoja tutkinut professori Jeremy Siegel piti konferenssipuhelun historiallisesta koronnostopäätöksestä. Tässä raportti puhelusta.

Yhdysvaltain keskuspankki päätti historiallisen pitkän ajanjakson ja nosti ohjauskorkoa yksimielisesti 0,25 %-yksiköllä. Fedin mukaan koronnostoa puolsivat työmarkkinoiden hyvä kehitys, kulutuksen kasvu ja asuntomarkkinoiden hyvä vire. Raaka-aineiden hinnanlasku aiheutti huolta.

Siegelin näkemys

Tässä raportti konferenssipuhelusta Jeremy Siegelin kanssa.

Fedin lausunnossa ei ole juuri muutosta aiempaan. Muutosta on Fedin jäsenien korkoennusteessa. Ennustetta laskettiin.

Mediaaniestimaatti ohjauskorolle vuoden 2016 lopulle on 1,25 – 1,50 %. Tämä tarkoittaisi neljää koronnostoa vuodelle 2016. Historiassa Fedin koronnostoennusteet ovat olleet liian korkeat suhteessa toteutuneeseen.

Ensimmäinen Fedin kokous on tammikuussa. Siegel ei usko, että korkoa nostetaan tammikuussa. Maaliskuun kokouksessa koronnosto on hyvin mahdollinen.

Raaka-aineiden hinnanlasku vaikuttaa myös pohjainflaatioon, eikä Siegel usko inflaation nousevan Yellenin 2 %:n tavoitetasolle.

Ohjauskorko nousee ensi vuonna

Fedin jäseniä vaihtuu ensi vuonna. Kokoonpano vaihtuu hieman haukkamaisemmaksi, joka tarkoittaa sitä, että koronnostot ovat todennäköisempiä.

Siegel uskoo, että Fed nostaa korkoa kaksi-kolme kertaa vuonna 2016.

Siegelin mukaan Fedin uusi neutraali ohjauskoron taso on 1,5 – 2,0 %, ei aiempaan totuttu 3,5 – 4,0 %. Tämän Fed on jo kommunikoinut – ainakin välillisesti. Euro voi Fedin korkojennoston vaikutuksesta laskea hieman suhteessa dollariin.

Fed on kommunikoinut erinomaisesti markkinoille, koska markkinoiden reaktio oli positiivinen. Toisin kuin EKP, jonka viime kokouksen päätökset otettiin vastaan markkinoilla negatiivisesti.

Kehittyvät markkinat ovat kärsineet voimakkaasti raaka-aineiden hintojen laskusta. Kukaan ei olisi osannut ennustaa näin voimakasta laskua. Kehittyvät markkinat alkavat vaikuttaa arvostuslukujen perusteella houkuttelevilta. Pienikin raaka-aineiden hintojen nousu, jota Siegel pitää todennäköisenä, voisi laukaista kehittyvien markkinoiden käänteen.

Syntyykö uusi velkakriisi energia- ja raaka-aineyhtiöiden luotoista?

Siegelin mukaan energia- ja raaka-aineyhtiöiden luottoriskit eivät leviä laajalti. Tämä johtuu siitä, että pankit eivät omista laajasti näiden yhtiöiden luottoja, vaan riskit ovat sijoittajilla. Tämä on Siegelin mukaan hyvä asia, sillä ei ole riskiä, että öljy- ja raaka-aineyhtiöiden luottoriskit leviäisivät uudeksi luottokriisiksi.

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja: varaudu osakemarkkinoiden korjausliikkeeseen!
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyi ennusteita korkeammalle tasolle
Tulevat inflaatioluvut ovat sijoittajan tärkeimmät indikaattorit hetkeen
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat