
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Teknologiaosakkeet ovat jatkaneet laskussa. Moni tähtiosake on nyt selvästi alempana kuin alkuvuonna. Ovatko osakkeet jo ostohinnoissa vai kannattaako sijoittajan odottaa vielä hetki.
markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiötSuurimpien teknologiaosakkeiden kehitystä seuraava Nasdaq 100 -indeksi on laskenut nyt 6,6 % marraskuun huipputasoista. Markkinoiden riskejä kuvaava markkinariski-indikaattorimme siirtyi ”vältä osakkeita” -tilaan joulukuun alussa ja on siellä edelleen. Fedin viime viikon päätökset tulkittiin markkinoilla positiivisesti, mutta sen jälkeen tilanne on pehmentynyt muun muassa omikronin jatkaessa nopeaa leviämistään.
Koronaromahduksessa helmi-maaliskuussa 2020 teknologiaindeksi Nasdaq 100 laski 28 %. Sen jälkeen indeksi on noussut vahvasti, mutta reilun puolentoista vuoden nousujaksoon mahtuu neljä syvempää korjausta.
Näiden laskujen keskiarvo on -10,2 %. Nyt indeksi on laskenut -6,6 %. Edellisiin laskuihin nähden pudotusta voisi siis olla vielä edessä 2-6 %. Paitsi, jos tällä kertaa tilanne on erilainen.
Nasdaq 100 -indeksissä on paljon korkean valuaation kasvuosakkeita. Näistä osa on laskenut jo yli 50 % vuoden 2020-2021 huipputasoista. Esimerkiksi tunnetuimpia laskijoita ovat: Zoom -55 %, Docusign -52 %, Peloton -77 %, JD.com -36 %, Paypal -41 % ja Mercadolibre -40 %.
Osaketyökalulla voi tutkia osakkeiden tärkeimpiä tunnuslukuja ja arvostuskertoimia. Arvostustasot ovat tulleet alas, mutta ovat edelleen monilla osakkeilla korkealla. Esimerkiksi Zoomin P/E-luku 2022 tulosennusteella on ”vain” 41. Pandemiassa se oli 200 paikeilla. Paypalilla P/E-luku on laskenut 40 tasolle, mikä alkaa olla jo järkevä. Olennaista on kuitenkin kasvu. Markkina ei hyväksy näitäkään arvostuslukuja, jos teknologiayhtiöt eivät pysty riittävän voimakkaaseen kasvuun.
Nasdaq 100 -indeksin lopullisen suunnan määrittävät seitsemän suurinta osaketta. Ne vastaavat tällä hetkellä 49 % indeksin painosta. Osakkeet ovat: Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (google), Meta Platforms (facebook), Nvidia ja Tesla.
Arvostuslukujen valossa Nvidia ja Tesla ovat selvästi arvokkaimmat osakkeet. Tesla onkin laskenut jo 28 % huipputasoista ja Nvidia 18 %. Myös Amazon on tulosperusteisilla arvostusmittareilla kallis, mutta osakkeen arvo onkin aina perustunut kasvuun ja liikevaihtoon. P/S-luku on Amazonilla 4,0. Osake on vajaa 10 % huipuista. Apple, Google, Facebook ja Microsoft tuskin näkevät suurta arvostustasokorjausta. Facebook on laskenut jo 15 % ja muilla lasku on ollut vielä hyvin maltillista.
Ennakoimme, että teknologiaosakkeet tuskin laskevat indeksitasolla yli kymmentä prosenttia. Pahimmat arvostuskuplat on puhkaistu ja indeksin tärkeimmillä yhtiöillä arvostusluvut ovat kohtuulliset, kun huomioidaan yhtiöiden kasvut ja kannattavuudet.
Ennakoimme, että sijoittajat palaavat takaisin teknologiaosakkeisiin, koska korkotaso pysyy myös tulevat vuoden matalana, eikä nousutahti tule olemaan nopea. Jatkossa sijoittajat ovat valikoivimpia osakkeiden suhteen. Stay home -teknologiaosakkeet ovat ainakin vuoden 2021 pannassa. Suuret teknojätit säilyvät suosiossa, mutta on mielenkiintoista nähdä, hyväksyvätkö markkinat enää esimerkiksi Teslan huippu korkeaa arvostusta, kun muilla korkean valuaation osakkeilla arvostuskertoimet ovat tulleet alas.
eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeilla välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.
Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut parhaisiin teknologiaosakkeisiin megatrendisektoreilta. Salkusta löytyvät myös Apple, Amazon, Microsoft, Nvidia, Meta Platforms, Tesla, Google ja Paypal. Kaiken kaikkiaan salkussa on yli 30 parasta teknologiaosakketta maailmalta, mutta tasaisella painojakaumalla kuin Nasdaq 100 -indeksissä.
Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.