Riskit markkinoilla – missä mennään?

Riskit ovat koholla markkinoilla. Onko kyse ohimenevästä hermoilusta vai jostain pahemmasta? Sijoittamistoimintaan kuuluu usein nousut ja laskut. Allokaation tärkeys korostuu sijoittajalle usein laskun aikana.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Riskit ovat koholla markkinoilla. Onko kyse ohimenevästä hermoilusta vai jostain pahemmasta? Sijoittamistoimintaan kuuluu usein nousut ja laskut. Allokaation tärkeys korostuu sijoittajalle usein laskun aikana.

Riskit ovat indikaattoriemme mukaan kääntyneet viime viikosta nopeasti nousuun. Lue myös muista markkinoita ohjaavista tekijöistä ja näkymistä vuodelle 2016.

Aloitetaan aluksi jäyhästä Finanssiriski-indikaattoristamme, joka on ollut jo viime vuoden puolelta huolestuttavassa nousutrendissä (kuva 1).

Kuva 1. Finanssiriski-indikaattori

20151215-finanssiriski-indikaattori2

Kuvasta yksi nähdään, että indikaattorimme siirtyessä punaiselle alueelle, osakemarkkinoilla on ollut historiallisesti taipumusta laskuun. Finanssiriski-indikaattorimme antaa hieman konservatiivisemman kuvan osakemarkkinoiden tilanteesta kuin kokonaisriski-indikaattorimme. Finanssiriski-indikaattori ei siis reagoi yhtä nopeasti ja herkästi osakemarkkinoiden muutoksiin kuin muut riskimittarimme. Pitkän trendin mittaamiseen Finanssiriski-indikaattorimme on ainakin sovelutunut hyvin. Indikaattorimme on ollut punaisella alueella mm. 2000-luvun IT-kuplan aikana, 2000-luvun lopun Finanssikriisin aikaan ja 2010-luvun alun Eurokriisin aikaan.

Kuvasta kaksi nähdäänkin sitten se herkempi riski-indikaattori, eli meidän kokonaisriski-indikaattorimme.

Kokonaisriski-indikaattorista nähdään selvästi indikaattorin herkempi liikahtelu. Indikaattorimme on ollut jo pitkään ”vältä osakkeita” alueella. Kuvaajassa ylempi käyrä näyttää maailman osakeindeksin liikahtelun. Käyrässä on kaksi väriä: vihreällä on kuvattu kehitystä kun kokonaisriski-indikaattori on suosinut osakkeita, ja punaisella on kuvattu kehitystä kun kokonaisriski-indikaattori on kehottanut välttämään osakkeita. Viimeisin periodi, karkeasti arvioiden viime vuoden syksystä tämän vuoden marraskuuhun asti indikaattorimme on kehottanut välttämään osakkeita. Maailman osakkeiden tuotto tuona periodina on silmämääräisesti ylemmästä käyrästä nähtynä ollut likimain nollan tuntumassa.

Kuva 2. Kokonaisriski-indikaattori

20151215-kokonaisriskiindikaattori

Kokonaisriski-indikaattorimme siirtyi ”suosi osakkeita” alueelle marraskuussa, mutta nyt alkaa näyttämään siltä, että pyrähdys vihreällä alueella jää lyhyeksi. Kuvasta kolme nähdään ohuella punaisella käyrällä riskien suunta lyhyellä aikavälillä. Tarkastellaan tuota käyrää kuitenkin omassa kuvassaan seuraavaksi.

Kuva 3. Kokonaisriski-indikaattori lyhyellä aikavälillä

20151215-kokonaisriskiindikaattori-lyhyt

Kuvan kolme lopussa nähdään kokonaisriski-indikaattorissa huolestuttavan jyrkkää nousua. Tähän jyrkkään nousuun on useita syitä: Euroopan keskuspankin elvytystoimet, odotetut Yhdysvaltojen keskuspankin rahapoliittiset kiristystoimet (keskiviikkona 16.12.) ja markkinahermoilut korkean riskin lainamarkkinoilla (high yield). Syitä on monia ja spekulointia asian tiimoilta riittää, mutta kuvasta kolme nähdään tämän hetkinen tilanne.

Epävarmuudesta ja yleisestä hermoilusta osakemarkkinoilla kertoo myös VIX-indeksi, joka on ollut kohollaan viime päivinä (kuva 4).

Kuva 4. VIX-indeksi.

20151215-vix

Jännitteet markkinoilla ovat koholla. Asiaa ei yhtään helpota öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnan lasku eikä valuuttakurssien levottomuus. Kiina on tänä vuonna jo useasti devalvoinut valuuttansa. Devalvoinnilla lasketaan oman valuutan arvoa muihin valuuttoihin nähden. Tällä pyritään saamaan Kiinan vienti vetämään paremmin. Lopullinen tarkoitus viennin kasvattamisella on talouden elvyttäminen. Tämä johtaakin epäilykseen (ja hermoiluun) siitä, mikä on Kiinan todellinen taloudellinen kasvuvauhti? Kuva 5 näyttää yuanin kurssin Yhdysvaltain dollariin. Kuvassa 5 ennen vuoden 2005 puoliväliä yuan oli kiinnitettynä dollariin, eli vaihtokurssi näkyy olevan vakio tuona aikana.

Kuva 5. Kiinan yuanin vaihtokurssi Yhdysvaltain dollariin

20151215-cnyusd

Kuvan lähde: Bloomberg, Bloomberg LC:n luvalla.

Vaihtokurssi on ollut korkeimmillaan vuoden 2014 alkupuolella. Tästä lähtien vaihtokurssi on ollut alaspäin suuntaavaa. Vuoden 2015 puolivälissä äkillinen pudotus johtui Kiinan elokuisesta devalvaatiosarjasta.

Valuuttasodat sikseen, markkinoilla on huolen aiheena myös yritysten tuloskasvun puute. Terveellistä markkinakehitystä on se, jos osakekurssit perustuvat yritysten fundamentteihin. Epätervettä kehitystä on se, jos kurssit eivät enää heijasta yritysten tekemää tulosta, vaan perustuvat enemmän odotuksiin ja lupauksiin paremmasta huomisesta. Viimeisessä kuvassa, eli kuvassa 6 nähdään Yhdysvaltojen osakemarkkinoita kuvaavan S&P 500 -indeksin tuloskasvuennusteet. Oranssilla käyrällä on kuvattuna tuloskasvuennusteet, jotka on silmämääräisesti onneksi jo kääntyneet nousuun, eli markkinat odottavat yritysten parantavan tulostaan tulevaisuudessa. Violetilla käyrällä nähdään toteutunut tulos, joka on ollut huolestuttavan tasainen pitkän aikaa.

Kuva 6. S&P 500 -indeksin tulosennuste ja toteutunut tulos.

20151215-spx-tulosennuste

Lähde: Bloomberg, Bloomberg LC:n luvalla.

Yhteenveto

Markkinoilla vallitsee riskejä. Sijoittajan on hyvä aika ajoin pohtia oman salkkunsa kokoonpanoa ja omaa riskinsietokykyänsä. Riski-indikaattorimme ovat olleet nousussa, joista etenkin konservatiivisen Finanssiriski-indikaattorin nousu on huolestuttavaa. Finanssiriski-indikaattori on historiallisesti näyttänyt tehokkaasti markkinoiden isot nousu- ja laskukaudet. Markkinoilla on ollut paljon hermoilua viime aikoina. Euroopan ja Yhdysvaltojen rahapoliikka on menossa eri suuntiin ja raaka-aineiden kuten öljyn hinta on vielä laskusuunnassa. Yritysten tuloskehityskin arveluttaa.

Voi olla, että riski-indikaattorimme palautuvat takaisin ”vihreälle alueelle” ohimenevän turbulenssin tyynnyttyä. Riski-indikaattoreitamme kannattaa seurata siinä mielessä, että jos riskien nousu markkinoilla ei olekaan vain hetkellistä värinää. Riski-indikaattoreita ja muita tärkeimpiä markkinaindikaattoreita voi seurata Markkinaympäristö-osiossa.

Sijoittajan kannattaa suunnata katsetta myös perinteisten sijoitusinstrumenttien ulkopuolelle. Sijoittajan Torista löytyvät yrityslainakohteet ja Fellow Finance -palvelussa toteutettu live-salkkumme, joka sijoittaa yksityishenkilöiden vertaislainoihin. Kumppaniartikkelissamme on esitelty ICON Kiinteistörahastot, joka mahdollistaa kiinteistösijoittamisen hajautetusti useaan kiinteistöön.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat