Apple, Amazon, Google, Facebook ja Microsoft – Tulosanalyysit
Suurimmat teknologiayhtiöt raportoivat jälleen kivikovia tuloksia ja jäätäviä kasvulukuja. Osa jättiteknoista kärsii tuotanto- ja toimitusongelmista, osa ei.
Parhaiten suhteessa odotuksiin suoriutuivat Google eli Alphabet ja Microsoft. Amazon jäi selvästi ennusteista, mutta kurssin laskiessa sijoittajille avautuu ostopaikka, joka kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi. Yhtiö investoi ja se kasvattaa Amazonin etumatkaa kilpailijoihinsa nähden.
Apple kärsii tuotantohaasteista
Applen liikevaihto jäi ennusteista ja kasvu hidastui kesäkuun kvartaalin 36 %:sta, mutta oli silti vakuuttavat 29 %. Tim Cook kertoi, että sirupula vaikutti yhtiön liikevaihtoon 6 miljardia dollaria. Tim Cookin mukaan tarjontapuolen haasteet johtuvat alan laajasta sirupulasta ja COVID-taudin aiheuttamista tuotantohäiriöistä Kaakkois-Aasiassa.
Applen tuotelinjat kasvoivat vahvasti Maceja lukuun ottamatta. iPhonejen myynti kasvoi 47 %, mutta jäi yli 2,5 mrd dollaria ennusteista. Applella on käynnissä supersykli, jota vauhdittaa 5G siirtymä. Maailmalla on noin miljardi iPhonea ja niistä noin 400 miljoonaa odottaa uusimista. Palvelut-liiketoiminta ylitti ennusteet ja kasvoi 25,6 %. Applella on 745 miljonaa maksavaa tilaajaa. Muut tuotteet jäivät ennusteista ja kasvoivat 11,5 %. Mac kasvoi 1,6 % ja iPad 21,4 %.
Apple ei antanut ohjausta. Yhtiö odottaa joulukuun kvartaalilta ”vakaata liikevaihdon kasvua vuositasolla” huolimatta siitä, että tuotantopuolen haasteet ovat pahemmat kuin päättyneellä kvartaalilla. Liikevaihtoon vaikutus on korkeampi kuin 6 miljardin dollarin osuma liikevaihtoon syyskuun neljänneksellä. Silti Apple sanoo, että sen joulukuun neljännes tulee olemaan yhtiön historian suurin liikevaihdolla mitattuna.
Liikevaihto 83,4 miljardia dollaria (kasvua 29 %) ja operatiivinen tulos 23,8 miljardia (EBIT-% 28,5 %)
Amazon jäi jo toisena perättäisenä kvartaalina kasvuennusteista. Lisäksi yhtiön liikevaihto-ohjaus vuoden viimeiselle kvartaalille oli analyytikoiden ennusteita matalampi, joten kasvun hidastuminen jatkuu. Myös EPS jäi ennusteista.
Yksi syy Amazonin kasvun hidastumiseen on poikkeuksellisen vahva koronavuosi 2020. Toinen syy on tuotanto-, toimitus- ja työvoimahaasteet, joista myös muut pörssiyhtiöt kärsivät. Amazonille nämä haasteet maksavat useita miljardeja dollareita vuoden viimeisellä kvartaalilla. Yhtiö on muun muassa kertonut palkkaavansa 275 000 uutta työntekijää. Amazon on myös ryhtynyt toimiin vahvistaakseen toimitusketjuaan lisäämällä uusia laivaussatamia ja tehostamalla lentokone- ja kuorma-autokantaansa.
Amazonin pilvipalvelu AWS teki 16,11 miljardin liikevaihdon ja kasvoi 39 %. AWS ylitti analyytikoiden ennusteet. Amazonin mainos- ja muut tulot, kuten prime-jäsenyydet, kasvoivat tätäkin vauhdikkaammin 87 %.
Liikevaihto 110,8 miljardia (kasvua 15 %) ja operatiivinen tulos 4,9 miljardia (EBIT-% 6,8 %)
Amazon ohjasi Q3:lle 130-140 miljardin liikevaihtoa, mikä tarkoittaa 4-12 %:n kasvua. Analyytikot odottivat 142 miljardin dollarin liikevaihtoa. Operatiivisen liikevoiton Amazon odottaa olevan 0-3 miljardia. Amazon kärsii hetkittäisistä kustannusten nousuista, mutta uskoo näiden investointien kantavan hedelmää pitkällä tähtäimellä.
Googlelta jälleen vahva tulos
Googlen osake on tuottanut isoista teknologiayhtiöistä selvästi parhaiten kuluvana vuotena, yli 60 %. Yhtiön Q3-raportti oli erinomainen, mutta ei yhtä häikäisevä kuin edellisillä kvartaaleilla. Googlen liikevaihdon kasvu hidastui, mutta oli silti erittäin vahvalla tasolla 41 prosentissa. Operatiivinen tulos lähes kaksinkertaistui ja oli 21,0 mrd dollaria.
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichain mukaan Google on tekoäly-yhtiö ja tämän vuosineljänneksen tulokset osoittavat, kuinka investoinnit tekoälyteknologiaan auttavat rakentamaan hyödyllisempiä tuotteita ihmisille ja yhteistyökumppaneille. Haun jatkuvat parannukset ja uusi Pixel 6 ovat hyviä esimerkkejä. Ja kuten digitaalinen muutos ja siirtyminen hybridi-työhön jatkuvat, pilvipalvelut auttavat organisaatioita tekemään yhteistyötä ja pysymään turvassa.
Googlen mainostulot kasvoivat 43 % 53,1 miljardiin. Google Cloud kasvoi 44,9 % 5,0 miljardiin dollariin. YouTuben tulot kasvoivat 7,2 miljardiin, kasvua 43,0 %. Kasvuluvut ovat erittäin hyviä joka segmentissä, vaikka hidastuivatkin Q2:sta.
Liikevaihto 65,1 miljardia dollaria (kasvua 41 %) ja operatiivinen tulos 21,0 miljardia (EBIT-% 32,3 %)
Microsoftin kasvu kiihtyi ja tulos ylitti ennusteet
Microsoftin syyskuun kvartaalin tulos ylitti jälleen analyytikoiden ennusteet. Yhtiön liikevaihdon kasvu kiihtyi edellisestä kvartaalista ja kannattavuus parani selvästi 44,7 prosenttiin.
”Digitaalinen teknologia on deflaatiovoima inflaatiotaloudessa. Yritykset – pienet ja suuret – voivat parantaa tuottavuuttaan ja tuotteidensa ja palveluidensa kohtuuhintaisuutta rakentamalla teknistä intensiteettiä”, Satya Nadella Microsoftin toimitusjohtaja sanoi.
Microsoftin liiketoiminnoista pilvipalvelut ovat seuratuin ja se ylitti analyytikoiden ennusteet 17,0 miljardin liikevaihdolla ja 31 % kasvulla. Azuren kasvu oli 50 %, joka oli samalla tasolla kuin edelliskvartaalilla. Office, Dynamics ja Linkedin kasvoivat 22%. Windows, Xbox ja muiden laitteiden ja pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 12 %.
Liikevaihto 45,3 miljardia (kasvua 22 %) ja operatiivinen tulos 20,2 miljardia (EBIT-% 44,7 %)
Ohjaus: Microsoft odottaa 50,6 miljardin dollarin liikevaihtoa seuraavalle kvartaalille.
Facebook selvisi haastavasta kvartaalista erinomaisesti
Facebook kertoi vaihtavansa nimensä Metaksi, joka kuvastaa yhtiön strategista siirtymistä sosiaalisen median yhtiöstä metaverse-yhtiöksi.
Facebook varoitti Q2:n yhteydessä, että kasvu hidastuu merkittävästi. Liikevaihdon kasvu oli Q3:lla 36 %, mikä oli erinomaisella tasolla ja odotetusti Q2:n 56 %:n kasvua rauhallisempaa. Operatiivinen liikevoitto oli 10,4 miljardia ja EBIT-% peräti 36 %. Ennen tulosjulkistusta oli pelkoa, että asiakasyritysten tuotantopuolen haasteet sekä iOS-tietosuojakäytäntöjen muutokset olisivat vaikuttaneet Facebookin suoritukseen. Yhtiö selvisi kuitenkin erinomaisesti ja kurssi nousi jälkipörssissä.
Kuukausittaisten aktiivisten käyttäjien määrä nousi 2,91 miljardiin ja ARPU (keskimääräinen liikevaihto per käyttäjä) oli 10,00$. Facebook perheen käyttäjämäärä oli 3,58 miljardia, jossa kasvua 12 %.
Facebook investoi 10 miljardia dollaria metaverseen. Metaverse on tuleva megatrendi ja Facebook haluaa olla tämän megatrendin kärkinimiä.
Liikevaihto 29,0 miljardia (kasvua 36 %) ja operatiivinen tulos 10,4 miljardia (EBIT-% 35,9 %)
Q4:lle Facebook odottaa 31,5 – 34,0 miljardin dollarin liikevaihtoa. Applen iOS-muutokset sekä makrotalous aiheuttavat haasteita Facebookille. Liikevaihto-ohjaus oli selvästi analyytikoiden ennusteita (34,8 mrd) matalampi.
Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti
Kaikki yllä mainitut parhaat suuret teknologiayhtiöt ovat menestyneet koronamarkkinassa ja näemmä myös sen jälkeen erinomaisesti. Yhtiöt ovat ketteriä, kasvavat voimakkaasti ja kannattavuudet ovat korkealla tasolla. Näitä osakkeita kannattaa omistaa ja lisätä omistusta kurssilaskuista.
eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeiden välityspalkkioeTorossaon nolla euroa.
Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Applen, Amazonin, Facebookin, Googlen ja Microsoftin osakkeisiin.
Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.