Metaverse – teknologiasijoittamisen seuraava iso kohde
Jos et ole vielä kuullut metaversesta, valmistaudu, sillä siitä on nopeasti tulossa muotisana maailmanlaajuisesti. Metaverse syntyi tieteiskirjallisuudessa, mutta siitä on tulossa valtava megatrendi, jonka odotetaan laajalti olevan tila- tai ”ruumiillistetun” Internetin uusi aikakausi. Mitkä ovat tärkeimmät Metaverse-osakkeet
Metaversen odotetaan olevan tila- tai ”ruumiillistetun” Internetin uusi aikakausi
Teknologiajätit investoivat voimakkaasti metaversen innovatiivisiin virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden tekniikoihin. Yhtiöiden tavoitteena on tuoda metaverse suurille markkinoille ja edistää sen omaksumista kaikkialla. Metaverse ei ole vielä täällä, mutta se on jo nurkan takana ja siitä tulee valtava puheenaihe seuraavan vuosikymmenen aikana.
Mitä se merkitsee meille? Ensinnäkin perusteellinen muutos tavassa, jolla ihmiset seurustelevat, työskentelevät, oppivat, pelaavat pelejä, tekevät ostoksia, näkevät mainoksia jne. Ja luonnollisesti se tarjoaa suuria mahdollisuuksia sijoittajille.
Tässä artikkelissa tarkastelemme metaversen käsitettä sekä teemme lyhyen yleiskatsauksen metaversen avaintoimijoista, joista suurin osa on tunnettuja teknologiayhtiöitä.
Mikä on metaverse?
Termin ”metaverse” keksi vuonna 1992 Neal Stephenson tieteisromaanissaan ”Snow Crash”. Termi koostuu etuliitteestä ”meta”, joka tarkoittaa ’yli’ tai ’tuolla puolen’, ja loppuosasta ”verse”, joka on johdettu universumista. Elokuva ”Ready, Player One” (2018) tarjoaa Steven Spielbergin näkemyksen siitä, miltä metaverse voisi näyttää tulevaisuudessa.
Elokuvasta ”Ready, Player One.” Cr. Warner Bros.
Kaiken kaikkiaan metaverse voidaan nähdä mukaansatempaavana virtuaalisena 3D-maailmana, joka sisältää vuorovaikutteisia ja yhteistyötä vaativia tiloja. Nämä tarjoavat ihmisille erilaisia kokemuksia virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden tekniikoiden avulla. Monet teknologian jättiläiset ovat jo ilmaisseet mielipiteensä siitä, että metaversesta ei voisi tulla yhden yrityksen tuote. Todellisen maailman virtuaalisen kopion luominen ja sen käyttöönotto suuressa mittaluokassa edellyttäisi eri yritysten teknologioiden yhteentoimivuutta laitteistojen, ohjelmistoalustojen, sovellusten, toisiinsa yhdistettyjen virtuaalisten 3D -tilojen ja digitaalisten esineiden kanssa. Oman haasteensa tuovat myös ihmisten avatarit, joiden odotetaan liikkuvan sujuvasti eri virtuaalitilojen välillä.
Metaversen ydin on virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) tekniikat. VR:n ja AR:n välinen ero voidaan kuvata erilaisilla vaikutuksilla näkö- ja havainnointikykyyn. VR-tekniikat ”korvaavat” näkökykymme erityisten VR-lasien avulla, kun taas AR-tekniikat lisäävät ihmisten näkemystä ja lisäävät uusia kuvia ympäristömme päälle. Muistatko Pokemon Go -pelin? Pokemonin heijastaminen näytölle on esimerkki lisätystä todellisuudesta. Metaverse-elementtejä on toteutettu myös esimerkiksi Fortnite- Battle Royale-, Roblox- ja Minecraft -peleissä.
Metaverse huomioitu jo valtamediassa
Metaverse-megatrendi on jo herättänyt paljon huomiota joissakin johtavissa medioissa. Washington Postin mukaan ”Useat sci-fin innoittamat teknologiajohtajat sanovat, että jonain päivänä kaikki hengailevat vuorovaikutteisessa virtuaalitodellisuusmaailmassa, jossa on pelejä, seikkailuja, ostoksia ja muukalaisia, aivan kuten elokuvien hahmot.”
The New York Times on todennut: ”Muistatko kuulleesi internetistä? Valmistaudu nyt metaverseeseen. Muotisana viittaa erilaisiin virtuaalisiin kokemuksiin, ympäristöihin ja resursseihin, jotka saivat vauhtia pandemian aikana. Yhdessä nämä uudet teknologiat viittaavat siihen, mitä Internetistä tulee seuraavaksi.”
Sijoittajilla on paljon mahdollisuuksia saada voittoa tästä valtavasta megatrendistä. Bloomberg Intelligencen mukaan Metaversen markkinoiden koko voi nousta 800 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä. Jotkut analyytikot uskovat, että kun otetaan huomioon metaversen suuri muutosvaikutus, siitä voi tulla useiden biljoonien dollarien markkinat. Erityiset laitteistot, ohjelmistot, digitaaliset avatarit ja muut ei-vaihdettavat tokenit (NFT), kryptovaluutat ja kryptoverkot ovat ainesosia, jotka mahdollistavat metaversen tuomisen suurille markkinoille.
Tärkeimmät Metaverse-osakkeet
Facebook (Nasdaq: FB)
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on hiljattain ilmoittanut tavoitteesta muuttaa Facebook sosiaalisen median yrityksestä metaverse -yhtiöksi. Itse asiassa Facebook on investoinut voimakkaasti metaverseen vuodesta 2014, jolloin se osti VR -kuulokkeiden valmistajan Oculus VR:n 2 miljardilla dollarilla ja aloitti myöhemmin AR -lasien ja ranneketekniikoiden kehittämisen. Facebook osti myös VR -pelistudiot, mukaan lukien BigBox VR.
Facebookin suurin metaverse-ohjelma on Horizon, joka on usean osallistujan virtuaalitodellisuuden sosiaalinen tila. 19. elokuuta 2021 Facebook esitteli avoimen testiversion-Horizon -työhuoneesta, jonka tarkoituksena on muuttaa tapaa, jolla ihmiset työskentelevät etänä. Tämän VR -etätyösovelluksen avulla Facebookin Oculus Quest 2 -kuulokkeiden käyttäjät voivat osallistua virtuaalitoimistokokouksiin avatariensa kanssa.
Horizon Workrooms; Cr. Facebook.com
Bloombergin mukaan Facebookin uusin VR -kuuloke, Oculus Quest 2, on myynyt Yhdysvalloissa noin 4 miljoonaa laitetta. Kuitenkin pienemmät kilpailijat, kuten Valve Index, joka tarjoaa parempaa tarkuutta, ovat ohittaneet Oculus -tekniikan.
Oculus Quest 2 kuulokesetti; Cr. Oculus.com
Yhdeksäs syyskuuta 2021 Facebook julkisti lanseeraavansa Ray-Ban Stories -älylasit, jotka antavat ”aidon tavan ottaa valokuvia ja videoita, jakaa seikkailusi ja kuunnella musiikkia tai soittaa puheluita, joten voit olla läsnä ystävien, perheen ja ympärilläsi olevan maailma kanssa.” Facebook pitää näitä älylaseja askeleena kohti täydennettyjä todellisuuslaseja.
Nvidia (Nasdaq: NVDA)
Bloomberg on korostanut, että tarvitaan kaksi kriittistä komponenttia, jotta yritykset voivat hyödyntää metaverse-mahdollisuuksia: kehittyneet puolijohteet ja ohjelmistotyökalut. On olemassa teknologian jättiläinen, joka näyttää olevan täydellisesti sijoitettu metaverse-pelaamiseen, ja yhtiö on NVIDIA.
NVIDIA on markkina-arvolla mitattuna Yhdysvaltojen suurin puolijohdeyhtiö, jolla on prosessoreiden, grafiikkasuorittimien ja palvelinkeskusten lisäksi jo ohjelmistokehitysalusta, jota käytetään myös virtuaalimaailman simulaatioiden luomiseen hyödyntäen NVIDIAn grafiikkateknologioita. NVIDIA on raportoinut, että sen Omniverse-alusta 3D-maailmojen yhdistämiseksi jaettuun virtuaaliseen universumiin on jo käytössä yhä useammilla toimialoilla esimerkiksi suunnitteluyhteistyön ja ”digitaalisten kaksosten” luomisen, todellisten rakennusten ja tehtaiden simulaatioiden kaltaisissa projekteissa.
Muun muassa Ericsson on käyttänyt NVIDIA Omniversea 5G-aallon etenemisen simulointiin. BMW Group puolestaan on käyttänyt sovellusta tulevan tehtaan suunnittelussa ”digitaalisen kaksosen” avulla. Myös Bentley Systemsin ja muutama muu suuri yhtiö on tunnustanut NVIDIAn innovatiivisten VR- ja AR-tekniikoiden edut.
NVIDIA tarjoaa Omniverse-alustaansa myös erilaisten robottien koulutustarkoituksiin digitaalisessa ympäristössä.
Microsoft (Nasdaq: MSFT)
Microsoft on yksi vahva avaintoimija metaverse-alalla. Microsoft on äskettäin ilmoittanut, että yhtiö on ”ainutlaatuisessa asemassa” tällä alueella ja tarjoaa joukon tekoälyä ja sekatodellisuuden työkaluja, jotka auttavat yrityksiä kehittämään metaverse-sovelluksia. Microsoft on tehnyt myös metaverse-laitteiston – HoloLens 2:n, seuraavan sukupolven holografiset kuulokkeet, joiden tavoitteena on nostaa oppiminen ja tuottavuus uusiin korkeuksiin.
Microsoft HoloLens 2; Cr. Microsoft.com
Microsoftin mukaan sen teknologiavalikoima metaverse-sovelluksille on jo mahdollistanut läpimurtomuutoksen prosessiteollisuuden, vähittäiskaupan, toimitusketjun, energian ja terveydenhuollon aloilla. Microsoft kehittää myös metaverse-videopelejä (yksi parhaista esimerkeistä on sen Minecraft-peli) sekä lisää osallistumistaan pilvipelaamiseen aikoen tuoda pilvipelipalvelunsa Xbox-konsoleille tänä jouluna.
Alphabet (Nasdaq: GOOG)
Ei ole ihme, että Google on myös mukana metaverse-liikkeessä. Itse asiassa Google yritti häiritä teollisuutta jo vuonna 2013 Google Glassilla, mutta tuote epäonnistui ja se poistettiin virallisesti markkinoilta. Nykyään Googlen metaverse-sarja sisältää ARCore-alustan, joka tarjoaa työkaluja AR-kokemusten luomiseen sekä Android- että iOS-käyttäjille sekä joukon Google AR- ja VR -sovelluksia, kuten Google Lens, livenäkymä Google Maps:ssa, Google Earth VR ja virtuaalisen todellisuuden testejä YouTubessa.
Apple (Nasdaq: AAPL)
Applen toimitusjohtaja Tim Cook panostaa myös AR-tekniikoihin. Hän sanoi syyskuussa 2021 olevansa ”AR -fani nro 1”. Apple ei kuitenkaan ole vielä paljastanut AR-kuulokkeita tai -laseja. Yhtiö työskentelee tällaisten laitteiden parissa, mutta julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa. Huhujen mukaan ensimmäisiä AR-tuotteita voisi odotella vuonna 2022.
The Verge arvelee, että ”Sen jälkeen, kun hän on jatkuvasti kasvattanut hypeä AR:n potentiaalista, Cook ei varmasti halua, että Apple toistaa Google Glassin epäonnistumisen käynnistämällä iGlassesin liian aikaisin, eikä varmasti ennen kuin tekniikka kohtaa Applen erittäin korkean tason”.
Snap (Nyse: SNAP)
Myös sosiaalisen median yhtiö Snap, tarjoaa sijoittajille metaverse-sovelluksen. Snapchat -sovelluksesta tunnettu yhtiö on nimittäin kehittänyt Spectacles-nimiset AR-älylasit.
Monet analyytikot suhtautuvat edelleen positiivisesti Snap:in osakkeeseen yhtiön innovoidessa aktiivisesti AR:ää ja raportoiden edelleen myynnin ja tulojen kasvusta. Itse asiassa Snapchat houkuttelee yli 280 miljoonaa päivittäistä aktiivista käyttäjää ja tarjoaa vaikuttavan määrän AR-vaihtoehtoja, sisältää erilaisia ’filttereitä’ ja linssejä. Snapchat on hiljattain lanseerannut uuden ominaisuuden, jonka avulla kuka tahansa voi luoda oman henkilökohtaisen virtuaalisen hahmon, jotka tunnetaan nimellä 3D Bitmoji -hahmot.
Roblox (Nyse: RBLX)
Keväällä 2021 listautunut amerikkalainen videopeliyhtiö Roblox on myös yksi metaversen edelläkävijöistä. Roblox tarjoaa alustan ohjelmistotyökaluilla, joiden avulla käyttäjät voivat luoda yksinkertaisia pelejä ilman koodaustaitoja, jakaa pelit muiden käyttäjien kanssa, ansaita rahaa pelin sisäisellä valuutalla nimeltä Robux ja pelata muiden käyttäjien pelejä. Robloxin päivittäisten aktiivisten käyttäjien määrä kasvoi 29% edellisvuodesta 43,2 miljoonaan. Tällä hetkellä suurin osa Robloxin käyttäjistä on lapsia ja teini-ikäisiä, mutta pitkän aikavälin tavoitteena on tavoittaa miljardi käyttäjää ja miljardi tuntia päivässä sen alustalla Roblox pyrkii saamaan mukaan myös vanhemmat käyttäjät.
Kaiken kaikkiaan Metaverse-visio Robloxista ulottuu videopelejä pidemmälle ja sisältää musiikkia, muotia ja taidetta. Heinäkuussa 2021 Roblox teki yhteistyötä Sony Music Entertainmentin kanssa tuodakseen taiteilijansa Robloxille esittämään konsertteja metaversiossa. Roblox julkaisi ominaisuuden, jonka avulla taiteilijat voivat yksinomaan käynnistää musiikkia ja olla vuorovaikutuksessa fanien kanssa virtuaalisessa ympäristössä. Lisäksi yritys yrittää tuoda tuotemerkkejä alustalleen digitaalisten tuotteiden myyntiin. Esimerkiksi toukokuussa 2021 Roblox järjesti alustalleen niin kutsutun Gucci Garden -kokemuksen, joka keräsi 20 miljoonaa kävijää.
Unity Software (Nyse: U)
Unity Software on jälleen yksi avaintoimija, jolla on hyvät edellytykset kasvuun metaverse megatrendin tukemana. Yhtiö loi johtavan videopelimoottorin, joka tarjoaa kattavan joukon yhteistyövälineitä videopelien tekemiseen. Yhtiö hallitsee selvästi videopelimarkkinoita, sillä yli 50% kaikista peleistä tehdään Unity -ratkaisuilla. Unity listautui syyskuussa 2020, ja sen osakekanta on kasvanut voimakkaasti sen jälkeen. Monet analyytikot ehdottavat, että Unity Softwarella voi olla valoisa tulevaisuus metaverse -pelialalla. Seeking Alpha on antanut Unityn osakkeelle Osta-suosituksen 21.9.2021.
Lue myös – metaverse-megatrendin potentiaalinen tähtiosake
Tässä jäsenille suunnatussa artikkelissa paljastamme pienen, potentiaalisen disruptiivisen yhtiön, jonka uskomme omaavan valtavan kasvupotentiaalin, ja joka ansaitsee sijoittajien huomion.
Artikkelin kirjoittaja on Anastasiya Köykkä, joka on kasvuyhtiöistä pitävä sijoittaja ja analyytikko. Hän tutkii sijoitusmahdollisuuksia vallitseviin innovaatioihin, jotka johtavat maailman muutoksiin. Hän pyrkii tunnistamaan osakkeet, joilla on huomattava kasvupotentiaali. Anastasiyalla on BBA-tutkinto ”Financial Management for Global Business”, Haaga-Helia ja kansainvälisen oikeuden maisterin tutkinto Valko-Venäjän valtionyliopistosta.
Disruptiiviset teknologiaosakkeet -osakesalkku
Suosittu sijoitusalusta eToro mahdollistaa sosiaalisen sijoittamisen ja salkkujen kopioimisen helposti erittäin alhaisilla kuluilla. Sijoittaja.fi on tehnyt kolme sijoitussalkkua eToroon, jotka ovat helposti kopioitavissa.
Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkumme sisältää myös Metaverse-osakkeita. Metaverse-osakkeista salkku sisältää: Applea, Facebookia, Googlea, Microsoftia, Nvidiaa ja Snapia. Voit katsoa salkun sisällön alla olevasta linkistä
Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.