Suomi Fundamentti -mallisalkun TOP-osakkeet lokakuussa 2021

Suomi Fundamentti -mallisalkku laski syyskuussa markkinan mukana, mutta on koko vuonna tuottanut 24 %. Salkun kärjessä on tapahtunut muutoksia. Katso salkun osakkeet ja lue kommenttimme kärkiosakkeista.

Julkaistu: 04.10.2021 Kirjoittaja:

mallisalkut osakkeet sijoitusideat Suomi Fundamentti-mallisalkku

Suomi Fundamentti

Suomi Fundamentti on pisimpään seurannassamme ollut mallisalkku. Se on ollut livenä jo vuodesta 2009 lähtien. Salkku on indeksiä riskisempi, mutta tuotto on ollut pitkässä juoksussa selvästi parempi, kuten alla olevasta kuvaajasta voi havaita.

Kuluvana vuotena Suomi Fundamentti on tuottanut 23,8 % ja indeksi 19,0 %. Syyskuun kurssilaskussa Suomi Fundamentti laski indeksiä enemmän 7,6 % indeksin laskiessa 6,7 %.

Mihin mallisalkku sijoittaa?

 • Salkku sisältää 25 kotimaista pörssiosaketta.
 •  Osakkeet valitaan fundamenttianalyysin perusteella.
  • Tyypillisesti salkussa on hyvän osinkotuoton arvo-osakkeita, joiden tuloksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.

Suomi Fundamentin TOP-osakkeet

Suomi Fundamentin kärjestä löytyy syklisiä osakkeita. TOP 3 -sijoitukset ovat SSAB, Citycon ja Metsä Board. Volatiliteetti kertoo osakkeen kurssivaihtelusta ja näistä kolmesta SSAB:n volatiliteetti on selvästi korkein. Citycon on joukon matalariskisin, eikä Metsä Boardinkaan riski ole korkea volatiliteetin ollessa vain 19,5 % ja beeta-kertoimen 0,80. Viimeisen kolmen viikon aikana sykliset SSAB ja Metsä Board ovat laskeneet selvästi. SSAB jopa yli 20 %. Kurssilasku on tehnyt näistä osakkeista arvostuslukujen valossa houkuttelevampia, mikä on nostanut niiden sijoitusta Suomi Fundamentissa. Citycon on ollut jo pitkään kroonisesti halpa. Markkinatilanteen pitäisi vihdoin suosia Cityconia, kun pandemia väistyy, rajoitukset poistuvat ja kuluttajat viettävät enemmän aikaa ostoskeskuksissa. Mielenkiintoista on nähdä, alkaako tämä näkyä myös Cityconin kurssissa.

SSAB on teräsyhtiö, joka on arvostuslukujen perusteella erittäin halpa. Kuluvan tulosennusteella laskettu P/E on 4 ja ensi vuoden ennusteella 6,3. Myös Cityconin ja Metsä Boardin P/E-luvut ovat edulliset. Molemmilla noin 11.

SSAB:n Q2-tulos oli erittäin vahva. Yhtiön liikevoitto oli historiallisen korkea 404 M€.  SSAB:n tuotteiden kysynnän ja yleisen markkinatilanteen arvioidaan pysyvän suotuisana kolmannella vuosineljänneksellä, mutta toisen kvartaalin kaltaisiin tuloksiin yhtiö ei usko pääsevänsä uudestaan. Markkinatilanne jatkunee suotuisana SSAB:lle myös vuonna 2022 talouskasvun jatkuessa.

Vuoden 2021 ensimmäinen vuosipuolisko on ollut Metsä Boardille todella suotuisa. Yhtiön ensikuitukartonkien kysyntä on ollut erittäin vahvaa kaikissa tuotteissa ja kaikilla päämarkkinoilla. Näkymät Q3:lle olivat Q2:n lopussa hyvät. Kartongin kysyntä pysynee edelleen vahvana, mutta kustannusinflaatio voi nakertaa kannattavuutta, mikä todennäköisemmin näkynyt yhtiön viime aikojen osakekurssissa.

Citycon selvisi koronasta kuivin jaloin. Yhtiön tuloskehitys on kuitenkin ollut jo vuosia aneemista ja osinko laskeva. Tämän vuoksi osakkeen kolmen ja viiden vuoden tuottokehitykset ovat negatiivisia. Osake sopii siten sijoittajalle, joka uskoo Cityconin tuloskäänteeseen. Ilman selvää tuloskäännettä osakkeen kurssikehitys pysyy heikkona myös tulevaisuudessa.

Suomi Fundamentti -mallisalkun sisältö

Alla olevassa taulukossa koko Suomi Fundmanetti -mallisalkun sisältö. Sen näkee myös mallisalkkusivuilta, josta löytyy useita salkkuvaihtoehtoja eri tyyliselle sijoittajalle. Suomi Fundamentista löytyy nyt useita syklisiä materiaalit- ja teollisuussektorin osakkeita, mutta myös kulutussektorin edullisia osakkeita.

Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy