Northcrypto

Analyysi: Nvidian tulos jäi ennusteista, kurssi putosi | NVDA stock

Nvidian vuoden toisen kvartaalin tulos oli ennusteita heikompi ja myös ohjaus oli pettymys. Yhtiö on alansa johtaja, vaikka osake on pudonnut muiden teknologiaosakkeiden mukana yli 40 % alkuvuodesta.

Julkaistu: 25.08.2022 Kirjoittaja:

analyysi megatrendit Nvidia osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset

NVIDIA

Nvidia on vuonna 1993 Kaliforniassa perustettu teknologiayritys, joka valmistaa puolijohteita, grafiikkaprosessoreita peli- ja yritysmarkkinoille, sekä erilaisia järjestelmäpiirejä muun muassa autoteollisuuden tarpeisiin. Datakeskukset ovat myös keskeinen osa yhtiön liiketoimintaa. Nvidian osake on ollut huimassa nosteessa viime vuodet ja yhtiön kurssi on noussut viimeisen viiden vuoden aikana lähes 400 prosenttia. Yhtiöllä on lähes 23 000 työntekijää. Yhdysvaltalaisella Nvidialla on konttori myös Helsingissä johtuen osittain suomalaisesta Hybrid Graphics Oy:stä, jonka Nvidia osti vuonna 2006.

Vuonna 2022 Nvidian kurssi on kuitenkin laskenut muiden teknologiaosakkeiden mukana. Vuoden alusta mitattuna yhtiön kurssi on laskenut yli 40 prosenttia. Nasdaq on laskenut puolet vähemmän. Nvidian kurssi on hieman korjaantunut kesän pohjista, josta se on noussut noin 20 prosenttia. Pahimillaan NVIDIAn kurssi oli laskenut vuoden alusta yli 50 %.

2022 toisen kvartaalin tulos

Nvidia julkaisi vuoden 2022 toisen kvartaalin tuloksensa 24.8. pörssin sulkeutumisen jälkeen. Osake oli ennen tulosjulkistusta hyvin varovaisessa 0,2 prosentin nousussa. Markkinat kuitenkin pettyivät tulokseen sillä Nvidian osake päätyi lähes 5 prosentin laskuun jälkipörsissä. Nvidian tulos oli analyytikoiden ennustuksia heikompi, vaikka yhtiö antoi tulosvaroituksen ennakkoon. Yhtiö antoi lisäksi heikon ohjeistuksen kolmannelle kvartaalille.

Pelisegmentin myynnin sakkaaminen on Nvidian mukaan suurin syy tuloksen laskulle. Nvidia myy ensisijaisesti näytönohjaimia PC-koneille, joiden markkina on tällä hetkellä yhtiön mukaan haasteellinen. Pelisegmentin liikevaihto laski jopa 33 prosenttia 2,04 miljardiin dollariin vuoden takaiseen verrattuna.

Yhtiön datakeskusliiketoiminta pärjäsi puolestaan paremmin. Datakeskusliiketoiminta kasvoi 61 prosenttia vuositasolla 3,8 miljardiin dollariin. Tämä johtuu yhtiön mukaan suurien pilvipalvelutarjoajien kysynnän kasvusta.

 • Liikevaihto 6,7 miljardia dollaria (8,10 miljardia dollaria analyytikkoennuste)
 • Oikaistu EPS: 0,51 dollaria (1,26 dollaria analyytikkoennuste)

Tulosvaroitus ja heikentynyt ohjaus

Nvidia antoi tulosvaroituksen muutama viikko ennen tulosjulkistusta. Yhtiö arvio vuoden ensimmäisen tulosjulkistuksen yhteydessä liikevaihdon olevan noin 8,1 miljardia dollaria toisella kvartaalilla. Nvidian toteutunut liikevaihto oli vain 6,7 miljardia dollaria.

Ohjeistus petti myös pahasti analyytikoiden konsensusennuste kolmannen kvartaalin liikevaihdolle oli 6,95 miljardia dollaria, mutta Nvidian ohjeistus oli vain 5,9 miljardia.

Pandemian ja kryptobuumin hiipuminen hidastanut yhtiön kasvua

Koronapandemia nosti pelaamisen suosiota maailmalla, joka näkyi suoraan myös Nvidian tuloksessa. Näin ainakin analyytikot ja yhtiö itse uskoivat, mutta myös kryptovaluuttojen louhinta on ollut osa yhtiön kasvusta, mikä on näkynyt erityisesti grafiikkakorttien myynnissä. Kryptovaluuttojen hinnat ovat pudonneet tänä vuonna rajusti.

Nvidia sai 5,5 miljoonan dollarin sakot vuonna 2017 kun Yhdysvaltojen finanssivalvonnan mukaan se ei tiedottanut tarpeeksi kryptovaluuttojen louhinnan vaikutusesta sen liiketoimintaa. Tämän jälkeen Nvidia on vain todennut ettei sillä ole näkemystä kuinka paljon kryptovaluuttat vaikuttavat sen tuotteiden kysyntään ja sitä kautta tulokseen.

Nvidian osake

Nvidian osake on laskenut viime syksyn huipputasoista, mutta palautunut kesäkuun pohjista.

NVIDIAn kurssi 2020 vuoden alusta. Kuva: TraidingView

Sirupula hellittää – kysyntä sakkaa

Maailmalaajuinen siru- ja komponenttipula saattaa olla hellittämässä, sillä Nvidia kertoi peligrafiikkasirujen varastotilanteen ”normalisoituneen” viimeisen vuoden aikana. Tämä viitaa vahvasti sirujen tarjonnan parantuneen, mutta kysyntä taas puolestaan näyttää nyt heikentyvän.

Nvidian liiketoimintasegmentit

Kahden suurimman liiketoimintasegmentin – pelaamisen ja datakeskusten – lisäksi Nvidialla on muita liiketoimintoja muun muassa autoliiketoiminnan ja ammattimaisten työasemien visualisoinnin parissa. Autoliiketoiminnassa yhtiö kehittää laskentapiirejä erityisesti robottiautoille. Autoliiketoiminta ja työasemien visualisointi ovat yhteensä noin kymmenesosa Nvidian liikevaihdosta. Datakeskusliiketoiminta ja pelaaminen tuottavat loput 90 %. Nvidia on tunnettu näytönohjaimistaan sekä grafiikkasuorittimistaan, ja se on yksi puolijohdesektorin arvostetuimmista yhtiöistä. Nvidian grafiikkasuorittimet ovat kuin tietokoneen aivot sisältäen valtavasti tekoälyä.

Pilvipalvelut ja metaversumit ovat suuri kasvumahdollisuus

Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang on myös aikaisemmin puhunut pilvipalveluiden voimakkaasta kasvusta ja miten se on tulevaisuudessa biljoonan dollarin markkinamahdollisuus Nvidialle. Huangin mukaan pilvilaskenta on suurin IT-alan muutos, mikä on koskaan nähty. Pilvilaskennan lisäksi kasvavat metaverse-ympäristöt, joissa tulevaisuudessa työskentely, pelaaminen ja oppiminen tulevat yhä enemmän tapahtumaan, vaatii valtavasti laskentatehoa ja tukee Nvidian liiketoimintaa.

Nvidian tekoälyä sisältäviä suorittimia käytetään useilla eri teknologian ja teollisuuden aloilla.

Nvidian tuotteiden käyttötarkoituksia.
Lähde: Nvidia

Nvidian osakkeen arvostusluvut korkealla, mutta analyytikot uskovat vielä vakaasti yhtiöön

Nvidian arvostusluvut ovat korkeat, eikä osake sovi arvosijoittajalle. Korkeat arvostusluvut ovat perusteltavissa voimakkaalla kasvulla, tulevaisuuden näkymillä ja Nvidian johtoasemalla puolijohdesektorilla.

Analyytikkojen keskiarvosuositus osakkeelle on lisää 1,93 (1 = osta; 5 = myy). Mediaanitavoitehinta Nvidian osakkeelle on enää 220 dollaria kun se Q1 tulosjulkistuksen aikaan viime keväänä oli 310 dollaria. Silti suuriosa analyytikoista on selkeästi positiivinen Nvidian suhteen.

Osaketyökalussa Nvidian kokonaispisteet ovat hieman laskeneet (aiemmin 53) ollen nyt 49. Yhtiö saa hyvät pisteet laadusta ja kasvusta. Pisteet voivat laskea heikon Q2-suorituksen jälkeen.

Osaketyökalu Sijoittaja.fi Nvidia

Nvidia löytyy Sijoittaja:fi:n Disruptiviset Teknologiaosakkeet -salkusta

Sijoittaja.fi on rakentanut eToroon Disruptiiviset Teknologiaosakkeet salkun, jossa Nvidia on myös yksi salkun yli 30 teknologiaosakkeesta. Salkun voi kopioida 500 dollarilla, jolloin samat ostot ja myynnit toteutuvat salkussasi. Nvidia on ollut pitkällä aikavälillä myös yksi salkun parhaiten tuottaneista osakkeista.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy