Osallistu osakeantiin!

Applen, Amazonin, Googlen, Facebookin ja Microsoftin tulokset

Suurimmat teknologiayhtiöt raportoivat kaikki samalla viikolla. Tulokset olivat kivikovia, mutta kurssireaktiot vaihtelivat. Lue analyysimme.

Julkaistu: 30.07.2021 Kirjoittaja:

FAANG kansainvälinen sijoittaminen osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset

Applelta huippu tulos, mutta ohjaus säikäytti sijoittajat

Applen tulos ylitti odotukset. Liikevaihto kasvoi 36 %. Kasvu hidastui edellisen kvartaalin 54 prosentin kasvusta, mutta kasvun hidastuminen oli odotettua. Yksi seuratuimmista riveistä Applen tulosjulkistuksessa on Palvelut-liikevaihto. Sen kasvuvauhti kiihtyi edelleen 33 prosenttiin.

Toimitusjohtaja Tim Cook kertoi, että vuosineljänneksen aikana Applen tiimit rakensivat vertaansa vailla olevia innovaatioita ja uusia tuotteita käyttäjille. Tänä aikana ihmisten yhdistäminen tekniikan avulla ei ole koskaan ollut yhtä tärkeää.

Jokainen Applen tuotelinjoista kasvoi yli 12 %:n vauhtia. iPhonejen myynti kasvoi yli 50 %. Applella on käynnissä supersykli, jota vauhdittaa 5G siirtymä. Maailmalla on noin miljardi iPhonea ja niistä noin 400 miljoonaa odottaa uusimista iPhone 12 -puhelimilla.

Applen osake laski jälkimarkkinoilla, sillä Apple varoitti, ettei kasvu ole syyskuun kvartaalilla yhtä vahvaa kuin päättyneellä kvartaalilla. Heikompaan kasvuun vaikuttavat iPhonen ja iPadien toimitusvaikeudet sirupulasta johtuen, palveluiden heikompi kasvu ja valuuttakurssit.

  • Liikevaihto 81,4 miljardia dollaria (kasvua 36 %) ja operatiivinen tulos 24,1 miljardia (EBIT-% 29,6 %)
  • Analyytikoiden EPS-ennuste 1,01$ => toteutunut EPS 1,30$ (vertailukausi 0,65$)

Googlen tulos ylitti Microsoftin

Googlen osake on tuottanut isoista teknologiayhtiöistä selvästi parhaiten kuluvana vuotena, yli 50 %. Yhtiön Q2-raportti oli jälleen erinomainen. Googlen liikevaihdon kasvu kiihtyi jälleen ja oli huikeat 62 %. Operatiivinen tulos kolminkertaistui ja oli 19,4 miljardia ja ylitti Microsoftin vahvan tuloksen.

Googlen osake nousi jälkipörssissä.

Johdon mukaan vahva suoritus heijastaa kuluttajien lisääntynyttä toimintaa verkossa ja laaja-alaista vahvuutta mainostajien keskuudessa.

Googlen mainostulot kasvoivat 69 % 50,4 miljardiin. Google Cloud kasvoi 53,9 % 4,6 miljardiin dollariin. YouTuben tulot kasvoivat 7,0 miljardiin, kasvua 83,7 %.

  • Liikevaihto 61,9 miljardia dollaria (kasvua 62 %) ja operatiivinen tulos 19,4 miljardia (EBIT-% 31,3 %)
  • Analyytikoiden EPS-ennuste 19,34$ => toteutunut EPS 27,26$ (vertailukausi 10,13$)

Microsoftin kasvu kiihtyi ja tulos ylitti ennusteet

Microsoftin kesäkuun kvartaalin tulos ylitti analyytikoiden ennusteet. Sirupula vaivaa myös Microsoftia, mikä huolestutti sijoittajia. Ohjaus oli kuitenkin ennusteita parempi, mikä käänsi kurssin suunnan nousuun jälkipörssissä.

Liikevaihto oli 46,2 miljardia ja kasvoi 21 %. Edelliskvartaalilla kasvu oli 19 %. Analyytikoiden ennuste 44,2 miljardia. Microsoftin operatiivinen liiketulos oli 19,1 miljardia dollaria. Yhtiön liiketulosprosentti oli jälleen erittäin vahva 41,4 %.

Microsoftin liiketoiminnoista pilvipalvelut ovat seuratuin ja se ylitti analyytikoiden ennusteet 17,4 miljardin liikevaihdolla ja 30 % kasvulla. Azuren kasvu oli 51 %, joka oli samalla tasolla kuin edelliskvartaalilla. Office, Dynamics ja Linkedin kasvoivat 25%. Windows, Xbox ja muiden laitteiden ja pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 9 %.

  • Liikevaihto 46,2 miljardia (kasvua 21 %) ja operatiivinen tulos 19,1 miljardia (EBIT-% 41,4 %)
  • Analyytikoiden EPS-ennuste 1,92$ => toteutunut EPS 2,17$ (vertailukausi 1,46$)

Ohjaus: Microsoft odottaa 43,8 miljardin dollarin liikevaihtoa seuraavalle kvartaalille.

Facebookin tulos selvästi ennusteita parempi, mutta kasvu hidastuu

Facebookin osake laski jälkipörssissä, sillä Facebook ”varoitti”, että vuoden 2021 kolmannella ja neljännellä vuosineljänneksellä liikevaihdon kasvun odotetaan hidastuvan merkittävästi. Kasvun hidastumiseen vaikuttavat vahvemmat vertailujaksot (Q1 ja Q2 vuonna 2020 olivat pandemiasta johtuen heikkoja). Lisäksi Facebook odottaa vastatuulta mainoskohdistuksiin Applen iOS-päivitysten vuoksi. Tällä on suurempi vaikutus kolmannella neljänneksellä verrattuna toiseen neljänneksellä.

Kasvun hidastumisessa ei tosin ollut mitään yllättävää, sillä analyytikoiden ennusteissa on myös ennakoitu kasvun hidastuvan H2:lla vuoden 2021 ensimmäisestä puoliskosta.

Facebookin liikevaihto kasvoi peräti 56 % ja kasvu kiihtyi Q1:n 48 prosentin kasvusta. Facebookin aktiivisten kuukausittaisten käyttäjien määrä kasvoi 2,90 miljardiin (7 % kasvu) ja Facebook-perheen käyttäjien määrä 3,51 miljardiin (12 % kasvu). Keskimääräinen liikevaihto per käyttäjä (ARPU) kasvoi edelleen 10,12 dollariin.

  • Liikevaihto 29,1 miljardia (kasvua 56 %) ja operatiivinen tulos 12,4 miljardia (EBIT-% 42,5 %)
  • Analyytikoiden EPS-ennuste 3,04$ => toteutunut EPS 3,61$ (vertailukausi 1,80$)

Amazonin kasvu jäi ennusteista

Amazonin osake laski jälkipörssissä, kun yhtiön liikevaihto jäi analyytikoiden ennusteista. Liikevaihto oli 113 miljardia ennusteen ollessa 115 miljardia. Myös liikevaihto-ohjaus Q3:lle jäi ennusteista.

Yksi syy Amazonin odotuksia vaimempaan kasvuun on poikkeuksellinen vertailujakso. Q2/2020 oli ns. koronakvartaali, jolloin useissa maissa oli lockdowneja. Kauppa siirtyi verkkoon ja Amazon kasvoi poikkeuksellista vauhtia. Pandemian väistyessä on selvää, ettei kaikki kulutus tapahdu verkossa ja tämä vaikuttaa Amazoniin. Sijoittajat joutuvat pohtimaan, mikä on Amazonin normaali kasvuvauhti. Koronassa koettu yli 40 %:n kasvu on poikkeuksellista. Todennäköisempi vauhti on noin 20 %, joka on Amazonin kokoiselle jättiläiselle erinomainen.

Amazonin pilvipalvelu AWS teki 14,81 miljardin liikevaihdon ja kasvoi 37 %. Kasvu kiihtyi edellisestä kvartalista. Amazonin mainos- ja muut tulot, kuten prime-jäsenyydet, kasvoivat tätäkin vauhdikkaammin 87 %.

Amazon myös kertoi 14 uudesta uusiutuvan energian projektista, joista yksi on Suomessa. Amazon kertoi olevansa maailman suurin uusiutuvan energian ostaja. Yhtiö tavoittelee 100 %:n uusiutuvan energian käyttöä vuonna 2025. Nyt käyttöaste on 65 %.

  • Liikevaihto 113,08 miljardia (kasvua 27 %) ja operatiivinen tulos 7,7 miljardia (EBIT-% 6,8 %)
  • Analyytikoiden EPS-ennuste 12,30$ => toteutunut EPS 15,21$ (vertailukausi 10,30$)

Amazon ohjasi Q3:lle 106-112 miljardin liikevaihtoa, mikä tarkoittaa 10-16 %:n kasvua. Analyytikot odottivat 119,2 miljardin dollarin liikevaihtoa. Operatiivisen liikevoiton Amazon odottaa olevan 2,5-6,0 miljardia.

Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti

Kaikki yllä mainitut parhaat suuret teknologiayhtiöt ovat menestyneet koronamarkkinassa ja näemmä myös sen jälkeen erinomaisesti. Yhtiöt ovat ketteriä, kasvavat voimakkaasti ja kannattavuudet ovat korkealla tasolla. Näitä osakkeita kannattaa omistaa ja lisätä omistusta kurssilaskuista.

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeiden välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Applen, Amazonin, Facebookin, Googlen ja Microsoftin osakkeisiin.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy