Advertisement

Paljonko näistä teknologiayhtiöistä saisi, jos ne ostettaisiin pois pörssistä?

myytävät yritykset

Yrityskauppamarkkina on ollut aktiivinen vuonna 2015. Esimerkiksi Bittium myi Automotive-liiketoimintansa 600 M€:lla. Otimme käsittelyyn kotimaista teknologiayhtiötä ja katsoimme, mitä näistä maksettaisiin, jos ne ostettaisiin pörssistä.

osakkeet yrityskaupat

Olemme kehittäneet yhdessä Ostayritys.fi:n kanssa Yrityskauppatyökalun. Työkaluun on kerätty lähes 1.000 toteutunutta yrityskauppaa eri toimialoilta Suomesta ja maailmalta. Työkalusta saa tiedon, mihin hintaan ja millä arvostuskertoimilla yrityskaupat toteutuvat.

Työkalun avulla voi arvioida, mikä olisi yrityksen hinta, jos siitä tehtäisiin ostotarjous. Työkalu huomioi yrityskohtaisia ja toimialakohtaisia eroja.

Lopullinen hinta on aina ostajan ja myyjän välisen neuvottelun tulos. Ostaja voi arvostaa kohdeyrityksen patentteja tai haluaa ostaa kilpailijan pois markkinoilta. Oikea hinta selviää vasta muutamia vuosia yrityskaupan jälkeen. Esimerkiksi Nokian matkapuhelinliiketoimintojen myynti vaikuttaisi näin jälkikäteen onnistuneelta kaupalta myyjän kannalta. Vastaavasti Sanoman Hollannin ja Belgian televisiotoimintojen kauppa vaikuttaisi jälkiviisaana ylihintaiselta.

Teknologiayhtiöiden arvostuskertoimet

Esimerkiksi teknologiayhtiöiden keskimääräiset arvostusluvut yrityskaupoissa ovat olleet seuraavat: Hinta/Liikevaihto 1,2 Hinta/Liikevoitto 16,3. Hajonta on kuitenkin merkittävä. Timanttiteknoyhtiöistä on maksettu keskimäärin yli 35 kertaa liikevoitto. Vastaavasti heikoimpien Hinta/Liikevoitto -kerroin on ollut yrityskaupoissa vain 8,9.

Laskimme viidelle kotimaiselle teknologia-alan pörssiyhtiölle potentiaalisen yrityskauppahinnan. Arvonmäärityksessä käytimme useita tunnuslukuja ja otimme arvoista keskiarvon. Lisäksi arvioimme sitä, mihin kategoriaan yhtiö kuuluu liiketoiminnan skaalautuvuuden, liikevoitto-%:n ja kasvupotentiaalin perusteella. Kategoriat olivat: heikko, neutraali ja timantti.

Osa yrityksistä on arvostettu pörssissä lähelle potentiaalista yrityskauppahintaa. Esimerkiksi Digiassa on arvioimme mukaan vain 10 %:n nousupotentiaali. Toisaalta Qt-liiketoiminnan potentiaalia on vaikea arvioida ja tästä osasta voisi saada hyvän kauppahinnan. Osassa pörssiyrityksissä vastaavasti on merkittävä nousupotentiaali.

Taulukossa olevat yritykset ovat: Affecto, Comptel, Digia, F-Secure ja QPR Software

Taulukko luettavissa vain jäsenille!

Liity jäseneksiAdvertisement


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissaSiirry osaketyökaluun!

Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirje

Siirry osaketyökaluun!

Advertisement

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy