Northcrypto

Sirumegatrendi jatkuu koko vuosikymmenen – mitkä osakkeet hyötyvät?

Siruyhtiöiden megatrendi kestänee koko 2020-luvun ja alan osakkeet hyötyvät. Mitkä ovat kasvun ajurit ja alan tärkeimmät yhtiöt? Onko nyt oikea hetki ostaa siruosakkeita?

Julkaistu: 27.05.2021 Kirjoittaja:

megatrendit osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt

Siruyhtiöt

Siruyhtiöillä tarkoitetaan puolijohdeteollisuutta, joka valmistaa älyä vaativissa laitteissa olevia prosessoreita, muistia, näytönohjaimia ja antureita. Aiemmin sirujen pääasialliset kohteet olivat tietokoneet, puhelimet ja muut teknologialaitteet. Nykyään lähes kaikki laitteet tarvitsevat siruja. Esimerkiksi autoteollisuus on yksi merkittävä asiakasryhmä ja alalla vallitsee kovan kysynnän vuoksi tällä hetkellä sirupula.

Puolijohdeteollisuus on laaja ja useat yhtiöt ovat erikoistuneet. Ala koostuu piikiekkojen valmistajista, laitevalmistajista, sirujen suunnittelu ja kehitysyhtiöistä, sopimusvalmistajista jne..

Alan markkinakoko on satoja miljardeja dollareja. Alan suurimmat yhtiöt liikevaihdolla mitattuna ovat:

 • Intel
 • Taiwan Semiconductor Manufacturing
 • Qualcomm
 • Broadcom
 • Micron Technology
 • Nvidia

Siruyhtiöiden kärkinimi Nvidia

Toimialan arvostetuin yhtiö on Nvidia. Se on markkina-arvolta mitattuna toiseksi suurin, ainoastaan liikevaihdon perusteella kolmekertaa suurempi Taiwan Semiconductor Manufacturing on suurempi. Liikevaihdon kasvulla mitattuna Nvidia on suurista paras.

Yhtiö julkisti tuoreen osavuosikatsauksen, joka oli jälleen huikeaa luettavaa.

Liikevaihto oli ennätyskorkea, 5,66 miljardia dollaria, ja se kasvoi vertailukaudesta 84 %. Analyytikoiden konsensusennuste oli 5,4 miljdardia. Kasvun taustalla oli jälleen Gaming-segmentti, joka kasvoi 106 % sekä palvelinliiketoiminta, jonka kasvu oli 79 %. Operatiivinen liikevoitto oli 2,56 miljardia eli 45,1 % liikevaihdosta. Kannattavuus parani vertailukaudesta.

Non-GAAP EPS oli ennätyksellinen 3,66 dollaria, jossa oli kasvua vertailukaudesta peräti 103 %. EPS ylitti analyytikoiden ennusteet 3,29 $.

Nvidian toimitusjohtajan Jensen Huangin mukaan vuoden ensimmäinen neljännes oli Nvidialle fantastinen; tuotteiden vahva kysyntä johti ennätykselliseen liikevaihtoon.

Toukokuun 21 päivä yhtiön johto ilmoitti Nvidian osakkeiden neljän suhde yhteen (four-for-one) splittauksesta. Uudet osakkeet arvioidaan jaettavan 19.7.2021. Päätös odottaa osakkeenomistajien hyväksyntää, minkä oletetaan tapahtuvan vuosittaisessa yhtiökokouksessa 3.6.2021. Splittauksen johdosta osakkeiden määrä kasvaisi kahdesta miljardista neljään miljardiin.

Nvidia arvioi kasvun jatkuvan myös seuraavassa kvartaalissa. Liikevaihdon odotetaan olevan 6,3 miljardia.

Megatrendi jatkuu vuosikymmenen

Siruteollisuus on supersyklissä, jonka voidaan odottaa jatkuvan koko vuosikymmenen. Taustalla on isoja megatrendejä, jotka vauhdittavat kasvua. Näitä megatrendejä ovat:

 • Pilvipalvelut
 • 5G
 • IoT (esineiden internet)
 • Tekoäly
 • Autonomiset järjestelmät (robotiikka / itseohjautuvat autot) ja virtuaalitodellisuus.

Kaikki yllämainitut megatrendit tarvitsevat valtavasti siruja. Kun tähän yhdistää alojen nopean kasvun, saadaan supersykli, joka jatkuu koko 2020-luvun.

Laitevalmistajalla kasvunäkymät usean vuoden päähän

Applied Materials on yksi suurimmista siruteollisuuden laitevalmistajista. Yhtiön näkymät kertovat hyvin alan tulevaisuuden trendistä.

Tuoreessa tulosinfossa yhtiö kertoi kasvuajureiden ulottuvan usean vuoden päähän. Digitaalinen transformaatio ajaa kasvua ja toimiala muuttuu rakenteellisesti merkittävämmäksi. Yhtiö myös kertoi pitkäntähtäimen sopimusten kysynnän kiihtyvän, mikä kertoo asiakkaiden vahvistuneesta uskosta siruteollisuuden näkymiin. Yhtiö on erittäin positiivinen alan pitkäntähtäimen kasvunäkymistä.

Miten sijoittaa?

Sijoittaja voi etsiä alan yhtiöitä ja vertailla niitä helposti Osaketyökalumme avulla. Kirjoita kansainvälisten osakkeiden Osaketyökaluun hakusanaksi ”semiconductor” ja työkalu hakee tärkeimmät alan yhtiöt.

Disruptiiviset Teknologiaosakkeet salkussa alan osakkeita

Disruptiiviset Teknologiaosakkeet -salkku sijoittaa megatrendialojen osakkeisiin. Puolijohdeteollisuuden yhtiöt ovat salkussa merkittävällä painolla. Salkussa on kaiken kaikkiaan 35 osaketta ja seuraavat ovat ”semiconductor-toimialalta”. Salkun osakkeet ovat näkemyksemme mukaan siruosakkeiden parhaimmistoa.

AMD, Qualcomm, Nvidia, Lam Research, Applied Materials, ASML Holding*, Infineon Technologies, Sykworks Solutions ja Qorvo.

Salkku löytyy eTorosta ja on helposti kopioitavissa.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.

Hyödynnä alan syklisyys

Puolijohdeteollisuus on historiassa ollut syklinen ja osakkeiden hintojen vaihtelu voimakasta. Nyt ollaan nousussyklissä, mikä on johtanut sirupulaan, jota vaikeuttaa pahentunut koronatilanne Taiwanissa.

Siruyhtiöiden osakkeet ovat lähellä kaikkien aikojen korkeinta tasoa. Siksi sijoittajan kannattaa olla sijoitusten suhteen varovainen, vaikka pitkän aikavälin megatrendi on vahva. Jos sirupula aiheuttaa osakkeissa kurssilaskua tulevien kuukausien aikana, kannattaa hetki käyttää ostopaikkana.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy