Northcrypto

AMD:n Q2-tulos analyysissa – Miten yhtiö pärjää Intelille jatkossa?

AMD ja Intel käyvät kisaa prosessorimarkkinasta. AMD on edellä, mutta kumpi on houkuttelevampi osake juuri tässä markkinatilanteessa?

Julkaistu: 03.08.2022 Kirjoittaja:

AMD Intel kansainvälinen sijoittaminen osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset

AMD:n toisen kvartaalin tulos oli kohtalainen

AMD:n eli Advanced Micro Devices tulos osui monelta osin analyytikoiden ennusteisiin, mutta ohjeistus kolmannelle kvartaalille oli markkinoille pettymys. Pörssin sulkeuduttua AMD julkisti tuloksen ja samalla kurssi kääntyi jälkipörssissä yli kuuden prosentin laskuun. Edeltävän viiden kaupankäyntipäivän aikana AMD:n kurssi oli noussut jo yli 14 %.

AMD:n tuloksen avainluvut

  • Oikaistu EPS: $1,05, kasvua vuoden takaiseen 67 % ($1,03 analyytikoiden konsensusennuste)
  • Liikevaihto 6,55 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 70 % (6,53 miljardia dollaria analyytikoiden konsensusennuste)

AMD arvioi kolmannelle kvartaalille liikevaihdoksi 6,7 miljardia (+- 200 miljoonaa) ja analyytikot taas odottivat ohjeistukseksi 6,83 miljardia dollaria. AMD:n markkina-asema suhteessa Inteliin on kuitenkin vahva. Intel on tuottanut useita vuosia tulospettymyksiä, ja kurssi on kehittynyt suhteessa AMD:hen erittäin heikosti. Kaikki AMD:n neljä pääsegmenttiä kasvoivat odotetusti ja kasvua vuodentakaiseen kertyi yhteensä 70 %.

AMD:n segmentit

AMD:n tärkeimmän segmentin, datakeskusten, myynti kasvoi erityisen hyvin: 83 % edellisvuodesta 1,5 miljardiin dollariin. Segmenttiin kuuluu muun muassa sirujen toimitus pilvilaskentaan ja suuryritysasiakkaille. AMD ei myöskään odota datakeskussegmentin kysynnän laskevan tulevaisuudessa.

PC-koneiden sirumyynti taas kasvoi 25 % 2,2 miljardiin dollariin Q2 aikana, vaikka merkkejä on siitä, että tietokoneiden myynti on hieman hidastunut pandemian jälkeen. AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su uskoo, että PC-liiketoiminnan lasku jatkuu myös kolmannen kvartaalin aikana.

Merkittävä osa AMD:n liiketoimintaa on myös sirujen myynti Playstation ja Xbox konsoleille. Pelaamisen segmentti kasvoi 32 %, 1,7 miljardiin dollariin vuoden takaiseen verrattuna. Kuitenkin grafiikkaprosessoreiden myynti laski kvartaalin aikana.

AMD osti myös omia osakkeittaan 920 miljoonan dollarin edestä kvartaalin aikana, joka on yleensä positiivinen signaali osakkeenomistajille.

AMD viiden vuoden tuotto Inteliä selvästi parempi

Viiden vuoden kurssikehityksellä mitattuna AMD on ollut moninkertaisesti Inteliä parempi sijoitus. Tämä johtuu siitä, että AMD oli vielä reilut viisi vuotta sitten käänneyhtiö, jonka käänne on onnistunut erinomaisesti. Lisäksi AMD:n teknologiakehitys ja kasvu ovat olleet kilpailijoita selvästi nopeampaa.

Myös viimeisen vuoden aikana AMD:n osake on pärjännyt paremmin. AMD:n osake on laskenut noin 12 % kun Intelin arvosta on hävinnyt kolmannes. AMD meni viime viikolla markkina-arvossa mitattuna Intelin ohi ensimmäistä kertaa. Intelin kurssikäyrä on suorastaan surullinen ja ainoa tuotto, jota sijoittajat ovat saaneet viime vuosina on ollut vain kohtalaisen osingon varassa.

Kuva: Google Finance

Intel

Intel on maailman suurin puolijohdevalmistaja, jonka tunnetuin ja liikevaihdoltaan merkittävin tuoteryhmä on mikroprosessorit. Valtaosaa tietokoneita pyörittää Intelin prosessori. Intel on nipin napin markkinajohtaja, mutta on menettänyt markkinaosuutta kilpailijoille, erityisesti AMD.lle ja Nvidialle. Intelin markkinaosuus oli yli 80 % vuonna 2017, mutta oli enää 60 % vuonna 2021. Intelin liikevaihdosta 56 prosenttia syntyy tietokonesegmentistä ja 36 prosenttia palvelinkeskuksista.

Intel valmistaa suuren osan prosessoreistaan itse omissa tehtaissaan. Yhtiöllä on ollut haasteita valmistusprosessissa ja maailman suurin pelkästään valmistukseen keskittynyt Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) on pystynyt tehokkaampaan kehitykseen. Tästä on hyötynyt kilpailija AMD, joka vastaavasti on ulkoistanut prosessorivalmistuksen TSMC:lle.

Intelin Q2/2022 tulos

Intel kertoi vuoden toisen kvartaalin tuloksestaan jo viime viikolla 28.7. Tulos oli erittäin suuri pettymys ja osake on romahtanut tulosjulkistuksen jälkeen lähes 10 %.

  • EPS $0,29 ($0,70 analyytikoiden konsensusennuste)
  • Liikevaihto 15,32 miljardia dollaria, laskua vuoden takaiseen 22 % (17,92 miljardia dollaria analyytikoiden konsensusennuste)

Intelin tulos oli surkea myös historiallisesti mitattuna. Yhtiön liikevaihto oli massiiviset 14 % ennusteita huonompi, joka on suurin pettymys sitten vuoden 1999. Intel teki myös kvartaalilla 454 miljoonan dollarin tappiot. Bruttokate pieneni 36,5 prosenttiin edellisen vuosineljänneksen 50,4 prosentista. Intelin mukaan taantuma ja äkillinen kysynnän heikkeneminen on syynä tuloksen laskuun. Yhtiö tosin myöntää, että sillä on sisäisiä vaikeuksia saada esimerkiksi uusia tuotteita julkistettua. Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsignerin mukaan yhtiö kärsii edelleen Covidiin liittyvistä toimitusvaikeuksista, jotka ovat haitanneet esimerkiksi tuotteiden saatavuutta.

Intel laski koko vuoden ohjeistustaan. Oikaistun osakekohtainen tulos (EPS) arvioidaan olevan $2,30 ja liikevaihdon 65-68 miljardia dollaria. Analyytikot olivat odottaneet $3,42 osakekohtaista tulosta ja 74,34 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Sijoittajan näkökulma

Analyytikkoarvioiden mukaan AMD:lla on prosessoreissa parin vuoden kilpailuetu Inteliin nähden. Tätä eroa ei ole helppo kiriä umpeen. Kilpailuedusta kertoo myös AMD:n markkinaosuuden kasvu tietokoneprosessoreissa yli 40 prosenttiin neljän vuoden aikana. 2021 vuonna tehty Xilinx-yrityskauppa vahvistaa edelleen AMD:ta ja laajentaa tuoteportfoliota.

Siksi ennakoimme, että AMD:n voittokulku jatkuu.

Osaketyökalun kokonaispisteiden perusteella AMD on hieman houkuttelevampi osake. Historiatuotolla mitattuna AMD painii eri sarjassa. Kolmessa vuodessa AMD on tuottanut sijoittajille lähes 230 % tuottoa, siinä missä Inteliin sijoittamalla olisi arvo laskenut 18 prosenttia. Analyytikot antavat Intelille konsensussuositukseksi 2,98 joka on ”Pidä” (1= Osta, 2 = Ylipainota, 3 = Pidä, 4 = Alipainota, 5 = Myy). AMD saa arvon 2,14 eli Ylipainota.

Osaketyökalu AMD vs Intel
Sijoittajan näkökulma. Sijottaja.fi:n Osaketyökalu

Arvostuslukujen vertailu kertoo, että Intel on AMD:ta halvempi, mutta siihen on syynsä. AMD:n EPS:n kolmen vuoden kasvuennuste on 35,7 % siinä, missä Intelin osakekohtaisen tuloksen odotetaan laskevan 16,7 %. Intelin osinkotuottoprosentti 3,8 % on kohtuu houkutteleva. Samoin P/E-luku on matalampi, mutta syystä.

Kuva: Osaketyökalu Sijoittaja.fi

Kumpaa osaketta ostaa?

Tässä hetkessä mielestämme salkussa kannattaa olla AMD:tä Intelin sijaan. Intelin heikko trendi ja vastaavasti AMD:n kova nousu on jatkunut vuosia. Olemme kirjoittaneet AMD:n ja Intelin tilanteesta useita kertoja viime vuosina kuten 2019, 2020 ja 2021 ja tarina toistaa itseään: AMD kirii vähitellen Intelin ohi kuten on jo osittain käynyt.

AMD on selvästi Inteliä edellä ja tällä hetkellä parempi yhtiö, mutta 2021 Intelin uudeksi toimitusjohtajaksi tullut Pat Selsinger voi kääntää laivan. Tällä hetkellä näyttää, että se vie vuosia.

Sirumarkkina on aina ollut syklinen. Nyt käynnissä on sirumarkkinan matalasuhdanne, joka näkyy AMD:n kurssilaskuna. Sijoittajan kannattaa olla hereillä ja harkita osakeostoja. Ostot kannattaa ajoittaa useaan ajanhetkeen. Sirumarkkinan taustalla ovat niin suuret megatrendit, että markkinoiden voimakas kasvu jatkuu koko kuluvan vuosikymmenen. Kun matalasuhdanteesta päättyminen on näkyvissä, palaa AMD:n osake jälleen nousutrendiin.

Sijoita AMD:n tai Intelin osakkeeseen ilman välityskuluja

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeiden välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Katso AMD:n tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut AMD:n osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy