Northcrypto

Kun teknoyhtiö jää kehityksen kärjestä, edessä on hidas kuolema

Sijoittajan kannattaa välttää teknologiayhtiöitä, jotka jäävät kehityksen kärjestä. Tie johtaa teknologiayhtiöiden hautausmaalle, jossa odottaa liuta entisiä suuruuksia. Osake reagoi kehityksestä jäämiseen nopeammin, eikä yleensä toivu.

Julkaistu: 16.11.2020 Kirjoittaja:

Globaalit megatrendit megatrendit osakkeet sijoitusideat sosiaalinen sijoittaminen teknologiayhtiöt

Teknologiayhtiöiden hautausmaa

Kodak oli johtavia teknologiayhtiöitä ja markkinajohtaja kameroissa. He myös kehittivät ensimmäisen digitaalisen kameran, mutta eivät uskoneet sen syrjäyttävän perinteistä filmikameraa. Valokuvauksen digitalisoituminen ja Kodakin myöhästyminen trendistä johti yhtiön konkurssiin vuonna 2012.

Xerox kehitti ensimmäisen tietokoneen, mutta päätti pysyä kopiokoneissa. Osake on edelleen listattu, mutta osake ei ole tuottanut viimeiseen 20 vuoteen mitään. Huippukurssi on vuodelta 1999 noin 159 dollaria. Vuonna 2007 osake kävi vielä yli 50 dollarissa, mutta on tasaisesti lasketellut. Nyt kurssi 21 dollaria.

Yahoo! oli vuosituhannen vaihteessa markkinoiden kuumimpia .com -yhtiöitä. Yhtiö teki 2000-luvulla useita isoja virheitä. Ensinnäkin yhtiö ei panostanut riittävästi hakutoimintaan, joten Google vei sen markkinan. Toiseksi yhtiö oli vuonna 2002 ostamassa Googlea, mutta toimitusjohtaja ei ollut kiinnostunut diilistä ja se meni sivusuun. Viimeinen kardinaalimunaus oli se, että Yahoo! oli hyvin lähellä Facebookin ostoa vuonna 2006, mutta tarjosi yhtiöstä liian vähän. Mark Zuckerberg ei hyväksynyt liian alhaista ostotarjousta. Vuonna 2019 Yahoo! poistui pörssistä, kun siitä tuli osa Verizonia.

Blackberryn tarina on samanlainen kuin Nokia Mobile Phonesin. Yhtiö oli etenkin business-älypuhelimissa USA:n markkinajohtaja 2000-luvun lopussa. Blackberryjen kilpailuetu oli puhelimeen integroitu qwerty-näppäimistö ja saumattomasti toimiva sähköposti. Yhtiö ei kuitenkaan uskonut kosketusnäytöllisiin puhelimiin ja käyttöliittymä oli heikkous. Kuulostaa Nokialta? Blackberryn osake on edelleen listattu NYSE:ssä ja sitä saa 5 dollarilla. Parhaimmillaan osake oli 140 dollaria vuonna 2008.

Koronakriisi vauhditti teknologiakehitystä ja sysäsi Intelin, SAP:in ja Nokian matkalle hautausmaalle

Teknologinen kehitys on ollut aina nopeaa, mutta koronakriisissä kehitysvauhti kiihtyi valonnopeuteen, sillä muutamassa kuukaudessa otettiin usean vuoden digiloikka. Koronakriisi myös osoitti, mitkä teknologiayhtiöt ovat edelleen kärkeä ja mitkä ovat tippuneet vauhdista.

Ennakkoon on vaikea nähdä, mitkä yhtiöt ovat matkalla teknologiayhtiöiden hautausmaalle. Matka huipulta pohjalle voi olla todella nopea. Kaikkien suomalaisten tuntema esimerkki on Nokian romahdus matkapuhelinten valtiaasta kriisiyhtiöksi muutamassa vuodessa. Sijoittajan on hyvä muistaa, että yleensä osakekurssi ennakoi yhtiön romahdusta ja laskee selvästi aiemmin ja nopeammin kuin liikevaihto ja tulos.

Kansainvälisten sijoittajien mielestä Nokia on jo hautausmaalla

Kansainvälisten sijoittajien mielestä Nokia on edelleen hautausmaalla. Nyt Nokia on epäonnistunut 5G-verkoissa, vaikka sen piti olla uusi alku Nokialle. Osake on ollut tasaisessa laskutrendissä vuodesta 2007 lähtien. Kaikki osakkeen uudelleenpiristymiset viimeisen 13 vuoden aikana ovat johtaneet pettymykseen. Kansainvälisten instituutiosijoittajien silmissä Nokialla on epäonnistujan leima. Jotta osake lähtisi pitkäkestoiseen nousutrendiin, edellyttäisi se vuosien positiivista liikevaihto- ja tuloskehitystä ja teknologiajohtajuutta omalla saralla. Näin epäonnistujan leiman voisi saada häivytettyä. Tämä näyttää Q3-raportin perusteella erittäin epätodennäköiseltä. Nokian kurssilaski tulosjulkistuspäivänä 18,5 %.

SAP ottanut ensiaskeleet

SAP ei ole vielä hautausmaalla, mutta ensiaskeleet on markkinoiden mielestä otettu. SAP on Euroopan suurin teknologiayhtiö ja globaali markkinajohtaja toiminnanohjausjärjestelmissä. SAP:in kilpailijoita ovat Microsoftin Dynamics ja Oracle. Jossain määrin myös Salesforce, Workday ja ServiceNow. Kaikki kilpailijat, ehkä Oraclea lukuunottamatta, ovat ketteriä ja kehityksen kärkeä. Q3:lla SAP:in liikevaihto laski 4 %, kun esimerkiksi Microsoftin nousi 12,4 %. SAP:in Q3:ssa markkinat pettyivät etenkin ohjaukseen, jota laskettiin liikevaihdon osalta selvästi ja myös tulosohjaus oli pettymys. Osake laski 23 % Q3-tulosjulkistuksesta.

SAP ei missään nimessä ole vielä kriisiyhtiö. Osake saa Osaketyökalussamme laadusta 9 ja tekee 8 miljardia euroa liikevoittoa 2020. Ongelma on se, että kun teknologiayhtiö lakkaa kasvamasta, markkinat tulkitsevat, että osake on matkalla hautausmaalle ja kiinnostus häviää. Tyypillisesti teknologiayhtiöillä on keskimääräistä korkeammat arvostusluvut. Kun liikevaihto ja tulos alkavat laskea, tulevat arvostusluvut myös alas. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka yhtiö pysyisi hengissä, on osakkeen tuotto rumasti negatiivinen. Esimerkkeinä juuri Blackberry ja Nokia, joissa tuotot ovat pitkältä aikaväliltä noin 80-90 % miinuksella. Sijoittajalle tämä tarkoittaa käytännössä haudattua osaketta.

Intel tipahtanut kehityksen kärjestä

Intel on ollut pitkään johtavia teknologiayhtiöitä maailmassa, mutta valta-asema prosessoreissa on alkanut horjua. AMD on haastanut Intelin etenkin nopeasti kasvavilla gaming ja data center -prosessorimarkkinoilla. Nvidia vastaavasti näytönohjaimissa. AMD on lisäksi tehnyt ostotarjouksen Xilinxistä ja yrityskaupan myötä AMD vain vahvistuu, mikä tarkoitaa kiristyvää kilpailua.

Intelkään ei ole kriisiyhtiö, vaan erittäin kannattava. Osake vain on samalla tasolla kuin se oli kolme vuotta sitten marraskuussa 2017. Samana aikana AMD:n osake on tuottanut yli 600 %. Viimeisin Intelin osakkeen alamäki alkoi heinäkuussa, kun markkina pettyi yhtiön ilmoitettua viivästyksistä 7 nanometrin siruissa. Valmistusprosessissa on virhe ja sirut saadaan markkinoille vasta vuosina 2022-2023. AMD:llä on selvä teknologinen etumatka, sillä yhtiöllä on jo 7 nanometrin sirut tuotannossa. Intelin Q3-raportti oli pettymys. Liikevaihto laski 4 % ja etenkin tärkeä data center -segmentti oli pettymys ja laski 7 %. Ohjaus Q4:lle oli heikko yhtiön odottaessa 14 %:n liikevaihdon laskua. Osake laski 10 % tulosjulkistuspäivänä.

Suhteellinen tuotto heikko

Osakkeen tuottoa tulkittaessa on tärkeää verrata sitä muihin saman alan osakkeisiin. Alla on kuluvan vuoden kurssikehitykset Nokialta, SAP:lta ja Inteliltä sekä vertailu Nasdaq 100 -indeksiin, johon on helppo sijoittaa ETF:n avulla. Nasdaq 100 on tuottanut kuluvana vuotena 34,6 %. Nokia -7,8 %, SAP -17,0 % ja Intel -25,3 %. Jos vuoden alussa olisi sijoittanut 10 000 euroa Nasdaq 100 ETF:ään, nyt olisi 13 455 euroa. Vastaava sijoitus SAP:iin olisi 8 297 euron arvoinen. Tuottoero Nasdaqin hyväksi 5 158 euroa. Pitkässä juoksussa ero kasvaa eksponentiaalisesti korkoa korolle -ilmiön vuoksi.

Johtopäätökset

Teknologinen kehitys on tärkein megatrendi ja parhaat teknologiayhtiöt ovat maailman arvokkaimpia yhtiöitä. Siksi myös kilpailu teknologia-alalla on kovempaa kuin muilla aloilla. Jos yhtiö ei pysy kehityksen kärjessä, edessä on matka teknologiayhtiöiden hautuumaalle.

  • Historiassa on lukuisia esimerkkejä teknologiayhtiöistä, jotka ovat olleet kehityksen kärkeä, mutta tipahtaneet kehityksestä ja joutuneet hautausmaalle.
  • Osakekurssi reagoi kehityksestä jäämiseen ennakkoon ja nopeammin kuin yhtiön liiketoiminta. Osake voi olla jo hautuumaalla vasta, kun liiketoiminta on matkalla sinne.
  • Suhteelinen tuotto parhaisiin teknologiayhtiöihin on vieläkin kurjempaa luettavaa
  • Myös hidas näivettyminen on pahasta, sillä osakkeen kurssikehitys on tällöin vuosikaudet laskeva. Suhteellinen tuotto Nasdaq 100 -indeksin jälleen umpisurkea.
  • Sijoittajan kannattaa sijoittaa teknologiayhtiöihin hajautetusti
  • Salkussa pääpaino kannattaa olla parhaissa teknologiaosakkeissa
  • Hautumaaltakin voi nousta, mutta se on erittäin harvinaista. Yksi esimerkki on maailman arvokkain yhtiö Apple, joka on ollut kaksi kertaa hautuumaalla, mutta nyt vahvempi kuin koskaan.
    • Tällaisiin Feenix-lintuihin voi sijoittaa, kun takana on 4-6 kasvavan liikevaihdon ja parantuneen tuloksen kvartaalia. Se kertoo onnistuneesta käänteestä.

Kopioi helposti Sijoittaja.fi:n parhaisiin teknologiaosakkeisiin sijoittava osakesalkku

Suosittu sijoitusalusta eToro mahdollistaa sosiaalisen sijoittamisen ja salkkujen kopioimisen helposti erittäin alhaisilla kuluilla. Sijoittaja.fi on tehnyt kolme sijoitussalkkua eToroon, jotka ovat helposti kopioitavissa.

Yksi salkuista sijoittaa kansainvälisiin teknologiaosakkeisiin. Salkku sisältää maailman parhaita sekä vallitsevaan markkinatilanteeseen sopivimpia teknologiayhtiöitä. Voit katsoa salkun sisällön alla olevasta linkistä

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.

Tutustu tarkemmin

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Tästä voit tutustua eToroon tarkemmin sekä strategioihin salkkujen takana.

TUTUSTU SALKKUIHIN!

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.  Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle  viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi   Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on  Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.    eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun  sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut  kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia  tietoja eTorosta.



SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT



Image






New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy