Applen, Amazonin, Googlen, Facebookin ja Microsoftin tulokset Q3/2020
Kaikki tärkeimmät teknologiayhtiöt ovat julkaisseet kvartaaliraporttinsa. Tulokset olivat jälleen kivikovia, mutta osakkeet kääntyivät laskuun. Historiassa näissä osakkeissa laskut on kannattanut käyttää ostopaikkoina. Lue analyysimme.
kansainvälinen sijoittaminen
osakkeet
sijoitusideat
teknologiayhtiöt
tulokset
Applen osake laskussa tulosjulkistuksen jälkeen
Applen osake nousi tulosjulkistuspäivänä vahvasti. Tulos julkistettiin pörssin sulkeuduttua ja jälkipörssissä Applen osake päätyi 4,2 % laskuun ja osake 110,47 dollariin. Käytännössä päivän nousu suli jälkipörssissä, joten dramaattisesta laskusta ei ole kyse.
iPhone-myynti siirtyy Q4:lle – ei ohjausta
Applen tulos oli kaikin puoli vahva. Kurssilaskun syynä oli se, että iPhonejen myynti oli hieman pehmeää ja se ettei yhtiö antanut vieläkään ohjausta Q4:lle. iPhone-myynnille on luonteva selitys, sillä uusien 5G-puhelimien myynti kirjaantuu Q4-kvartaalille ja siitä eteen päin. 5G-puhelimista tulee Applelle jopea vuosien megasykli, jossa nykyiset iPhone-omistajat päivittävät puhelimiaan uusiin. Uusimista odottaa 350-950 miljoonaa iPhonea.
Ohjauksen puuttuminen johtuu koronaviruksen uudelleenleviämisestä. Tämä on hermostuttava uutinen, sillä helmikuussa alkanut pörssiromahdus alkoi siitä, kun Apple antoi tulosvaroituksen jouduttuaan sulkemaan Apple Storeja koronaviruksesta johtuen. Jos nyt nähdään tämän toisinto, voi pörssi ajautua uudelleen laskutrendiin. Toisaalta Apple on osoittanut suoriutuvansa koronamarkkinassa erinomaisesti.
- Liikevaihto 64,7 miljardia dollaria (kasvua 1 %) ja operatiivinen tulos 14,8 miljardia (EBIT-% 22,8 %)
- Analyytikoiden EPS-ennuste 0,70$ => toteutunut EPS 0,73$ (vertailukausi 0,76$)
Amazonin liikevaihto kasvoi 37 %
Myös Amazonin kurssi laski jälkipörssissä, mutta vähemmän kuin Applen. Amazonin kurssi laski 1,8 %. Kurssin käänsi laskuun kaksi asiaa. Ensimmäinen on AWS:n odotuksia hitaampi kasvu ja toinen on tulosohjaus Q4:lle, joka oli pettymys.
Amazonin liikevaihdon kasvu hidastui hieman edelliskvartaalista, joka oli ns. koronakvartaali. Kasvu oli silti häikäisevän kova 37 % ja se siivitti liikevaihdon 96,1 miljardiin dollariin. Yhtiön tulos ylitti heittämällä analyytikoiden ennusteet.
Amazonin kruununjalokivi AWS teki 11,6 miljardin dollarin liikevaihdon, jossa kasvua 29 %. Kasvu oli samalla tasolla kuin edelliskvartaalilla. Amazon myös kertoi palkanneensa tänä vuonna 400 000 uutta työntekijää.
Suomalaisia voi kiinnostaa se, että Amazon kertoi julkaisseensa Amazon.se:n Ruotsiin. Se tarjoaa yli 150 miljoonaa tuotetta edullisilla hinnoilla ja ilmaisella kotiinkuljetuksella yli 229 SEK:n ostoksille. Tämä on yksi syy, miksi Verkkokauppa.comin osake on laskenut, vaikka yhtiö tekee kaikkien aikojen tulosta. Amazonin odotetaan tulevan myös Suomeen 2021 vuoden aikana.
- Liikevaihto 96,1 miljardia dollaria (kasvua 37 %) ja operatiivinen tulos 6,2 miljardia (EBIT-% 6,5 %)
- Analyytikoiden EPS-ennuste 7,41$ => toteutunut EPS 12,37$ (vertailukausi 4,23$)
- Amazon ohjasi vuoden viimeisellä kvartaalille 112-121 miljardin liikevaihtoa (kasvu 28 – 38%) ja 1,0 – 4,5 miljardin dollarin liikevoittoa, jossa on 4,0 miljardin edestä ylimääräisä COVID-19-kuluja.
Googlen osake nousuun
Googlen osake on tuottanut teknologiajättiläisistä heikoiten kuluvana vuotena. Koronakriisin alussa Googlen mainostulot kärsivät rajoitustoimista, mutta Q3:lle yhtiö teki järisyttävän comebackin. Osake palkittiin jälkipörssissä 6,5 %:n nousulla.
Googlen liikevaihto oli 46,2 miljardia dollaria ja se kasvoi 14 %. Suoritus oli hämmentävä erityisesti siitä syystä, että Q2:lla yhtiön liikevaihto laski (ensi kertaa yhtiön historiassa). Paluu huipulle oli erittäin nopea, kuten näillä parhailla teknologiayhtiöillä on tapana. Jättiläismäisestä koostaan huolimatta ne ovat ketteriä.
Kasvun takana oli Searchin paluu selvään kasvuun. Voimakkainta kasvu oli Cloudissa ja YouTubessa. Google Cloud kasvoi 44,8 % 3,4 miljardiin dollariin. YouTuben tulot kasvoivat yli 5 miljardiin, kasvua 32,4 %.
- Liikevaihto 46,2 miljardia dollaria (kasvua 14 %) ja operatiivinen tulos 11,2 miljardia (EBIT-% 24,3 %)
- Analyytikoiden EPS-ennuste 11,29$ => toteutunut EPS 16,40$ (vertailukausi 10,12$)
Facebookin tulos huikea, mutta käyttäjämäärien lasku USA:ssa säikäytti
Facebookin osake nousi tulosjulkistuspäivänä, mutta kääntyi jälkipörssissä laskuun, vaikka yhtiön suoritus oli kaikilla mittareilla vahva. Säikäytyksen aiheutti Facebookin kuukausittaisten ja päivittäisten käyttäjien lasku Yhdysvalloissa ja Kanadassa kolmannella vuosineljänneksellä, mikä oli yllätys. Facebook myös ennusti samaa kehitystä käyttäjämäärissä Yhdysvalloissa ja Kanadassa viimeiselle neljännekselle.
Facebookin liikevaihdon kasvu tuplaantui Q2:sta 22 %:iin. Mainostajien boikotti ei siten juuri näkynyt yhtiön liiketoiminnassa. Kauppa on siirtynyt verkkoon ja Facebook ja Google ovat mainostajien ykköskanavat. Myös muut sosiaalisen median alustat ovat kertoneet vahvasta kasvusta.
Facebookin aktiivisten kuukausittaisten käyttäjien määrä kasvoi 2,74 miljardiin (12 % kasvu) ja Facebook-perheen käyttäjien määrä 3,21 miljardiin (14 % kasvu). Kassassa Facebookilla on 55 miljardia dollaria likvidejä varoja odottamassa uusia investointeja.
Facebook odottaa viimeisen vuosineljänneksen 2020 mainostulojen kasvuvauhdin olevan nopeampaa kuin raportoitu vuoden 2020 kolmannen vuosineljänneksen vauhti, joka johtuu jatkuvasta vahvasta mainostajien kysynnästä joulusesongin aikana.
- Liikevaihto 21,5 miljardia dollaria (kasvua 21,6 %) ja operatiivinen tulos 8,0 miljardia (EBIT-% 37,5 %)
- Analyytikoiden EPS-ennuste 1,91$ => toteutunut EPS 2,71$
Microsoftin tulos kaikilla mittareilla vahva
Microsoft julkaisi oman tuloksensa jo aiemmin tällä viikolla. Se oli kaikilla mittareilla erittäin vahva, vaikka odotukset olivat korkealla.
Microsoftin operatiivinen liiketulos oli koko joukon suurin 15,9 miljardia dollaria. Yhtiön liiketulosprosentti oli käsittämättömät 42,7 %. Yhtiö löi analyytikkojen ennusteet helposti.
Microsoftin liiketoiminnat ovat kuin tehty COVID-19-markkinaan. Yhtiön liiketoiminnoissa ei ole heikkoa lenkkiä tässä markkinassa. Office, Dynamics ja Linkedin kasvoivat 11 %. Pilvipalvelut kasvoivat 20 % ja Azure 48 %. Windows, Xbox ja muiden laitteiden ja pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 6 %. Microsoft odottaa kasvun jatkuvan myös Q4:lla, vaikka epävarmuutta on ilmassa.
- Liikevaihto 37,2 miljardia (kasvua 12,4 %) ja operatiivinen tulos 15,9 miljardia (EBIT-% 42,7 %)
- Analyytikoiden EPS-ennuste 1,54$ => toteutunut EPS 1,82$ (vertailukausi 1,38$)
Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti
Kaikki yllä mainitut parhaat suuret teknologiayhtiöt ovat menestyneet koronamarkkinassa erinomaisesti. Yhtiöt ovat ketteriä, kasvavat voimakkaasti ja kannattavuudet ovat korkealla tasolla. Näitä osakkeita kannattaa ostaa kurssilaskuista. Kannattaa kuitenkin huomioida markkinatilanne ja ajoittaa ostoja useampaan ajankohtaan.
eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla.
Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Applen, Amazonin, Facebookin, Googlen ja Microsoftin osakkeisiin.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT