Markkinat pettyivät KONEen ja Cargotecin tuloksiin

Cargotec ja KONE julkistivat lievästi odotuksia paremmat tulokset, mutta se ei riittänyt markkinoille. Kurssit ovat laskussa. Lue kommenttimme.

Julkaistu: 22.10.2020 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Erikoinen tuloskausi on käynnissä

Tuloskausi on käynnissä ja kurssireaktiot ovat toisenlaisia kuin Q2:lla. Silloin sijoittajat huokaisivat helpotuksesta tulosjulkistusten jälkeen ja kurssit nousivat. Nyt rima on huomattavan korkealla ja lähes kaikki tulosjulkistukset ovat markkinoiden näkemyksen mukaan pettymyksiä. Niin olivat myös Cargotec ja KONE, vaikka molemmat olivat antaneet positiivisen tulosvaroituksen ennakkoon ja tulokset olivat siten tiedossa.

Kaikista seurannassamme olevista yhtiöistä löydät ennusteet, toteutuneet luvut sekä tuloskommenttimme Osaketyökalusta.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

KONEn kurssi laskussa

KONE antoi positiivisen tulosvaroituksen syyskuussa. Q3:lla liikevaihto oli 2 587 M€ (ennuste 2 582 M€) ja oikaistu liiketulos 339,8 M€ (ennuste 331 M€). Saadut tilaukset laskivat 3,8 % 1 931,7 miljoonaan euroon johtuen valuuttakurssimuutoksista. Myös tilauskanta laski. Alueista Kiina kehittyi erittäin vahvasti sekä liikevaihdon että tilausten osalta. Muualla maailmassa tilanne parani edellisestä vuosineljänneksestä, mutta COVID-19-pandemia vaikutti edelleen ja epävarmuus kasvoi jälleen vuosineljänneksen loppua kohti. Kolmannen vuosineljänneksen selkeitä kohokohtia olivat oikaistun liikevoittomarginaalin paraneminen ja poikkeuksellisen vahva rahavirta, joka oli 600 M€.

Johdon mukaan liiketoimintanäkymät vuodelle 2020 ovat tällä hetkellä paremmat kuin mitä odotettiin vuosineljännes sitten. KONE nosti syyskuussa ohjausta. Vuonna 2020 KONEen liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan -1 % ja 2 % välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoteen 2019. Oikaistun liikevoittomarginaalin arvioidaan olevan välillä 12,1 % ja 12,7 %. Suoritus positiivinen.

Myös Cargotecin tulos pettymys markkinoille

Cargotec kertoi lokakuussa, että liikevaihto, liiketulos ja saadut tilaukset ovat Q3:lla parempia kuin Q2:lla. Suoritus oli siksi lähes pilkulleen analyytikoiden ennusteiden mukainen. Cargotecin kohdalla pettymys oli mitäänsanomaton ohjaus.

Q3:lla liikevaihto oli 777 M€ (analyytikoiden ennuste 774 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 56,6 M€ (ennuste 55 M€). Saadut tilaukset laskivat 13,8 % vertailukaudesta. Liikevaihto, -tulos ja tilaukset kuitenkin vahvistuivat Q2:sta. Huhtikuun jälkeen alkanut markkinaympäristön toipuminen jatkui lopulta koko vuosineljänneksen. Verkkoyhteydellä varustetuista laitteista keräämä aineisto taas kertoo asiakkaiden aktiviteettitason nousseen lähemmäs vuodentakaista tilannetta. Myös esimerkiksi Drewryn tilastot satamissa käsiteltävien konttien määrästä kertovat, että pudotus on toistaiseksi osoittautunut ennusteita lievemmäksi.

Yhtiö antoi ohjauksen, joka ei kerro mitään. Yhtiö pääsee ohjaukseen jo 30 M€ vertailukelpoisella liikevoitolla Q4:lla. Cargotec arvioi toisen vuosipuoliskon vertailukelpoisen liikevoiton nousevan vuoden 2020 ensimmäiseen vuosipuoliskoon verrattuna (Q1–Q2/2020: 82,9 miljoonaa euroa). Cargotec ja Konecranes tiedottivat sulautumisestaan 1. lokakuuta. Uudesta yhtiöstä molemmat omistavat 50 %. Suoritus neutraali.

Seuraa tuloskautta

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy