Pikkuteknot ja Fiskars päivän tulostähtiä – löytyykö näistä kuluvan vuoden kurssinousijat?

Vapunaattona kuohuviinit voivat poksauttaa Digian ja Telesten toimitusjohtajat. Myöskin Fiskarsissa on aihetta hymyyn. Sen sijaan Nokia ja Alma Median toimitusjohtajat saavat tyytyä simaan.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Vapunaattona kuohuviinit voivat poksauttaa Digian ja Telesten toimitusjohtajat. Myöskin Fiskarsissa on aihetta hymyyn. Sen sijaan Nokia ja Alma Median toimitusjohtajat saavat tyytyä simaan.

Digian liikevaihto oli 25,6 M€ (ennuste 24,8 M€) ja liikevoitto 1,1 M€ (ennnuste 0,6 M€). Qt-liiketoiminnan liikevaihto kasvoi erittäin vahvasti 31 %. Qt:n liikevaihdon kasvun myötä Qt-liiketoiminnan liikevoitto parani ja nousi positiiviseksi. Digia arvioi kysynnän pysyvän yleisesti kohtuullisena kotimaan liiketoiminnassa ja kotimaan liikevaihdon kasvavan vuonna 2015 hieman edellisvuoden tasosta. Kotimaan liiketoiminnan kannattavuuden arvioidaan paranevan katsauskauden edetessä ja olevan kokonaisuutena vuonna 2015 vähintään kohtuullisella tasolla. Digia arvioi Qt:n liikevaihdon kasvavan vuonna 2015 selvästi edellisvuoden tasosta ja koko vuoden liikevoiton olevan positiivinen.

Päivitetty EPS-ennusteemme Digialle on 0,26 euroa. Kuluvan vuoden PE-luvuksi tulee tällöin 15. Markkina-arvo on 82 M€. Digian kotimaan toiminnan liiketulos viimeiseltä 12 kk:lta on 6,4 M€. Kotimaan toimintojen markkina-arvo yksinään voisi olla 60-80 M€. Digia yhtiöitti Qt:n omaksi yhtiökseen. Tämä kertoo siitä, että Qt on myynnissä, jos hinta on kohdillaan. En usko, että yhtiö luopuisi Qt:stä alle 50 M€:lla ottaen huomioon sen, millä hintakertoimilla yrityskauppoja tällä hetkellä toteutuu. F-Secure sai 15 M€:n liikevaihtoa tehneestä younitedistä 53 M€. Qt:n liikevaihto on noin 25 M€ ja tulos 2 M€. Näillä spekseillä yli 100 M€:n markkina-arvo olisi hyvinkin perusteltu Digialle. Osakekohtaisena hintana pyöreät 5 euroa olisi hyvä tavoite (markkina-arvo olisi tällöin 104 M€).

Telesten liikevaihto oli 53,4 M€ (ennuste 49,9 M€) ja liikevoitto 2,6 M€ (ennuste 1,9 M€). Telesten tuotteiden ja palveluiden kysyntä keskeisillä markkinoilla on ollut hyvä. Saadut tilaukset vuosineljänneksellä saavuttivat Telesten historian korkeimman tason 56,9 miljoonaa euroa. Tilauskanta kasvoi 150 % vertailukaudesta johtuen Mitron yrityskaupan mukana siirtyneestä 24 M€:n tilauskannasta ja vahvasta saatujen tilausten määrästä. Teleste arvioi, että vuoden 2015 liikevaihto ja liiketulos ylittävät vuoden 2014 tason.

Teleste on keikkunut pitkään mallisalkussamme ja Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun kärkisijoilla. Yhtiö ei pettänyt. Uusi EPS-ennusteemme on 0,57 euroa, jolla saadaan PE-luvuksi 12,5. Osake on edelleen halpa, mikäli kasvuvauhti ja kannattavuus säilyvät. Nousuvaraa on selvästi, jos markkinat alkavat hinnoitella Telesten samoin kuin muut kasvuyhtiöt. Osakekurssin pitäisi olla 10 euroa, niin arvostuskertoimet olisivat samat kuin Comptelilla.

Fiskarsin liikevaihto oli 230,0 M€ (analyytikoiden ennuste 222,5 M€) ja oikaistu liikevoitto 17,0 M€ (ennuste 10,0 M€). Fiskars teki vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vankkaa tulosta etenkin Yhdysvalloissa, jossa vastahankittu kasteluliiketoiminta antoi vuoden alulle oman tukensa. Kasteluliiketoiminnan ei kuitenkaan odoteta tekevän tulosta vuoden 2015 osalta. Muut-segmentti sisältää nyt sijoituksia, joiden tämän hetkinen arvo on yli 800 miljoonaa euroa. Sijoituksia käsitellään käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavina rahoitusvaroina. Näkymissä ei muutosta.

Fiskarsin pitäisi kuulua jokaisen kotimaisuutta arvostavan suomalaisen osakesäästäjän salkkuun. Yhtiöllä on 350 vuoden historia, mikä antaa perspektiiviä. Fiskarsin osakkeiden hankinnassa ratkaisevaa on ajoitus. Viiden vuoden tarkastelulla yli 20 euron hinta on ollut huono hetki ostaa ja lähellä 15 euroa vastaavasti hyvä hetki. Normaalit arvostuskertoimet soveltuvat huonosti Fiskarsin arvioimiseen, sillä yhtiö omistaa Wärtsilän osakkeita 800 M€:n arvosta.

Flopit

Nokian liikevaihto oli 3 196 M€ (analyytikoiden ennuste 2 969) ja ei-IFRS-liikevoitto 265 M€ (ennuste 296 M€). Liikevaihto kasvoi vahvasti, mutta Nokia Networksin kannattavuus oli heikko. Nokia Technologies- ja HERE-liiketoiminnot tekivät hyvät tulokset. Networksin kannattavuuteen vaikutti useat eri tekijät. Vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen päättymisen jälkeen Nokia ilmoitti solmineensa sopimuksen yhdistymisestä Alcatel-Lucentin kanssa sekä aloittaneensa HERE-liiketoimintansa strategisten vaihtoehtojen arvioinnin. Lisäksi Nokian venture fund -sijoitusten arvo kehittyi positiivisesti ensimmäisen neljänneksen päättymisen jälkeen.

Rajeev Suri varoitteli jo Q3/2014 kohdalla, että Networksin kannattavuus on poikkeuksellisen korkea. Lento kesti vielä Q4:n, mutta katkesi sitten kuin kanalla. Onneksi muut segmentit kannattelivat. On mielenkiintoista nähdä palautuuko kannattavuus takaisin hyvälle tasolle tulevina kvartaaleina. Lisämausteen soppaan tuovat yhdistyminen Alcatelin kanssa ja HERE:n myynti. Osakkeessa alkaa jälleen olemaan jännitystä. Taitavat tunnelman haistelijat osaavat hyödyntää markkinoiden ylireagoinnit. Noin 6 euron tasot tuntuvat nyky-Nokiasta edullisilta. Niin ne toisaalta tuntuivat muutama vuosi sitten. Samanlaista pudotusta ei tosin ole nyt odotettavissa, vaikka kannattavuus ei heti huipputasolle palautuisi.

Alma Median liikevaihto oli 71,9 M€ (analyytikoiden ennuste 71,4 M€) ja oikaistu liikevoitto 1,9 M€ (ennuste 3,8 M€). Vuoden 2015 ensimmäinen neljännes jatkui media-alalla alavireisenä, eikä merkittävää parannusta ole vuonna 2015 odotettavissa. Mediatoimialan muutoksen vuoksi Alma Media on uudistanut viime vuosina voimakkaasti rakennettaan, jonka seurauksena digitaalisen liiketoiminnan osuus on kasvanut yli kolmannekseen liikevaihdosta. Ohjaus pidettiin ennallaan.

Seuraamme kotimaan tuloskautta Tulosseuranta-taulukossa (vain jäsenille). Kaikki tuloskommentit löytyvät Suomalaisten osakkeiden valintatyökalusta. Siellä ovat kommentit neljästä edellisestä kvartaalista sekä viimeisimmän osavuosikatsauksen yhteenveto.

Liity jäseneksi!

Sinua voisi kiinnostaa
Alkuvuonna 2024 parhaiten tuottaneet osakkeet
Analyysi: Harvian osake vahvassa nousussa ennustettua paremman tuloksen saattelemana
Analyysissä Helsingin Pörssi
Miten Helsingin pörssi on tuottanut pitkässä juoksussa?
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat