Applen osake on karhumarkkinassa – mitä seuraavaksi?

Maailman suurimman yhtiön Applen osake on laskenut jo yli 20 %. Markkina-arvosta on kadonnut 520 miljardia dollaria. Applen laskut on historiassa kannattanut käyttää ostopaikkana. Mitkä ovat mielestämme kurssitasot, joista kannatta hypätä mukaan?

Julkaistu: 21.09.2020 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset

Applen osake on karhumarkkinassa

Applen osake on noussut koronanousussa vahvasti. Osake otti vielä 28.8.2020 tapahtuneen 4:1 splitin jälkeen viimeisen kiihdytyksen ennen kuin kääntyi laskuun. Osake on edelleen selvästi helmikuun huipputasojen yläpuolella, mutta jo 22 % laskussa syyskuun aikojen korkeimmasta noteerauksesta 137,98$.

Kuvan lähde TradingView

Syyt Applen osakkeen laskuun

Applen markkina-arvosta on laskussa kadonnut 520 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi Nokian markkina-arvo on 23 miljardia dollaria. Tässä syitä Applen laskulle:

 • Yksi syy on puhtaasti liian jyrkästi noussut kurssi. Teknologiaosakkeet nousivat kiihtyvästi syyskuun toiseen päivään asti ja kääntyivät sitten laskuun.
 • Toinen syy on kiristyneet Kiina-USA-suhteet. Tämä on aiemminkin vaikuttanut negatiivisesti Appleen. Nyt markkinoilla esimerkiksi pelätään, että iPhoneihin ei saisi asentaa Kiinassa supersuosittua WeChatia, mikä laskisi iPhonejen myyntiä.
 • Kolmas syy on lisääntynyt kritiikki Applen määräävää markkina-asemaa kohtaan. Tencent, Spotify ja muut isot suositut sovellusyhtiöt vaativat Applea laskemaan 30 %:n jakelupalkkiota.
 • Neljäs syy on institutionaalisten sijoittajien salkkujen rebalansointi. Applen ja muiden isojen teknologiayhtiöiden painot ovat hurjan kurssinousun jälkeen nousseet niin suureksi, että suursalkunhoitajat joutuvat myymään osan osakkeista ja laskemaan näiden osakkeiden painoa salkuissa.
 • Viides syy on markkinarotaatio, jossa osa sijoittajista suosii tässä markkinatilanteessa syklisiä ja arvo-osakkeita kasvuosakkeiden sijaan.

Sijoittajan näkökulma

Applen suoritus koronakvartaalilla oli ennennäkemättömän vahva. Applen liikevaihto oli koronakvartaalina korkein, mitä yhtiö on koskaan raportoinut kyseisellä kvartaalilla. Applen liikkeitä oli suljettuna, etenkin USA:ssa, mutta yhtiö hyötyi etätyötrendistä ja verkkokaupan vahvasta kasvusta. Yhtiön liikevaihto ylitti ennusteet 7,5 miljardilla dollarilla. iPhone-liikevaihto ylitti odotukset reilulla neljällä miljardilla dollarilla. Voimakkaimmin etätyötrendistä hyötyivät iPad ja Mac, jotka kasvoivat vahvasti. Palveluliiketoiminta ylsi ennusteisiin, mutta kasvoi 15 % vertailukaudesta. Liikevaihto oli 59,7 miljardia dollaria (kasvu 11 %). Analyytikoiden EPS-ennuste oli 2,04$ ja toteutunut EPS 2,58$.

Applen osake on aika ajoin tarjonnut sijoittajille ostonpaikkoja. Laskut on aina kannattanut käyttää hyödyksi, sillä osake on noussut takaisin entistä vahvempana. Sijoittajan mietinnäksi jää, ovatko yllä mainitut riskit nyt niin merkittäviä, että Applen liiketoiminta kärsii ja vuosikymmeniä jatkunut osakkeen nousutrendi katkeaa.

Viimeisen viiden vuoden aikana Applen osake on ollut laskumarkkinassa (yli 20 %:n lasku) kuusi kertaa. Keskimäärin lasku on ollut 27,8 %. Nyt osake on laskenut päätöskurssista laskettuna 20,4 %. Koronakriisissä Apple laski 31,4 %.

Sijoittajan kannatta alkaa harkita Applen osakkeen ostoa salkkuun nyt, kun osake on laskenut yli 20 %. Ollaan lähellä tasoja, joista historiallisesti osake on kääntynyt nousuun. Jos lasku on keskimääräinen 27,8 %, käy osake 99,60 dollarissa, jota pidämme hyvänä ostotasona. Jos osake laskisi yhtä paljon kuin 2018-2019 vaihteen laskussa, kävisi osake 84,90 dollarissa. Tällainenkin lasku on mahdollinen, mutta epätodennäköinen. Tämä (85 dollarin taso) on nykynäkemyksemme mukaan all in -taso.

Apple kuuluu Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkuun

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut muun muassa Applen, Amazonin, Facebookin, Googlen ja Microsoftin osakkeisiin.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxOSAKESÄÄSTÄJIEN JÄSENILLE2 25% ETU VUOSIJÄSENYYDESTÄ OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy