Vuosikymmenen heikoin tuloskausi tärähti käyntiin

Osakemarkkinoiden nousun kannalta tärkeimmät yhtiöt raportoivat jo tuloksensa. Lue analyysimme. Suomesta Elisa oli odotetun vakaa.

Julkaistu: 15.07.2020 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Q2-tulokset laskevat

Q2 on ns. koronakvartaali ja odotuksissa on pääsääntöisesti heikkoja tuloksia vertailukauteen nähden. Analyytikot odottavat S&P 500 -indeksin yhtiöille peräti 44 % laskua Q/2019 nähden. Tätä heikompi tuloskausi on nähty viimeksi finanssikriisissä Q4/2008. Toisaalta analyytikoiden ennusteet voivat olla pahastikin metsässä, koska yhtiöt eivät ole antaneet ohjauksia Q2:lle.

Heikoissa tuloksissa ei pitäisi olla markkinoille mitään yllättävää, koska talous on ollut maalis-toukokuussa useilta osin suljettuna. Silti markkinareaktiot mietityttävät sijoittajia. Kotimaisena esimerkkinä Finnair, jonka kesäkuun heikot liikennetiedot yllättivät sijoittajat ja kurssi laski yli 20 %.

Sijoittajat ovat hamunneet liikevaihdon ja tuloksen kasvua viimeisen kuukauden ajan. Suurten teknologiayhtiöiden ja koronasta hyötyvien osakkeiden, etenkin teknologiasektorin, kurssit ovat taivaissa. Toukokuussa alkanut markkinarotaatio, jossa koronasta kärsineiden yhtiöiden kurssit nousivat, on muisto vain. Markkina onkin nyt äärimmäisen vinoutunut, vaikkakin parin viime pörssipäivän liikkeet ovat hieman korjanneet tilannetta. Osakemarkkina tarvitsee myös syklisiä, pankkeja ja matkailuun liittyviä sektoreita noustakseen uusiin huippuihin.

Suurpankit raportoivat tuloksista

Tuloskauden ehkä tärkeimmät yhtiöt ovat jo raportoineet Q2-tuloksensa. Jenkkien suurpankit kertoivat tuloksistaan 14-15.7.. Suurpankkien tulokset ovat siksi nyt niin tärkeitä, että ne kertovat talouden tilasta. Lisäksi markkina tarvitsee noustakseen myös markkina-arvoltaan suurimmat pankit. Kun luottamus pankkeihin palautuu, kertoo se siitä, että sijoittajat eivät pelkää luottotappioita ja uskovat talouden elpymiseen. Tämä on tärkeä signaali uudelle koronan jälkeiselle bull-markkinalle.

Pankkien tulokset olivat odotuksia parempia. Tämä on positiivinen signaali markkinoille ja antaa tukea markkinanousulle ja uudelle rotaatiolle. Toimitusjohtajat olivat varovaisia lausunnoissaan talouden tilasta, mikä edelleen pitää yllä epävarmuutta.

Citigroupin tulos odotuksia parempi

Citigroup raportoi odotuksia paremman tuloksen. Osakekohtainen tulos oli 0,50$, kun analyytikot odottivat 0,28$ tulosta. Myös liikevaihto 19,77 miljardia dollaria oli odotuksia parempi. Syynä odotuksia paremmalle tulokselle oli poikkeuksellisen vahva yrityslainamarkkina. Yhtiöt ovat nostaneet markkinoilta joukkovelkakirjalainoja ennätysmääriä koronakriisin aikana. Luottotappiot kasvoivat vertailukaudesta ja olivat 2,2 miljardia dollaria. Tästä huolimatta toimitusjohtaja oli tyytyväinen yhtiön suoritukseen. Citigroup myös vahvisti kvartaaliosingon.

JPMorganin tulos myös vahva

JPMorgania pidetään yleisesti maailman parhaimpana pankkina. Odotuksia heikomman Q1:n jälkeen, yhtiön suunta kääntyi Q2:lla. Osakekohtainen tulos oli 1,38$, kun analyytikot odottivat 1,04$ tulosta. Liikevaihto ylitti odotukset peräti 10 %:lla. Myös JPMorganilla vahvan tuloksen takana oli trading-liiketoiminnan kasvu, peräti 79%. Bondikaupankäynti kasvoi käsittämättömät 120 %. Luottotappiovaraukset olivat kuitenkin korkealla, sillä JPMorgan kirjasi niitä 8,85 miljardia.

Wells Fargo oli odotetun huono

Wells Fargo on yhdysvaltain suurimpia luototuspankkeja. Osake on kehittynyt viime vuosina heikosti ja etenkin koronakriisissä kurssikehitys on ollut suorastaan surkeaa. Markkina oli jälleen oikeassa, sillä Wells Fargon tulos oli huono.

Yhtiön Q2-tappio oli peräti 2,4 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos oli -0,66$ analyytikoiden odottaessa 0,20$ tappiota. Myös liikevaihto oli selvästi odotuksia heikompi. Kvartaaliosinko leikattiin 0,10$ per osake (aiemmin 0,51$). Syynä heikkoon suoritukseen ja osingon leikkaukseen olivat luottotappiovaraukset, joita tehtiin 8,4 miljardin dollarin edestä. Wells Fargo oli ainut kuudesta suurimmasta pankista, joka joutui leikkaamaan osinkoaan Fedin stressitestien tulosten vuoksi.

Goldman Sachs ylitti myös odotukset

Goldman Sachsin tulos oli ehkä joukon paras. Tulos oli 2,42 miljardia, 6,26$ per osake, kun analyytikot odottivat 3,78$ tulosta. Liikevaihto oli 13,3 miljardia, joka oli lähes 40 % odotuksia parempi. Yllätys yllätys syynä vahvaan tulokseen olivat trading-liiketoiminnot ja investointipankkiliiketoiminta. Goldman Sachsin luottotappiovaraukset olivat 1,59 miljardia dollaria Q2:lla.

Suomessa Elisa odotetun vakaa

Kotimainen tuloskausi alkaa toden teolla torstaina. Raportoineista Evli oli odotuksia parempi. Elisa oli odotetun vakaa. Yhtiön liiketoiminnassa koronakriisi ei näytä näkyvän lainkaan.

Q2:lla Elisan liikevaihto oli 461 M€ (analyytikoiden ennuste  457 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 101 M€ (ennuste 101 M€). Liikevaihdon 2 %:n kasvu johtui pääasiassa Polystar-kaupasta sekä laitemyynnin ja Viron liiketoiminnan kasvusta. Datan käytön vuosikasvu Elisan mobiiliverkossa oli yli 40 prosenttia toisella neljänneksellä. Vertailukelpoinen käyttökate parani 3 prosenttia. Elisa toi Pohjoismaiden ensimmäisenä televiestintäyhtiönä Amazon Prime Video -palvelun markkinoille Elisa Viihteen kautta. Kesäkuussa Elisa ilmoitti sopineensa yhteistyöstä NENT Groupin kanssa. Kumppanuuden myötä Elisa Viihde Aitio ja Viaplay Leffat & Sarjat yhdistyvät Suomessa. Ohjeistus vuodelle 2020 pysyy ennallaan.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy