Parhailla teknologiaosakkeilla saa hirmutuottoja, mutta katse suunnattava Helsingin pörssin ulkopuolelle.

Helsingin pörssistä löytyy vain yksi teknologiaosake, joka pystyy haastamaan tuotossa kansainväliset teknologiaosakkeet. Vertasimme tunnettujen kotimaisten ja kv-teknologiaosakkeiden 10 vuoden tuottoja sekä kerromme, miksi teknologiaosakkeet ovat valistuneen sijoittajan salkun ytimessä.

Globaalit megatrendit osakkeet sijoitusideat sosiaalinen sijoittaminen teknologiayhtiöt

Teknologinen kehitys tärkein megatrendi

Teknologinen kehitys on tärkein megatrendi, josta sijoittajan on oltava tietoinen. Sen ansiosta maailman suurimmat pörssiyhtiöt ovat nykyään teknologiayhtiöitä. Esimerkiksi Amazon, Apple, Microsoft, Google ja Facebook ovat disruptoineet toimialoja ja ajaneet perinteisillä toimintamalleilla toimivia yhtiöitä konkurssiin.

Teknologia otti viime vuosikymmenellä isoja harppauksia eteenpäin. Älypuhelimesta tuli tärkein työ- ja vapaa-ajan väline. Sosiaalinen media, verkkokauppa, suoratoistopalvelut sekä datan ja ohjelmistojen siirtyminen pilveen ovat nyt arkipäivää. Silti teknologinen kehitys on vielä alussa. Tekoäly, robotiiikka ja automaatio, älykkäät koneet ja laitteet, itseohjautuvat autot, etätyöt, virtuaalitoimistot muuttavat arkeamme ja työelämää 2020-luvulla.

Koronakriisi on vauhdittanut muutosta. Microsoftin toimitusjohtajan mukaan maailma otti kahdessa kuukaudessa kahden vuoden digiloikan. Se on yksi syy, miksi teknologiaosakkeet ovat tuottaneet ylivoimaisesti parhaiten koronakriisissä. Teknologiaosakkeet ovat tuottaneet muita sektoreita paremmin joka ajanhetki IT-kuplan jälkeen. Koronakriisin vuoksi etumatka vain kasvaa.

Teknologia-alan megatrendejä

Teknologiakehityksen sisällä on useita spesifimpejä megatrendejä, joiden ansiosta teknologiayhtiöt kasvavat nopeasti. Nämä megatrendit ovat syyt teknologiaosakkeiden korkeiden tuottojen taustalla

 • Digitalisaatio
 • Verkkokauppa (e-commerce)
 • Pilvipalvelut
 • Yhdistetty todellisuus
 • Finanssiteknologia (FinTech)
 • Kyberturvallisuus
 • Lohkoketjuteknologia (blockchain)
 • Robotiikka ja automaatio

Parhaimmat teknologiayhtiöt ovat maailmalla – valitettavasti

Eurooppa tipahti teknologiakehityksen kärjestä viimeistään finanssikriisissä. Vielä 2000-luvun taitteessa ja pitkälle 2000-luvulla Eurooppa oli mukana teknologiakehityksen kärjessä. Nokia dominoi matkapuhelinmarkkinoita, Ericsson verkkolaitemarkkinaa jne. Sitten kehitys hidastui ja amerikkalaisyritykset ajoivat laajalla rintamalla ohi. 2010-luvulla myös aasialaiset teknologiajätit, Alibaban, Samsungin ja Tencentin johdolla, ovat ohittaneet eurooppalaiset.

Euroopan takamatka on nykyään niin pitkä, ettei eroa valitettavasti enää kurota kiinni. Lisäksi suurimmat teknologiajätit ovat niin isoja, että ne voivat ostaa uhkaajat pois markkinoilta ennen kuin niistä tulee todellisia uhkia. Esimerkiksi Applen kassavarat ovat 193 miljardia dollaria, Microsoftin 138 miljardia ja Googlen 120 miljardia.

Kansainvälisillä teknologiaosakkeilla kolminkertainen tuotto

Valitsimme neljä tunnettua ulkomaista teknologiaosaketta ja vertasimme niitä neljän kotimaisen teknologiaosakkeen tuottoihin. Kaikki kansainväliset osakkeet ovat suuryhtiöitä, mutta kotimaisista otimme mukaan parasta tuottoa viime vuosikymmenenä tarjonneen Revenio Groupin. Revenio Group ei tarkkaan ottaen ole puhdas teknologiayhtiö, vaan terveysteknologiayhtiö.

Parhaan tuoton viimeisen 10 vuoden aikana on tarjonnut suoratoistopalveluiden markkinajohtaja, Netflix. 10 000 euron sijoitus Netflixiin olisi kasvanut 688 384 euroon. Suomen “netflix” eli Elisa on myös tarjonnut kohtuuhyvää tuottoa. Siinä 10 000 euron sijoitus olisi kasvanut 66 264 euroon. Kotimaisista paras on ollut Revenio Group, jossa 10 000 euron sijoitus on kasvanut 311 286 euroon. Sen sijaan Nokian osakkeessa 10 000 euron sijoitus on kutistunut 6 041 euroon (sisältäen osingot).

Tasasijoitus neljään kv-osakkeeseen olisi kasvanut 295 420 euroon. Alkupotti 10 000 euroa olisi siten 30-kertaistunut 10 vuoessa. Suomalaisissa teknologiayhtiöissä sijoitus olisi 10-kertaistunut. Tästä kiitos kuuluu ensisijaisesti Reveniolle.

Teknologiaosakkeet kuuluvat valistuneen sijoittajan osakesalkkuun

Teknologiaosakkeet ovat jokaisen valistuneen sijoittajan salkun ytimessä. Näin salkun tuotto-odotus on korkea ja sijoittaja saa hyödyn tärkeimmistä megatrendeistä, jotka muokkaavat kuluttajien käyttäytymistä ja yhtiöiden valtasuhteita.

Suomalainen teknologiakehityksen kärjessä oleva osakesijoittaja joutuu sijoittamaan Suomen ja jopa Euroopan rajojen ulkopuolelle. Vanha manner on valitettavasti tipahtanut kehityksen kärjestä. Onneksi esimerkiksi USA:laisten osakkeiden osto on nykyaikaisilla online-välittäjillä yhtä helppoa kuin kotimaisten osakkeiden osto. Sijoittajan pitää vain osata valita oikeat osakkeet.

Kopioi helposti Sijoittaja.fi:n parhaisiin teknologiaosakkeisiin sijoittava osakesalkku

Suosittu sijoitusalusta eToro mahdollistaa sosiaalisen sijoittamisen ja salkkujen kopioimisen helposti erittäin alhaisilla kuluilla. Sijoittaja.fi on tehnyt kolme sijoitussalkkua eToroon, jotka ovat helposti kopioitavissa.

Yksi salkuista sijoittaa kansainvälisiin teknologiaosakkeisiin. Salkku sisältää maailman parhaita sekä vallitsevaan markkinatilanteeseen sopivimpia teknologiayhtiöitä. Voit katsoa salkun sisällön alla olevasta linkistä

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Tutustu tarkemmin

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Tästä voit tutustua eToroon tarkemmin sekä strategioihin salkkujen takana.

TUTUSTU SALKKUIHIN!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


11.7.2020 17:00 | Timo Heikkilä
Kolme sijoittajan tärkeintä tunnuslukua

10.7.2020 18:43 | Timo Heikkilä
Osakemarkkina on nyt hurjan vaarallinen


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy