Osallistu osakeantiin!

Pandemiasta tuli taloudellinen katastrofi pk-yrityksille. Auttaako Facebookin Shops pk-yrityksiä?

Koronapandemian johdosta pk-yritykset ovat historiansa pahimmassa talousahdingossa. Vastaavasti suuryritykset jopa hyötyvät tilanteesta. Miten tämä on mahdollista ja miten Facebook liittyy asiaan?

Julkaistu: 22.05.2020 Kirjoittaja:

Facebook koronavirus osakkeet

Valtioiden rajoitustoimet sorsivat pk-yrityksiä ja suosivat suuryrityksiä

Koronapandemia levisi nopeasti maaliskuussa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Nyt pandemian vaikutukset yritysmaailmaan alkavat konkretisoitua.

Valitettavasti pandemialla on ollut vahingollisia vaikutuksia yritysmaailmaan. Valtiot ovat määrittäneet välttämättämät kaupat, jotka ovat saaneet olla auki ja ei-välttämättömät, joiden on joko pitänyt olla kiinni tai vahva suositus on ollut kiinnipitämisestä.

Nyt nähdään, että rajoitustoimet ovat suoraan suosineet jättiyrityksiä pk-yritysten kustannuksella.

Esimerkkejä Suomesta. Kaikki kahvilat, ravintolat, pienet vaate- ja tavaraliikkeet ovat olleet suljettuna. Esimerkiksi Marimekko kertoi, että maaliskuussa vähittäismyymälät suljettiin väliaikaisesti Suomessa, Skandinaviassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Samaan aikaan suuret ruokaa, vaatteita ja muuta käyttötavaraa myyvät supermarketit ovat saaneet olla auki. Suurten yhtiöiden myynti on ollut ennätystasolla. Pienten liikkeiden myynti nollassa ja verkkokaupan varassa. Onneksi esimerkiksi Marimekolla verkkokauppa on vetänyt vahvasti.

Yhdysvalloissa kaikki suuret vähittäiskaupat ovat raportoineet tuloksensa. Suuryhtiöillä, kuten Amazonilla ja Wal-Martilla, kysyntä on ollut poikkeuksellista. Samaan aikaan tavaratalot, kuten Macy’s, Kohls jne., ovat suurissa ongelmissa. Valitettavasti USA:n valtionvarainministeriön maksamat satojen miljardien dollarien suorat tuet kuluttajille valuvat kokonaisuudessaan suuryrityksille ja pienemmät jäävät nuolemaan näppejään.

Facebookin tutkimus antoi uutta tietoa pienyhtiöiden tilasta

Facebook antoi yksityiskohtaista tietoa kuinka heikossa tilanteessa pk-yritykset todella ovat. Kysely tehtiin 86 000 yrittäjälle, jotka toimivat alle 500 henkilön yrityksissä.

Kyselyn tulokset olivat musertavia:

 • 31 % yrityksistä on suljettuna
 • Yhden henkilön yrityksissä tilanne on vielä heikompi, 52 % ei ole toiminnassa tällä hetkellä
 • Niiden, jotka ovat toiminnassa, suurin huolenaihe on kassanriittävyys 28 % vastaajista ja toiseksi suurin huoli on kysyntä jatkossa (20 %)
 • Alle puolet yrittäjistä aikoo palkata irtisanotut työntekijät takaisin, kun tilanne parantuu

Positiivista kyselyssä oli se, että pk-yritykset etsivät uusia tapoja tehdä businesta ja tavoittaa asiakkaita. Tärkeimmässä roolissa tässä on verkkokauppa. 51 % vastaajista kertoi, että kasvaneesta verkkoliiketoiminnasta. 36 % vastaajista kertoi, että kaikki liiketoiminta tulee tällä hetkellä verkkokaupan kautta. Digitaalinen maksaminen on voimakkaassa kasvussa.

Facebook Shops

Facebookin vastaus tähän kysyntään on Facebook Shops. Jokainen yritys voi rakentaa helposti oman verkkokaupan Facebookiin ja Instagramiin ja myydä sitä kautta omia tuotteitaan suoraan kuluttajille. Facebook Shops on ilmainen. Facebook uskoo sen kasvattavan yhtiön mainostuloja, joka onkin hyvin todennäköistä.

Facebookin osake on noussut kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle. Yhtiö hyötyy suoraan koronamarkkinasta, vaikka mainoskysyntä laski maaliskuussa. Huhtikuussa mainoskysyntä nousi jo vertailuvuoden tasolle. Samaan aikaan mainosmyynti on perinteisissä kanavissa laskenut jopa 50 %. Kauppa on siirtynyt verkkoon ja vahvimmat markkinointitoimijat siellä ovat Facebook ja Google.

Facebook ja Google löytyvät Sijoittaja.fi:n teknologiasalkusta

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Facebookin ja Googlen osakkeisiin.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


7.12.2023 14:21 | Timo Heikkilä
Kuusi tärkeintä markkinakuvaajaa sijoittajalle

7.12.2023 08:16 | Sijoittaja.fi
Sijoittaja – optimoi verotus ennen vuoden loppua!


New call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy