Salkunhoitajan viisi osakevalintaa koronamarkkinaan

Valmiilta listoilta on helppo poimia sijoitusideoita omaan salkkuun. Tässä salkunhoitajan viisi osakevalintaa ajankohtaisista sijoitusideoista.

Julkaistu: 12.05.2020 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat

Valmiit sijoitusideat

Olemme lajitelleet valmiit sijoitusideat kotimaisiin osakkeisiin, kansainvälisiin osakkeisiin ja ETF:iin. Maksavat jäsenet löytävät ne helposti työkaluista tai Ajankohtaiset sijoitusideat -sivulta.

Säästä aikaa ja napsi omaan sijoitustyyliisi sopivat sijoitusideat Sijoittaja.fi:n analyytikoiden ja salkunhoitajien valitsemilta listoilta. Ole oma salkunhoitajasi!

Salkunhoitajan viisi osakevalintaa koronamarkkinaan

Valitsin viisi osaketta ajankohtaisista sijoitusideoista. Nämä ovat näkemykseni mukaan hyvän tuottopotentiaalin melko turvallisia osakevalintoja epävarmaan koronamarkkinatilanteeseen. Tutki listoilta, mitkä ovat sinun suosikkiosakkeitasi!

Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

Kotimaisella laatuyhtiölistalla on useita hyviä vaihtoehtoja. Päädyin kuitenkin Huhtamäkeen yhtiön erityisen vahvan Q1:n ja johdon kasvuvision perusteella. Q1:llä liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 73,6 M€, joka ylitti analyytikoiden ennusteet. Kvartaali oli kaksijakoinen – ruokapakkausten kysyntä jatkui hyvänä, mutta koronaviruspandemian puhkeamisen myötä toimintaympäristö muuttui nopeasti. Kiinan karanteenitoimia ja niistä johtunutta pudotusta kysynnässä seurasivat maaliskuussa vaikutukset muualla maailmassa koronaviruskriisin levitessä. Food Service -segmentin liikevaihto laski. Johdon mukaan yhtiöllä on laaja tuotevalikoima, terve tase ja yhtiö jatkaa suunniteltuja investointeja sekä toimia tehokkuuden parantamiseksi. Nämä ovat avainasemassa tulevaisuuden menestyksen kannalta. Huhtamäki on jatkossakin kasvuyhtiö.

TOP 10 laatuosakkeet maailmalta

Tältä listalta valitsin amerikkalaisen Cloroxin. Yhtiö on globaali markkinajohtaja siivoustuotteissa ja sen markkina-arvo on 23,7 miljardia.

 • Q1:llä yhtiön liikevaihto kasvoi 15 % ja oikaistu EPS 31 %. Johdon mukaan kasvu oli laajapohjaista kaikilla neljällä segmentillä ja yhtiön portfolio on ainutlaatuisessa asemassa palvelemaan kuluttajia tässä ennennäkemättömässä ajassa.
 • Osakkeella on kohtuu hyvä kolmen vuoden tuotto (+66,5 %), mutta kuluvana vuotena osake on tuottanut peräti 34,5 %.
 • Osake ei ole arvostuslukujen perusteella halpa (P/E on yli 30), mutta yhtiön tuotteille on koronamaailmassa voimakasta kysyntää, joten tulos kasvaa selvästi vuonna 2020. Osake myös kestää hyvin, jos markkinatunnelmat muuttuvatkin negatiiviseksi.

Parhaimmat kasvuyhtiöt Suomesta ja maailmalta

Kasvuyhtiöt ovat erinomaisia valintoja nykyiseen markkinatilanteeseen. Sijoittajat luottavat erityisesti “stay home” -talouden yhtiöihin. Oston ajoituksen suhteen kannattaa käyttää harkintaa, sillä kasvuyhtiöillä on takana kovat nousuviikot. Ehkä osakkeet vetävät hieman happea ennen seuraava nousujaksoa.

Kansainvälisten kasvuosakkeiden TOP 10 -listalta voisin valita, minkä tahansa. Listalla ei ole heikkoa lenkkiä. Oma suosikkini on kuitenkin Kiinan Amazon eli Alibaba. Alibaballa on 711 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Yhtiö julkaisee tuloksensa 22.5.2020 ja silloin täytyy istua nenä kiinni ruudussa. Yhtiö on lähes kaikilla mittareilla Amazonia parempi. Käyttäjämäärillä suurempi, nopeammin kasvava, kannattavampi. Silti yhtiön markkina-arvo on 498 miljardia, kun Amazonilla on 1095 miljardia. Osakkeessa on huomattava nousupotentiaali.

 • Viimeisen kolmen vuoden keskimääräinen liikevaihdon vuosikasvu 46,8 %
 • Analyytikoiden suositus lisää 1,56 (1=osta, 5=myy)

Myös kotimaisten TOP 10 -kasvulistalla on mielenkiintoisia osakkeita. Asiakastiedolla pandemian vaikutukset liiketoimintaan ovat tähän mennessä olleet vähäisiä. Silti näkyvyys loppuvuodelle on melkein olematon. Siksi valintani osuukin Bittiumiin, sillä yhtiöllä vuosi 2020 alkoi erittäin vahvasti. Liikevaihto kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 83,8 prosenttia. 

Pandemia ei ole toistaiseksi vaikuttanut huomattavasti yhtiön liiketoimintaan. Näkymät kuluvan vuoden loppua kohden pitävät kuitenkin sisällään merkittäviä epävarmuuksia. Bittiumin lääketieteen teknologiatuotteet ovat suunniteltu biosignaalien mittaamiseen ja monitorointiin etänä, jolloin ihmiskontaktien määrä on hyvin vähäistä. Siten ne soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi myös tällä hetkellä vallitsevan koronaviruspandemian aikana. Toistaalta useat sairaalat ja hoitolaitokset ovat siirtäneet ei-kriittisten tutkimusten tekemistä ja sen sijaan keskittyneet pandemiapotilaiden hoitoon ja viruksen leviämisen ehkäisemistä tukeviin toimenpiteisiin. Lyhyellä aikavälillä näillä toimenpiteillä voi olla hidastava vaikutus Bittiumin medical-tuotteiden myyntiin. Osake on viime viikot pyörinyt viiden ja kuuden euron välillä. Lähipiiri on ollut ostolaidalla. Jos osakkeen hinta alkaa vielä vitosella, kannattaa olla ostolaidalla.

Parhaat osinko-osakkeet Suomesta

Osinkosijoittajan ei tarvitse välittää osakkeen arvonvaihtelusta niin kauan kuin osinkovirta pysyy tasaisena tai mielellään nousevana. Parhaat osinko-osakkeet Suomesta listalla on osinko-osakkeita, joilla on nouseva osinkohistoria ja hyvä osinkotuotto-%. Olemme listalla huomioneet koronatilanteen ja pudottaneet yhtiöt, joilla osinkokasvu on vaarassa tai osinko tältä keväältä peruttu.

Tältä listalta valitsin Verkkokauppa.comin. Osake on Osaketyökalumme kärjessä parhailla kokonaispisteillä 87 (keskimääräiset pisteet 50).

Osakkeen kurssikehitys ei ole vastannut viime vuosina odotuksia, mutta koronamaailmassa verkkokauppa.com menestynee erinomaisesti. Osake onkin kuluvana vuotena tuottanut 9 %, kun moni kotimainen osake on selvästi tappiolla. Osinkolistalla yhtiö on siksi, että sillä on kuuden vuoden nouseva osinkohistoria. Lisäksi tilikaudelta 2019 Verkkokauppa.comin yhtiökokous on päättänyt 0,214 euron osingosta, joka jaetaan kvartaaleittain. Ensimmäinen 0,052 euron osinkoerä on jo maksettu. Osinkotuotto-% on sekä toteutuneella että ennustetulla osingolla keskimääräistä parempi (yli 4 %).

Timo Heikkilä, salkunhoitaja, Sijoittaja.fi:n perustaja

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy