Houkuttelevaa korkotuottoa pikavippiyrityksiltä

parhaat osakkeet

Kuulostaako pikavippifirmalle rahojen antaminen hurjalta? Lähellä kahta prosenttia oleva talletuskorko kuitenkin houkuttelee. Miten siis suhtautua ja mitkä ovat riskit?

Julkaistu: 20.01.2015 Kirjoittaja:

korko korkotuotto pikavippi talletus talletussuoja

Ottamatta kantaa pikavippibisneksen moraaliseen puoleen, pikavippiyhtiöt tarjoavat houkuttelevaa tuottoa säästöille historiallisen matalien talletuskorkojen ympäristössä. Taustalla on pikavippiyhtiöiden heikko rahoituksen saatavuus pankeilta.

Case: Nordax Finans ja TF Bank

Esimerkiksi ruotsalaiset Nordax Finans ja TF Bank tarjoavat tällä hetkellä (20.1.2015) 1,65 ja  1,60 prosentin vuosikorkoa talletuksen päiväsaldolle laskettuna. Tileissä ei ole määräaikaisuutta, eikä muitakaan avaus- tai palvelumaksuja. Molemmat säästötilit ovat Ruotsin valtion talletussuojan piirissä aina 100 000 euroon asti. Konkurssin tapahtuessa talletussuojan piirissä olevat varat maksetaan 20 päivän kuluessa, mutta on hyvä huomioida, että ennen konkurssipäätöstä yhtiö voi olla käytännössä maksukyvytön pidemmänkin aikaa. Sijoittajien varat itsessään ovat siis hyvässä turvassa mainittuun talletussuojaan asti.

Keskeisin ero talletuskoron suuruuden ohella Nordax Financen ja TF Bankin välillä on veloituksettomien nostotapahtumien maksimimäärä. Talletusvarat ovat kustannuksetta sijoittajan nostettavissa Nordax Financella kaksitoista kertaa vuodessa ja TF Bankin tapauksesssa kaksi kertaa vuodessa. Tämän jälkeen molemmat veloittavat nostotapahtuman määrästä yhden prosentin, joten nostorajojen ylitystä ei kannata käytännössä käyttää. Sijoittajan tulee myös huomioida viive, joka varojen nostoon Ruotsista liittyy.

Käytännön kannalta hankala piirre on nostomääräysten tekeminen perinteisen postin välityksellä sähköisen kanavan puuttuessa kokonaan. Sen sijaan tilinavaus onnistuu TF Bankin tapauksessa sähköisesti. Varojen nostoprosessi fyysisellä kirjeellä on näkemyksemme mukaan tietoinen valinta, joka parantaa yhtiöillä ulosvirtaavan rahoituksen ennakoitavuutta.

Molemmat edellä mainitut  tahot siis tarjoavat korkoa, joka on nykymarkkinaolosuhteissa hyvin kilpailukykyinen riskien ollessa hyvin suojatut 100 000 euroon asti. Myös maksimitalletusmäärä per asiakas on 100 000 euroa molemmilla toimijoilla, joten tämän pidemmälle menevään luottoanalyysiin ei talletussuojan vuoksi ole mielestämme tarvetta.

Lähteet: Nordax Finansin ja TF Bankin nettisivut 20.1.2015.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy