Amazonin ja Googlen tulokset

Amazon ja Google murskasivat tulosennusteet. Raporteista löytyi kuitenkin kohtia, jotka eivät markkinoita miellyttäneet. Teknojättien kasvuvauhti ihmetyttää kvartaalista toiseen.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Amazon ja Google murskasivat tulosennusteet. Raporteista löytyi kuitenkin kohtia, jotka eivät markkinoita miellyttäneet. Teknojättien kasvuvauhti ihmetyttää kvartaalista toiseen.

Amazon ylitti tulosennusteet

Amazon jyräsi oman ennusteen ja teki voittoa Q4:lla 3,3 miljardia dollaria eli $6,47 per osake. Yhtiön liikevaihto oli 87,4 miljardia, jossa kasvua 21 %. Liikevaihto ja tulos ylittivät analyytikkojen ennusteet. Osakekohtainen tulos ylitti ennusteet peräti 60 %:lla.

Yhtiön suorituksesta teki yllättävän se, että yhtiö on aiemmin kertonut vuoden 2019 olevan investointivuosi. Amazon on investoinut etenkin toimitusaikojen lyhentämiseen prime-jäsenille. Investointien piti vaikuttaa yhtiön operatiiviseen kannattavuuteen negatiivisesti. Toisin kuitenkin kävi ja Amazonin koko vuoden voitto oli 11,59 miljardia dollaria, joka ylitti vuoden 2018 voiton.

Amazonin prime-jäsenyys maksaa 12,99 dollaria kuukaudessa ja jäseniä on jo yli 150 miljoonaa. Vahvan tuloksen takana olivat nimenomaan prime-jäsenet sekä AWS-pilvipalvelut, joka kasvoi 33,9 % ja vastasi 67 % yhtiön operatiivisesta tuloksesta.

Q1:lle Amazon ohjasi 69-73 miljardin dollarin liikevaihtoa, jossa kasvua 16-22%.

Google avasi liiketoimintaa sijoittajille

Googlen emoyhtiö Alphabet teki 46,1 miljardin dollarin liikevaihdon. Analyytikot ennustivat 46,9 miljardin dollarin liikevaihtoa, joten liikevaihdon kehitys oli pettymys. Liikevaihto kuitenkin kasvoi 17,3 % vertailukauteen nähden. Vastaavasti nettotulos oli 10,67 miljardia dollaria eli $15,35 dollaria per osake, joka ylitti analyytikoiden ennusteen $12,49 per osake.

Mielenkiintoisinta Googlen raportissa oli se, että yhtiö kertoi vihdoin segmenttitason lukuja. YouTuben liikevaihto vuonna 2019 oli 15,2 miljardia dollaria, jossa kasvua 36 %. Google Cloudin (pilvipalvelu) liikevaihto vuonna 2019 oli 8,9 miljardia (kasvua 53 %).

Google on muiden teknologiajättien tavoin viranomaisten hampaissa. Viranomaiset tutkivat Applen, Amazonin, Googlen ja Facebookin liiketoimintakäytäntöjä. Yhtiöistä on tullut niin suuria, että viranomaiset pyrkivät rajoittamaan tai ainakin estämään epäreilun kilpailun. Suurista teknologiayhtiöistä ainoastaan Microsoft on säästynyt viranomaisten tutkinnoilta. Tämä selittää osaksi Microsoftin korkeamman valuaation kuin esimerkiksi Applella, Facebookilla ja Googlella.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat