Analyysissa Solteq (päivitetty 30.10.2014)

Analyysia täydennetty Solteqin toimitusjohtajan kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Analyysia täydennetty Solteqin toimitusjohtajan kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

Solteq sijoittajan näkökulmasta

Solteqin kasvu oli vaatimatonta siihen asti, kun yhtiö osti Aldatan Suomen toiminnot ja liikevaihto kasvoi kerralla lähes 50 %. EBIT-% on ollut kolme vuotta 5,4 – 6,3 %:n välillä. Osinkohistoria on vaihteleva. Kymmeneen vuoteen mahtuu 0,30 euron osinkoja ja nollavuosi. Osakevaihto on pienille yhtiöille tyypillisesti vähäistä, mutta markkinatakaus alentaa osakkeen likviditeettiriskiä. Korrelaatio OMX Helsinki -indeksiin on matala.

Solteq lyhyesti

Solteq on suomalainen johtava kaupan, logistiikan ja palvelualan ohjelmistoratkaisuyhtiö. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen kestävää kumppanuutta sekä markkinoiden kattavimman valikoiman toiminnan- ja taloudenohjauksen ohjelmistopalveluita – toimitusketjun optimoinnista kuluttaja-asiakastiedon hallintaan. Solteqin teknologiariippumattomat ratkaisut auttavat asiakkaita tuottamaan parempia palveluja sekä kehittämään liiketoimintaansa kannattavasti ja tehokkaasti.

Solteqin kurssikehitys verrattuna OMXH Cap -indeksiin

  • Solteqin osakkeen tuotto on reilussa kymmenessä vuodessa ollut OMXH Cap -indeksiä heikompi
  • Kurssivaihtelu (volatiliteetti) on lähellä Helsingin pörssin keskiarvoa

Kuvaajat ovat kokonaistuottoindeksejä (sisältävät osingot)

Solteq vs. OMXP TR

 

Solteqin toteutuneet luvut ja ennusteet

Viime vuosina liikevaihto ei ole kasvanut, kuten ei ole kasvanut muillakaan suomalaisilla pörssiyrityksillä. Kannattavuus on ollut vakaata. Yhtiö tavoittelee voimakasta liikevaihdon kasvua ja selvää parantumista liikevoittoprosenttiin seuraavan neljän vuoden aikana. Yhtiö tavoittelee 60 M€:n liikevaihtoa ja 10 %:n liikevoittoa vuonna 2018 (alla olevan tunnuslukutaulukon viimeinen sarake).

Kolmannella kvartaalilla Solteqin liikevaihto oli 8,3 M€ (ennusteemme 9,5 M€) ja liiketulos 0,44 M€ (ennusteemme 0,7 M€). Liikevaihtotaso on jäänyt yhtiön odotuksista, mistä syystä yhtiö käynnisti kulujen sopeuttamisohjelman. Johdon näkemyksen mukaan viimeisen vuosineljänneksen osalta liiketoiminta kehittyy alkuvuoden mukaisesti. Ohjaus ennallaan, joka tarkoittaa kovia odotuksia viimeisen kvartaalin tulokselle. Yhtiö odottaa sekä liikevaihdon että liiketuloksen kasvavan vuoden 2013 tasosta.

TULOSLASKELMA (tEUR)
9/20149/201312/2013EROTUS
LIIKEVAIHTO28 71528 30338 124+412
LIIKETULOS1 5811 7122 141-131

Huom! Solteqin taseessa on liikearvoa Aldata Solutions Finland osakekaupasta johtuen 12,7 M€ ja oma pääoma vastavasti 11,5 M€.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Solteqin tunnusluvut

Lue myös Inderesin laaja ja hyvä analyysi Solteqista

Täydennys Solteq-analyysiin

Solteq näkee kaupan alan rakenteellisen muutoksen ja digitalisoitumisen mahdollisuutena. Muutos aiheuttaa sen, että Solteqin asiakkaiden on löydettävä uusia tapoja olla parempia liiketoiminnassa. Tässä Solteq voi auttaa asiakkaitaan. Ulkomaisten kauppaketjujen tuleminen Suomeen ja markkinaosuuden vieminen kotimaisilta toimijoilta on Solteqille uhka. Tähän yhtiö aikoo vastata kansainvälistymällä Pohjoismaihin ennen kaikkea laajentamalla asiakaskuntaa Suomeen tulevilla ulkomaisilla toimijoilla.

Yhtiön kasvutavoitteeseen pääsy (66 M€ v. 2018) edellyttänee myös yrityskauppoja markkinoiden kasvun ollessa 2-4 %. Kaupat on mahdollista rahoittaa tulorahoituksella, velkarahoituksella, osakeannilla tai näiden yhdistelmänä. Oma näkemykseni on, että mikäli suurempi yrityskauppa toteutetaan strategiakauden (2015-2018) alkupuolella, osakeanti on todennäköinen. Mikäli taas yrityskaupat painottuvat strategiakauden loppupuolelle, on niitä mahdollista rahoittaa kassalla ja velkarahoituksella.

Sijoituskohteena

  • Päästessään kasvu- ja kannattavuustavoitteisiin yhtiö on houkutteleva sijoituskohde viiden vuoden sijoitushorisontilla
  • Mahdollinen osakeanti liudentaa tuottoja
  • Tasainen ja vakaa teknologiayhtiö, joka jakaa myös osinkoa
  • Lyhyen tähtäimen kurssipyrähdys epätodennäköinen

Tarkastele Solteqia tarkemmin Suomalaisten yhtiöiden valintatyökalun avulla!

Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat