Pörssit laskevat – miten markkinadynamiikka toimii

Euroopan pörssit ovat laskeneet noin 8 % viimeisen kuukauden aikana. Samassa ajassa muiden alueiden pörssit ovat laskeneet vähemmän ja tietyt omaisuusluokat jopa tuottaneet. Miten markkinadynamiikka toimii kriisitilanteissa?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Euroopan pörssit ovat laskeneet noin 8 % viimeisen kuukauden aikana. Samassa ajassa muiden alueiden pörssit ovat laskeneet vähemmän ja tietyt omaisuusluokat jopa tuottaneet. Miten markkinadynamiikka toimii kriisitilanteissa?

Euroopan 50 suurimman osakkeen kurssikehitystä kuvaava Euro STOXX 50 -indeksi on laskenut kuukaudessa noin 8 %. Samassa ajassa USA:n pörssin kehitystä kuvaava S&P 500 -indeksi on laskenut reilut 5 % ja Japanin pörssi samoin.

Samassa ajassa USA:n pitkät valtionlainat ovat tuottaneet seitsemän prosenttia ja kultakin hitusen. Yhdysvaltalaisten yritysten riskilainat ovat laskeneet 2,5 %.

markkinadynamiikka

Hajauttaminen eri omaisuusluokkiin kannattaa

Mikäli salkkusi on sisältänyt riskisiä osakkeita, on salkkusi voinut laskea viimeisen kuukauden aikana jopa 20 %. Kurssien laskiessa sijoittajat tyypillisesti alkavat miettiä, pitäisikö osakkeet myydä ja kärsiä tappiot vai ostaa lisää ja laskea siten keskihintaa.

Molemmissa toimintatavoissa on iso riski. Mikäli ostat lisää ja kurssilasku jatkuu, on jälki rumaa. Mikäli taas myyt osakkeet, voi käydä niin, että trendi kääntyy. Volatiilissä markkinassa kurssit voivat palautua hyvin lyhyessä ajassa takaisin lähtötasoille. Tällöin olet onnistunut myymään halvalla eli tehnyt juuri päin vastoin kuin pitäisi.

Järkevämpi malli on rakentaa salkku siten, että se sisältää eri omaisuusluokkia ja omaisuusluokkien sisälläkin hajautus on tehty tehokkaasti eli omistat osakkeita myös Suomen ja Euroopan ulkopuolelta. Sijoittaminen esimerkiksi Ruotsin tai Saksan osakemarkkinoille ei tarjoa merkittävää hajautushyötyä.

Kun salkkusi on huolellisesti hajautettu, voit osakekurssien laskettua reippaasti alkaa myydä paremmin menestyneitä omaisuusluokkia, kuten esim. pitkiä valtionlainoja ja siirtää varoja osakkeisiin. Ajoituksen suhteen tulee olla varovainen. Hyvä tapa on seurata markkinoiden riskejä esim. riski-indikaattorimme avulla. Kun riski-indikaattori kääntyy laskuun tai ennemminkin laskee alle hälytysrajan, voi osakepainoa alkaa lisätä. Riski-indikaattorimme antoi varoituksen 30.9.

Tulokset ratkaisevat

Pörssiyritykset raportoivat seuraavien viikkojen aikana kolmannen kvartaalin tuloksista ja tulevaisuuden näkymistä. Ensimmäiset tulokset USA:sta ovat olleet rohkaisevia. Euroopassa tuloskausi lähtee kunnolla käyntiin ensi viikolla. Sijoittaja.fi seuraa tuloskautta niin kotimaassa kuin maailmalla.

Kotimaista tuloskautta seuraamme reaaliajassa yhtiökohtaisesti ja koontitaulukon avulla.

RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat