Wärtsilä ja Nokian Renkaat ostohinnoissa?

Nokian Renkaat ja Wärtsilä ovat laatuyhtiöitä, joiden kurssit ovat viiden vuoden pohjilla. Kannattaako osakkeita ostaa?

Julkaistu: 23.09.2019 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat

Laatuyhtiöt kärsineet hidastuneesta talouskasvusta

Wärtsilä ja Nokian Renkaat ovat laatuyhtiöitä, jotka löytyvät Suomi Laatuosake -salkusta. Molemmat yhtiöt ovat myös syklisiä, mikä on näkynyt yhtiöiden osakekursseissa.

Alla Wärtsilän kurssikehitys punaisella ja Nokian Renkaiden sinisellä. Molempien yhtiöiden kurssihuiput osuvat lähes tarkalleen syyskuuhun 2017. Osakkeiden laskutrendi on siten kestänyt nyt kaksi vuotta. Viimeisen viiden vuoden tuotto on tullut osingoista. Nokian Renkaiden kurssi on 5,7 % ylempänä kuin viisi vuotta sitten ja Wärtsilän 11 % alempana. (Kuvan lähde Reuters.)

Syy Nokian Renkaiden kurssilaskuun on hidastunut uusien autojen kysyntä. Kesäkuussa yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kertoi, että Euroopan auto- ja rengasmarkkinan kehitys jatkuu heikkona. Syyskuun analyytikkopuhelun perusteella tilanne ei ole parantunut.

Wärtsilä alensi liiketoimintanäkymät vaimeiksi Q2:n yhteydessä. Yhtiö myös kertoi, että Q3:sta on tulossa heikko. Yhtiö joutui 18.9. silti antamaan tulosvaroituksen. Kolmannen vuosineljänneksen tilauskertymä on ollut odotettua heikompi.

Lisäksi Wärtsilä teki arvion käynnissä olevista suurista projekteista. Arvion seurauksena vertailukelpoisen liiketuloksen ennakoidaan olevan noin 150 miljoonaa euroa odotuksia heikompi johtuen tietyistä projekteista Marine-liiketoiminnan kaasuratkaisuihin ja Energy-liiketoimintaan liittyen. Tämä tarkoittaa, että koko vuoden 2019 vertailukelpoisen liiketuloksen ennakoidaan olevan noin 100 miljoonaa alhaisempi kuin vuonna 2018.

Positiivista Wärtsilän tulosvaroituksessa oli se, että ilman projektien alaskirjauksia vertailukelpoinen liiketulos olisi ollut 50 miljoonaa euroa vertailukautta korkeampi (578 M€ vuonna 2018).

Kannattaako Nokian Renkaita ja Wärtsilää ostaa?

Ensimmäinen argumentti on, että sijoittajan kannattaa aina ostaa laatuyhtiöiden osakkeita, kun osakkeet ovat alennusmyynnissä.

Vasta-argumentti on, että odottavan aika on pitkä. Nokian Renkaat ja Wärtsilä ovat myös syklisiä ja kurssilasku on kestänyt jo kaksi vuotta. Laskujakso on pidempi kuin finanssikriisissä.

Osaketyökalussa molemmat yhtiöt saavat keskimääräistä paremmat pisteet. osakekurssin momentti on molemmilla erittäin heikko. Nokian Renkailla 1 ja Wärtsilällä 2. Varman päälle pelaava voi odottaa käännettä momentissa.

Tuoreessa sijoitusnäkemyksessämme nostamme suosikkiosakkeisemme matalariskiset ja laatuyhtiöt. Myös laadukkaat kasvuyhtiöt ovat suosikkejamme. Syklisten osakkeiden uskomme nousevan, mikäli kauppasotaan saadaan ratkaisu. Sijoittaja, joka uskoo kauppasotaratkaisuun, voi lisäillä Nokian Renkaita ja Wärtsilää näiltä tasoilta. Varovaisempi sijoittaja odottaa lokakuun kauppasotaneuvottelujen tulokset ja Q3-tuloskauden raportit ennen lisäyksiä. Pitkään salkkuun Nokian Renkaat ja Wärtsilä ovat nykykursseilla houkuttelevia. Tällöinkään koko osakepottia ei kannata ostaa kerralla, vaan hajauttaa ostot ajallisesti.

Lue päivitetty markkinakatsaus
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy