Fed leikkasi taas korkoja – on nyt osakemarkkinoiden kaveri

Osakemarkkinat olivat tyytyväisiä Fedin korkopäätökseen. Lue olennaiset päätöksestä ja mitä markkinoilla tapahtuu seuraavaksi?

Julkaistu: 19.09.2019 Kirjoittaja:

markkinympäristö osakkeet

Fedin ohjauskorko 1,75 – 2,00 %

Fed leikkasi 18.9. kokouksessa ohjauskorkoa toistamiseen 0,25 %-yksiköllä. Tämä oli markkinoille odotettu päätös. Tosin pieni osa toimijoista odotti jopa 0,50 %-yksikön leikkausta.

Presidentti Trump aloitti heti päätöksen jälkeen Fedin ja sen pääjohtajan haukkumisen. Trump sanoi Twitterissä, että “Jay Powell and the Federal Reserve Fail Again. No “guts,” no sense, no vision! A terrible communicator!”

Fedin mukaan tehdyt kaksi korkoleikkausta tukevat talouskasvua, jonka hidastuminen on aiheutunut mm. kauppasodasta. On todennäköistä, että Fed laskee korkoa vielä 0,25 %-yksiköllä ja tekee sen todennäköisesti joulukuun kokouksessa.

Fed odottaa USA:n reaalisen BKT:n kasvun olevan 2 % vuonna 2019 ja 2020. Kasvun takana on vahva kulutuskysyntä, jota tukee alhainen työttömyysaste. Fed odottaa työttömyysasteen pysyvän alle 4 %:ssa tulevat vuodet.

Fedin mukaan talouden näkymät ovat suotuisat, mutta näkyvissä on riskejä, kuten globaali talouden hidastuminen ja kauppasodan vaikutukset vientiin. Näistä syistä ohjauskorkoa laskettiin. Powell kertoi Fedin seuraavan talousdataa ja elvyttävän taloutta lisää, mikäli siihen on tarve. Powell myös myönsi, että Fed voi joutua jälleen aloittamaan keskuspankin taseen kasvattamisen.

Osakemarkkinat olivat tyytyväisiä

Osakemarkkinat ovat Powellin aikakaudella pettyneet Fedin päätöksiin. Nytkin USA:n osakeindeksit olivat laskussa ennen korkopäätöstä. Korkopäätöksen jälkeen indeksit laskivat, mutta kääntyivät sitten nousuun ja jäivät päivän päätteeksi lievästi plussalle. Erityisen positiivista oli Powellin kommentit siitä, että jos talousdata pettää, Fed elvyttää aggressiivisesti.

Markkinat voivat siten luottaa, että Fed on heidän puolella.

Osakesijoittajan näkökulmasta markkinoiden liikkeet päivän sisällä olivat positiivisia. Osakkeiden vire todennäköisesti pysyy hyvänä ellei kauppasotaneuvotteluissa tule yllättävää takapakkia. Kiinan ja USA:n on sovittu tapaavan Washingtonissa lokakuun alussa.

Myös korkomarkkina reagoi keskuspankin päätöksen positiivisesti. USA:n 10-vuotinen korko nousi 1,75 %:sta 1,80 %:iin Fedin korkopäätöksen jälkeen. Joku viikko sitten korko oli alle 1,50 %:ssa. Koron nousu kertoo siitä, että myös korkomarkkinat uskovat tulevaisuuteen, eivätkä enää ennakoi lamaa.

Mitä seuraavaksi?

Markkinoiden katseet ovat seuraavaksi kääntyneet kauppasotaneuvotteluihin ja Q3-tuloskauteen. Tuloskaudesta on tulossa heikko, sillä pörssiyhtiöiden tulosten odotetaan laskeneen vuoden takaisesta. Kauppasodan uhreiksi joutuneet yhtiöt ovat joutuneet antamaan jo tulosvaroituksia. Viimeisimpinä esimerkkeinä logistiikkajättiläinen Fedex ja terästyhtiö United States Steel, joiden Q3-tulokset jäävät odotuksista.

Onkin mielenkiintoista nähdä, jatkuuko kahden syklisen suuryrityksen tulosvaroituksen jälkeen markkinarotaatio syklisiin vai palaavatko sijoittajat takaisin turvasatamaosakkeisiin. Seuraa tilannetta Markkinaympäristössä ja lue näkemyksemme tällä viikolla päivittyvässä Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysista.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy