Haastattelussa Atol Avionin johto. Miksi lentokonevalmistajaan kannattaa sijoittaa?

Atol Avion Oy on Rovaniemellä sijaitseva Light Sport Aircraft (LSA) -luokan amfibiolentokoneiden valmistaja. Yhtiöllä on käynnissä osakeanti. Yhtiön johto vastaa sijoittajien kysymyksiin ja kertoo, miksi yhtiöön kannattaa sijoittaa.

analyysi Atol Avion sijoitusideat suorat sijoituskohteet

Atol Avionilla on vahvat kasvunäkymät kansainvälisillä markkinoilla. Yhtiöllä on käynnissä osakeanti tuotannon, tyyppihyväksynnän loppuunsaattamisen ja voimakkaan kasvun turvaamiseksi. Anti on auki elokuun loppuun ja sen minimitavoite on jo ylitetty. Sijoittajien kysymyksiin vastaavat Atol Avionin toimitusjohtaja Toni Ek ja hallituksen puheenjohtaja Esa Kataisto.

Mitä erikoista tai uniikkia on yhtiössä nimeltä Atol Avion Oy?

Atol Avion Oy suunnittelee ja rakentaa Atol Aurora merkkistä amphibiolentokonetta Suomessa. Yhtiön liiketoimintaan kuuluu olennaisesti myös uusi moottoripaketti maailman yleisimpään eli Cessna 150 tyyppiseen koulutuskoneeseen sekä lentokonemekaanikkojen koulutukset oppilaitoksissa.

Atol Aurora on erinomainen kone vesilentoihin sekä liikkumiseen yleensäkin muualle kuin lentokentältä toiselle. Atol Aurora antaa lentämiselle uuden tarkoituksen, koska sillä voi mennä periaatteessa minne vain. Tämä on siis vapautta lentokentistä.

Cessna 150 moottorikonversiot: Maailman suosituimman lentokoulutuskoneen moottorin päivittäminen nykyaikaan. Rotax moottorikonversio parantaa merkittävästi suoritusarvoja ja täyttää tämän päivän melu- ja päästörajat. Kone on myös entistä parempi käyttää. Moottori on kevyempi, joka mahdollistaa paremman kuormattavuuden. Konversion jälkeen lentokonetta voi lentää autobensiinillä.

Mitkä ovat Atol Avion Oy:n tuotteiden kilpailuedut?

Atol Avion Oy:n missio on olla johtava kevyiden amphibiolentokoneiden kehittäjä ja rakentaja joka tarjoaa modernin suunnittelun sekä edistyneen komposiittirakenteen avulla parhaan asiakaskokemuksen.

Atol Auroran paras kuormattavuus luokassaan ja moderni design yhdistävät vesilentokoneiden parhaat ominaisuudet. Esimerkiksi puukomposiittirakenteet ovat ylivertaisia tämän luokan lentokoneessa sillä rakenne on luja ja kevyt. Kokonaispainon laskiessa asiakas saa parasta vastinetta hankinnalleen. Atol Aurora on lisäksi erinomainen lennettävä ja monikäyttöinen.

Nykyaikainen Rotax Cessna STC moottorikonversio vakiokierrospotkurilla lisää koneen suorituskykyä +20% mutta vastaavasti vähentää polttoaineenkulutusta -25%. Edelleen kuormattavuus nousee +18kg ja lentoaika pitenee +1h.

Mikä on Atolin lentokoneiden kohdeasiakasryhmä?

Atol Auroran potentiaalinen asiakas on n. 30 – 60 vuotias henkilö joka haluaa panostaa itseensä; elää ja kokea, jolla mahdollisesti on jo lentolupakirja – ja joka on yleensä kiinnostunut urheilusta ja elämyksistä jotka tarjoavat vapautta ja ikimuistoisia kokemuksia.

Muita mahdollisia asiakkaita ovat lento- ja ilmailukerhot, ilmailuopistot ja -kouluttajat, risteilyalusten ja suurten jahtien operaattorit, sekä viranomaistaholla esimerkiksi rajavartiolaitos ja aluehallintovirasto joka järjestää esimerkiksi metsäpalolentoja.

Mitkä ovat Atol Avion Oy:n tuotteiden kohdemarkkinat?

Atol Aurora amphibiokoneen kohdemarkkina on ehdottomasti Pohjois-Amerikka: USA ja Kanada.

Esimerkiksi vastaavanlaista ICON aircraftin A5 amphibiokonetta on rekisteröity pelkästään USA:ssa

 • 2017 5 kpl,
 • 2018 48 kpl,
 • 2019 (tammi-huhtikuu) 17 kpl

Edelleen samaan ryhmään kuuluvia SLSA (Special Light Sport Aircraft) lentokoneita on rekisteröity USA:ssa

 • 2017 188 kpl,
 • 2018 219 kpl,
 • 2019 (tammi-huhtikuu) 76 kpl

Cessna 150 -lentokoneen STC Rotax moottorikonversion markkinat ovat pääasiallisesti myös USA:ssa Tällä hetkellä Cessna 150 lentokonetta on vielä n. 14000 kpl rekistrerissä USA:ssa ja muualla maailmalla n. 2000 kpl. Cessna 150 lentokonetta valmistettiin vuosina 1958 – 1977 yhteensä noin 24,000 kpl. Vuonna 1977 valmistus lopetettiin.

Muita kohdemarkkinoita Atol Avion Oy:lle on Australia, Ranska, Saksa, Puola, sekä Skandinavia.

Milloin Atol Aurora saa myyntiluvan?

Viime vuonna päätimme että Atol Avion Oy tulee myymään vain EASA-tyyppihyväksyttyä LSA Amphibio lentokonetta. EASA (European Aviation Safety Agency).

Euroopan ilmailuviranomainen määrää ilmailusta EASA maissa. EASA:n säännöissä on asetus, joka edelleen määrää lentokoneiden suunnittelusta ja valmistuksesta myyntiin. Kun tyyppihyväksyntää lähdetään tekemään, täytyy ensin tehdä tyyppisuunnittelu, joka sisältää kaikki lentokoneen osat yksityiskohtaisine piirustuksineen. Tästä paketista ja sen toteutuksesta tehdään edelleen sertifiointiohjelma ja ohjelman suorittamalla todetaan että kone on vaatimusten mukainen. Kun ohjelma on suoritettu EASA myöntää sertifikaatin joka todentaa että kone on tyyppihyväksytty.

Atol Aurora on juuri nyt tässä sertifiointivaiheessa. Koelento-ohjelma käynnistyy syyskuussa ja oletamme että tyyppihyväksyntä on kokonaan valmis lokakuussa 2019. Samalla siis tyyppihyväksynnän haltijalle luodaan laajat IPR oikeudet lentokoneeseen ja sen valmistukseen. Tällä hetkellä yhtiöllä on viisi tilattua lentokonetta ja laajempi myynti alkaa nopeutettuna kun tyyppihyväksyntä on valmis.

Minkälaista liikevaihtoa yhtiö Atol Aurorasta odottaa vuosille 2020 ja 2021?

Olemme vuosille 2020 ja 2021 budjetoineet seuraavanlaista liikevaihtoa:

 • 2020 noin 3 MEUR
 • 2021 noin 6 MEUR.

Yhtiön viimeaikaiset olennaiset tapahtumat?

 • Atol Avion Oy:n osakeanti alkoi 1.6.2019 ja jatkuu elokuun loppuun. Osakeannin minimitavoite on varmistunut ja uusista osakkeista on merkitty noin 40 %.

Tutustu sijoituskohteeseen Fundussa!

 • Atol Avion Oy osallistui EAA Airventure ilmailumessuille Oshkosh:ssa heinäkuun lopulla. Messujen tuloksena kauppoja hierotaan tällä hetkellä USA:han, Kanadaan, Argentiinaan, Brasiliaan ja Saksaan sekä Atol Auroran että myös STC Rotax konversioiden osalla.
 • Atol Aurora lentokoneen valmistumisen esittely viikon 33/34 vaihteessa UIVA:ssa
 • Atol Aurora lentokoneen ensiesiintyminen Suomessa viikolla 36/37 (2.9.2019 alkaen)
 • Atol Aurora osallistuu Las Vegasissa lokakuun alussa olevaan BigBoysToys-messuun

Miksi yhtiöön kannattaa sijoittaa?

Tulevaisuus Atol Avion Oy:ssä näyttää nyt hyvin mielenkiintoiselta: koko tiimi puhaltaa samaan suuntaan ja rakennamme tulevaisuuttamme yhdessä määriteltyjen suunnitelmien mukaan.

Sijoittajan kannalta mielenkiintoista on, että nyt saamme tyyppihyväksynnän valmiiksi ja pääsemään konkreettisesti myymään konetta H2/2019. Ensimmäiset Rotax Cessna STC toimitukset myös alkavat Q4/2019.

Samalla kun kone valmistuu ja tyyppihyväksyntä etenee yhtiön arvo nousee. Itse tyyppihyväksynnän arvoksi olemme itse arvioineet noin 12 000 000 euroksi. Hinta-arvio perustuu aiempaan kokemukseemme tarjouksista, jos olisimme ostaneet valmiin koneen tyyppihyväksynnän.

Lue myös

Lue myös Sijoittaja.fi:n analyysi Atol Avionin osakeannista.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy