Kv-tuloskausi puolivälissä — pörssiyritykset tuloslamassa

S&P 500-indeksin yhtiöistä noin puolet on raportoinut Q2 tuloksensa. Aikaisemmin ennakoitu tulosten noin 3%:n lasku vertailukauteen nähden näyttää pitävän kutinsa. Analyytikoiden ennusteiden mukaan tuloslasku jatkuu myös Q3:lla, kunnes Q4 näyttää taas valoisammalta.

Julkaistu: 30.07.2019 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Kansainvälinen markkina vetää S&P 500-indeksiä laskuun

Kansainvälisillä markkinoilla ja erityisesti Yhdysvalloissa tuloskausi on yltänyt puoleen väliin. S&P 500-indeksin yhtiöistä noin puolet ovat ilmoittaneet Q2-tuloksensa. Yhtiöistä ne, joiden liikevaihdosta yli 50% tulee Yhdysvaltojen ulkopuolelta ovat menestyneet selkeästi heikommin kuin yhtiöt, jotka saavat suurimman osan liikevaihdostaan Yhdysvalloista. Syitä on useita: kansainvälisen kaupan verrattaen heikompi kehitysvauhti, vahva dollar ja USA-Kiina-kauppasodan jännitteet ovat edesauttaneet ulkomaankaupan heikentymistä.

Pörssiyhtiöiden tulokset laskevat USA:ssa ja Euroopassa

FactSetin raportin mukaan tähän mennessä yhdistetyt tulokset (sekä jo raportoidut, että ennusteet yhtiöille joiden tulosta ei vielä ole) näyttävät yllämainitun trendin selkeästi. Koko indeksin tilanne on aikaisempien ennusteiden mukainen, noin 2,6% tuloksen lasku. Pääosin Yhdysvalloissa toimivat yhtiöt ovat saavuttaneet 3,2% kasvun, kun taas vastaavasti suurimman osan liikevaihdosta kansainvälisesti tekevät yhtiöt ovat kutistuneet peräti 13,6%. Mikäli lopullinen tulos on negatiivinen, on se ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen kun kaksi perättäistä tuloskautta menevät vertailukausia heikommin.

Liikevaihdon osalta tilanne on hieman valoisampi. S&P 500-indeksin yhtiöiltä odotetaan noin 4% liikevaihdon kasvua. Pääasiallisesti Yhdysvalloissa toimivilta yhtiöiltä odotetaan 6,4% kasvua ja enimmäkseen kansainvälisiltä yhtiöiltä 2,4%:n liikevaihdon laskua. Kuten aikaisemmassa tuloskausiartikkelissa ennakoimme on materiaalisektorin Q2 ollut kaikista synkin (lasku 18,5% vs. ennuste -14,8%). Myös energiasektorin Q2 on ollut ennakoitua synkempi (-9,8%, ennuste 0,1%). Sitä vastoin informaatioteknologiasektori, joka on eniten kansainvälistynyt S&P 500:n sektoreista, on pärjännyt ennakoitua paremmin (-8,2%, ennuste -11,9%).

Materiaalisektori on menestynyt heikosti myös Euroopassa. STOXX 600-indeksin sektoreista myös finanssisektori on kompuroinut todella kovasti tuloksen ollessa jopa -13,4% ennakoitua heikompi. Indeksin parhaiten menestyneitä sektoreita ovat olleet julkiset palvelut (+65,5%), sekä energia (+25,6%), joskin tuloksensa ilmoittaneiden yhtiöiden määrä on toistaiseksi alhainen. Kokonaisennuste STOXX 600-indeksille on -0,5% tulosheikennys ja liki vertailukauden liikevaihdolla (0,9%).

Tulosten odotetaan laskevan myös Q3:lla

Seuraavalta neljännekseltä ei odoteta paljon nykyistä parempaa. Analyytikoiden ennusteen mukaan tulokset tulevat laskemaan -1,9% vertailukaudesta liikevaihdon noustessa +3,2%. Ennusteiden mukaan paluu kasvuradalle tapahtuu Q4:n aikana, jolloin sekä tuloksen (+4,9%), että liikevaihdon (+4,0%) odotetaan nousevan vertailukautta paremmalle tasolle. Ennusteet ovat samankaltaiset myös Euroopassa. STOXX 600-indeksiltä odotetaan seuraavalla neljänneksellä +0,5% tulosparannusta ja -0,1% heikennystä liikevaihtoon, kun Q4:llä ennusteet ovat jo +9,8% tulokseen sekä +5,0% liikevaihtoon.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten ja kv-osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy