Googlen mainostulot elpyivät, Amazonin ennätystehtailu päätökseen

FAANG-jättiläiset Alphabet (Google) ja Amazon julkistivat Q2 tuloksensa torstaina. Googlen tulos oli ennakoitua parempi ja osakekurssi kääntyi hyvään nousuun jälkipörssissä. Vastaavasti Amazonin osake laski sen vuoden mittaisen tulosennätysputken tultua vihdoin päätökseensä.

Julkaistu: 26.07.2019 Kirjoittaja:

FAANG osakkeet tulokset

FAANG-jättiläiset Alphabet ja Amazon julkistivat Q2 tuloksensa. Alphabet löi ennusteet ja osake nousi jälkipörssissä, kun taas Amazonin ennätystehtailu tuli päätökseensä ja osake notkahti muutaman prosentin laskuun.

Googlen (Alphabet) mainostulot elpyivät Q2:lla

Googlen emoyhtiö Alphabet julkisti tuloksensa torstaina. Yhtiö löi ennusteet niin liikevaihdon $38,94 Mrd (ennuste $38,15) kuin osakekohtaisen tuloksenkin (EPS) $14,21 (ennuste $11,10) osalta. Googlen mainostulojen osuus liikevaihdosta oli $32,6 Mrd jotka kasvoivat vuoden takaiseen verrattuna 16,1%. Googlen muun liiketoiminnan arvioiminen on hankalaa Googlen epäselvän raportointitavan johdosta: yhtiö ilmoittaa Googlen mainostulot, Muut ja Muut panostukset. Muihin tässä tapauksessa kuuluu myös Googlen pilvipalvelu Google Cloud. Muiden liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta lähes 40%. Yhtiön Muut panostukset, kuten autonomisesti ohjautuvat autot, vastaavasti tekivät noin miljardin dollarin edestä tappiota. Yhtiön oman ilmoituksen jälkeen mainostulojen jälkeen suurimmat liikevaihdon lähteet ovat Youtube ja Google Cloud.

Alphabet ei ottanut tulosjulkistuksen yhteydessä vahvasti kantaa oikeusministeriön kilpailusäännöstutkimuksiin, eikä myöskään vahvistanut olevansa niiden kohteena. Todennäköistä se kuitenkin on, sillä Googlen arvioidaan pitävän hallussaan yli 60%:a maailman hakumainosmarkkinasta. Google on kokemusta aikasemmistakin tutkimuksista, eikä edellinen, vuonna 2013 päättynyt kauppakomission tutkinta päättynyt jatkotoimiin yhtiön osalta.

Yhtiö ilmoitti tulosjulkistuksen yhteydessä $25 miljardin osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta. Tulosjulkistuksen Googlen osake ponnisti tulosjulkistuksen jälkeen jopa 7,5%:n nousuun.

Amazonin ennätystehtailu vihdoin päätökseensä

Amazonin vuoden kestänyt, ennätystuloksia ennätystulosten jälkeen tuottanut kvartaaliputki tuli päätökseen Q2:lla. Yhtiön liikevaihto neljänneksellä oli massiiviset $63,4 miljardia, analyytikoiden ennakoidessa $62,52 miljardia. Osakekohtainen tulos jäi kuitenkin pitkästä aikaa ennusteista. Amazonin EPS Q2:lla oli $5,22 (ennuste $5,56). Kuluttajien luottamus kauppaan on kasvussa sillä Amazonin liikevaihto nousi vuoden takaisesta peräti 20%. Vuoden takainen tulos oli sekin ennätys ajallaan ja silloin yhtiön johto odotti tilanteen hidastuvan. Tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, sillä ennätystehtailu jatkui aina tähän neljännekseen asti.

Tuloksen lasku johtui erityisesti yhtiön panostuksista tarjota yhden päivän toimitusaikoja sen Prime-asiakkaille. Yhtiön ilmoituksen mukaan tähän muutokseen käytettiin neljänneksen aikana yli $800 miljoonaa. Yhtiön pilvipalvelu Amazon Web Services (AWS) jäi myös pitkästä aikaa kasvuennusteista. AWS:n tuoma liikevaihto neljänneksellä oli $8,38 miljardia analyytikoiden ennustaessa $8,48 Mrd liikevaihtoa.

Kolmannelta neljännekseltä yhtiö odottaa $66-70 Mrd liikevaihtoa. Liikevaihdon odotetaan nousevan erityisesti Amazonin oman myyntispektaakkelipäivän, Prime Dayn vetämänä. Yhtiön ilmoituksen mukaan kvartaalin alussa pidetty Prime Day löi myynnissä jo vakiintuneiden kulutuspäivien Black Fridayn ja Cyber Mondayn yhteenlasketun myynnin. Prime Day todennäköisesti nostaa liikevaihtoa reilusti, mutta analyytikot pelkäävät että moisen tapahtuman nopeat toimitukset ja halvat hinnat painavat jälleen tulosta alaspäin.

Toisin kuin Facebook, yhtiö ei julkistuksessaan ottanut kantaa Altera-oikeudenkäyntiin tai oikeusministeriön kilpailusäännöstutkimuksiin. Tulosjulkistuksen jälkeen Amazonin osake kääntyi muutaman prosentin laskuun.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten ja kv-osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy