Facebook löi ennusteet – taivaalla taas uusia myrskypilviä

Facebook löi ennusteet Q2:lla. Yhtiön liikevaihto ja tulos kasvoivat reilusti edellisvuodesta, mutta tilannetta varjostivat miljardien dollarien siirrot sakkoja ja mahdollisia veromuutoksia varten. Lisäksi USA:n oikeusministeriö avasi jälleen uuden kilpailulainsäädännön tutkimuksen FAANG-teknologiajättejä kohtaan.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Facebook löi ennusteet Q2:lla. Yhtiön liikevaihto ja tulos kasvoivat reilusti edellisvuodesta, mutta tilannetta varjostivat miljardien dollarien siirrot sakkoja ja mahdollisia veromuutoksia varten. Lisäksi USA:n oikeusministeriö avasi jälleen uuden kilpailulainsäädännön tutkimuksen FAANG-teknologiajättejä kohtaan.

Facebook jatkoi Q2 tuloksella siitä mihin Q1:llä jäi: ennusteet lyötiin taas selvästi. Yhtiö teki valtavan $3,11 miljardin varauksen Yhdysvaltain kauppakomission FTC:n langettamaa $5 miljardin sakkoa varten (edellisellä neljänneksellä yhtiö asetti sakkoa varten $3 Mrd varauksen). Varauksesta $1,11 miljardia kohdistui optiokuluvaraukseen johtuen Altera Corp v. Commissioner -oikeustaistelun viimeisimmästä käänteestä.

Facebookin taivaalla edelleen pilvistä

Facebook on siis varautunut tällä kertaa tulokseen oikeuskäsittelyssä, johon se ei suoranaisesti liity. Altera, joka on Intelin tytäryhtiö, pyrkii saamaan muutoksenhakutuomioistuimen kumoamaan päätöksen, joka pakottaa yhtiöt jakamaan työntekijöiden osakeoptiokompensaation kulut paikallisten ja ulkomaisten yksiköiden kesken. Heinäkuun 7. annetun ratkaisun mukaan Altera ei saanut päätöstä kumottua, mikä tarkoitotaisi että erityisesti teknologiajättien mahdollisuudet optikompensaation tuomalle verosuunnittelulle Yhdysvalloissa vähenisivät merkittävästi. Oikeustaistelua tullaan todennäköisesti jatkamaan, mutta ainakin Facebook on jo varautunut siihen, että jatkossa verotus kotimaassa tulee olemaan raskaampaa.

  • Liikevaihto: $16,89 Mrd (ennuste $16,5 Mrd)
  • Osakekohtainen tulos (EPS): $1,99 (ennuste $1,88)
    • $0,91 oikaistuna $3,11 miljardin siirrolla FTC:n sakkoja ja Altera-ratkaisua varten

Facebookin käyttäjämäärät kasvoivat ennusteiden mukaisesti: päivittäisiä käyttäjiä 1,59 miljardia ja kuukausittaisia 2,41 miljardia. Käyttäjäkohtaisen liikevaihtoennusteen Facebook vastaavasti ylitti, liikevaihtoa tuli $7,05 käyttäjää kohti analyytikoiden odottaessa $6,78. Yhtiön kokonaisliikevaihto kasvoi 28% vertailukaudesta ja yhtiö ilmoitti myös vuoden 2019 kustannusten olevan aikaisempaa ennustetta pienemmät. Facebookille pienemmät kustannukset kelpaavat, sillä yhtiön työntekijämäärä on kasvanut 31% lähes 40 000:een viimeisen vuoden aikana.

Teknologiayhtiöt taas suurennuslasin alla

Yhdysvaltojen oikeusministeriö avasi kuluvan viikon tiistaina taas yhden kilpailulainsäädännön tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää vääristävätkö teknologiajättiläiset Google, Facebook, Amazon ja Apple kilpailua. Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg otti asiaan kantaa tulosjulkistuksen yhteydessä sanoen, että ”lainsäädännöllinen runko tulisi olla olemassa ja mikäli moista ei saada paikalleen, tulee turhautuminen toimialan sisällä kasvamaan.

Facebook on yksi teknologian supertähdistä, FAANG-osakkeista, jotka sattumalta suurelta osin (Netflixiä lukuunottamatta) ovat myös yllä mainitun oikeusministeriön tutkinnan alaisena. Muiden yhtiöiden tulokset ovat luvassa piakkoin:

  • Google (Alphabet) ja Amazon julkistavat tuloksensa tänään torstaina (25.7.2019) ja
  • Apple julkistaa tuloksensa ensi viikon tiistaina (30.7.2019).

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten ja kv-osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat