Tulospäivän 18.7.2019 kooste sijoittajan näkökulmasta

Tulospäivän 18.7.2019 kooste sijoittajan näkökulmasta. Mitä osakkeita ostaa, mitä välttää?

Julkaistu: 19.07.2019 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

KONE ja HKScan parhaita – markkinarotaatio jatkuu

Kahdeksan pörssiyhtiöitä raportoi Q2-tuloksensa. Julkistajat olivat pääosin tärkeitä suuryhtiöitä, joten tulospäivä antoi suuntaa koko tulevalle Q2-kaudelle.

KONE on tullut takaisin. Kerroimme aiemmin, miksi KONE ja Elisa ovat all time high:ssa. Syy on markkinarotaatiossa, joka näyttää jatkuvan. Tämän seurauksena vahvan suorituksen tehnyt KONEen osake tulee menestymään markkinaa paremmin sijoittajien siirtäessä varoja syklisistä epävarmemmista osakkeista vakaisiin laatuyhtiöihin. Osaketyökalulla sijoittaja voi lajitella osakkeet paremmuusjärjestykseen laatupisteiden perusteella.

KONEen liikevaihto kasvoi vahvasti ja oli 2 540,8 M€ (ennuste 2 464,6 M€) ja oikaistu liiketulos 319,6 M€ (ennuste 325,5 M€). Saadut tilaukset ja tilauskanta vahvistuivat edelleen. Liikevaihdon kasvu tuli tasapainoisesti kaikista liiketoiminnoista ja kaikilta maantieteellisiltä alueilta. Johdon mukaan tilausten marginaali on parantunut. Yhtiö täsmensi ohjausta. Vuonna 2019 KONEen liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan 4 % ja 7 % välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2018 liikevaihtoon. Oikaistun liikevoiton (adjusted EBIT) arvioidaan olevan 1 170-1 250 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät heinäkuun 2019 tasolla. 

Toinen positiivinen yllättäjä oli pitkänlinjan alisuorittaja HKScan. Yhtiöllä on kuitenkin vielä matkaa tuloskykyyn, joten sijoittajan kannattaa odottaa muutama kvartaali, onko yhtiön käänne todellinen.

HKScanin liikevaihto oli 439,4 M€ (analyytikoiden ennuste 425,0 M€) ja oikaistu liikevoitto -2,5 M€ (ennuste -8,0 M€). HKScanin tulos oli tappiolla, mutta parani selvästi vertailukaudesta. Siipikarjaliiketoiminnan tulos Suomen markkina-alueella jatkoi selvää paranemistaan ollen merkittävin tekijä konsernin liikevoiton paranemisen taustalla. Johdon mukaan toisella neljännekselle tehty onnistunut osakeanti ja lainojen uudelleenjärjestelyt antavat HKScanille aikaa jatkaa meneillään olevaa työtä tuloskehityksen korjaamiseksi. Ohjaus ennallaan. Yhtiön liikevoiton odotetaan paranevan selvästi viime vuodesta.

Pankkipuolella pitemmän korren veti Ålandsbanken, jonka tulos oli historian paras toisen kvartaalin tulos. Vastaavasti Nordea noudatti tuttua rataa ja jäi jälleen analyytikkojen ennusteista. Positiivista tosin oli se, että yhtiö paransi Q1:stä. Nordean synkässä tunnellissa on siten nähtävissä valoa. Eurooppalainen pankkisektori on kaikin puolin sijoittajien epäsuosiossa, joten suuria panostuksia Nordeaa ei kannata salkussa pitää. Nykyinen kurssitaso voi kuitenkin olla liian matala, jos Nordea tosissaan saa laivaa hitaasti käännettyä. Tällöin 8 euron taso olisi oikeampi.

Teollisuusosakkeet saivat köniin

Wärtsilää ja Cargotecia sijoittajat rankaisivat urakalla. Wärtsilän Q2 oli kaikin puolin heikko, joten markkinareaktio oli oikea. Yli 10 %:n lasku vaikuttaa kuitenkin hieman ylilyönniltä. Wärtsilä on teollisuusosakkeista KONEen ohella laadukkaimpia ja on ehdoton osta, kun osake on kuopassa. Nyt markkinatilanne on kuitenkin heikentynyt molemmilla Wärtsilän liiketoiminta-alueilla, joten sijoittajan kannattaa odottaa, mille tasolle Wärtsilän kurssi asettuu ja ajoittaa ostot useampaan ajankohtaan. Markkinatilanne tuskin paranee hetkessä, mutta 2020 voi olla jo parempi ja kurssitasokin taas päälle 15 euron.

Cargotecin tuloksessa ei oikeastaan ollut muuta huonoa kuin MacGregorin markkinatilanne. Se jatkui haastavana, ja MacGregorin liikevoitto laski. Cargotec on leikannut MacGregorin kustannuksia viimeisten vuosien aikana jo merkittävästi, ja jatkaa toiminnan sopeuttamista myös vuoden 2019 toisella vuosipuoliskolla. Johdon mukaan MacGregoria vahvistettiin ostamalla TTS Groupilta sen marine- ja offshoreliiketoiminnot. Tämä parantaa MacGregorin suorituskykyä lähitulevaisuudessa. Sijoittajan kannattaa myös Cargotecin suhteen olla varovainen, sillä sykliset eivät ole nyt markkinoiden suosiossa. Tilanne voi kääntyä syksyllä tai alkuvuodesta 2020.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

 

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy