Netflixin osake romahti käyttäjämäärien jäädessä ennusteista

Netflixin Q2-tulos oli hyvä, mutta yhtiön ennuste maksavien käyttäjien kasvusta meni reilusti pieleen. Ovatko kilpailijat jo heiluttamassa Netflixin valtaistuinta vai onko kyseessä taas yksi kesäneljänneksen virhearviointi?

Julkaistu: 18.07.2019 Kirjoittaja:

FAANG osakkeet tulokset

Yhdysvaltalainen suoratoistojättiläinen Netflix teki hyvän Q2 tuloksen, mutta yhtiön osake romahti. Yhtiön liikevaihto oli $4,92 Mrd (ennuste $4,93 Mrd) ja osakekohtainen tulos $0,60 (ennuste $0,56). Yhtiön liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 26%. Taloudellisten numeroiden valossa yhtiön Q2 siis ylitti ennusteet, mutta se ei kuitenkaan Netflixin tapauksessa ole sijoittajille se olennaisin asia.

Netflixin käyttäjämääräennuste rumasti pieleen

Netflix elää ja kuolee sen jatkuvista käyttäjistä ja niiden määrän kasvattaminen paitsi näyttää Netflixin konkreettisen, globaalin kasvun, myös suojaa yhtiötä kilpailulta muiden suoratoistopalveluiden kanssa. Yhtiö oli ennustanut Q2 käyttäjämäärän kasvun kansainvälisesti 5 miljoonaan. Analyytikot ennustivat kasvua: 350 000 käyttäjää kotimaassa ja 4,8 miljoonaa ulkomailla. Netflix jäi näistä luvuista reilusti: suoratoistopalvelun maksavien käyttäjien määrä Yhdysvalloissa laski -126 000 ja kansainvälisillä markkinoillakin nousi vain 2,8 miljoonalla käyttäjällä.

Netflixillä on aikaisemminkin ollut ongelmia juuri Q2-ennusteiden kanssa, sillä ilmeisesti kesän aikana suoratoistopalvelun kulutuksen ennustaminen on tavanomaista hankalampaa. Mutta koskaan aikaisemmin ei ennuste ole ollut näin pahasti pielessä. Netflixin suurimmat kilpailijatkaan eivät ole vielä ehtineet markkinoille, joten niidenkään vaikutusta ei voida vielä syyttää käyttäjämäärien kasvun tukkeena. Samaa mieltä oli myös Netflix itse, jonka mukaan käyttäjämääristä ei jääty kilpailun, vaan ennakkoa vaisumman Q2-sisällön vastaanoton vuoksi. Yhtiö nosti myös palvelunsa hintaa tämän vuoden aikana ja sen arvioidaan vaikuttaneen olennaisesti varsinkin kilpaillummalla kotimaan markkinalla.

Kilpailu suoratoistomarkkinoilla kiristyy

Markkinasaturaation ei pitäisi olla syynä Netflixin kansainvälisiin numeroihin. Yhtiöllä on yli 151 miljoonaa maksavaa käyttäjää, 60 miljoonaa Yhdysvalloissa ja 90 miljoonaa kansainvälisillä markkinoilla. Määrä on valtava. Suurimmaksi kilpailijaksi ennakoitu, marraskuun aikana julkaistava, Disney+ on arvioinut keräävänsä 60-90 miljoonaa maksavaa (palvelu on reilusti Netflixiä halvempi) käyttäjää vuoteen 2024 mennessä. Muut kilpailijat kuten Apple, NBCUniversal ja AT&T ovat todennäköisesti liikkeellä huomattavasti maltillisemmilla tavoitteilla. Onkin mielenkiintoista nähdä syövätkö kaikki kilpailijat Netflixin jo saturoitunutta käyttäjäkuntaa USA:n markkinoilla, vai hankkivatko kuluttajat useamman suoratoistopaketin kerralla ja kuinka pitkään kuluttajien rahat riittävät mikäli tarjonta laajenee entisestään.

Yhtiö itse ei ole kadottanut optimistista näkemystään, Netflix ennakoi palaavansa Q3:lla kultakantaan lisäämällä 7 miljoonaa uutta käyttäjää. Yhtiön suuret sarjasatsaukset Stranger Things, The Crown ja Orange is the New Black ovat kaikki uusilla kausilla mukana Q3:lla. Vuoden 2019 näkymät ovat ennallaan.

Ensimmäisenä Q2-tuloksensa julkistavana FAANG-yhtiönä Netflixin suoritusta pidetään ennusmerkkinä muiden listan yhtiöiden mahdollisuuksille. Taloudelliset merkit viittaavat siihen, että ennusteisiin yltäminen ei ole poissuljettua, mutta taustalla vaanii aina muut sijoittajille kriittiset merkit jotka voivat syöstä hyvänkin taloudellisen tuloksen tehneen yhtiön osakekurssin reippaaseen laskuun.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten ja kansainvälisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!FI_Free_stocks


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoittajaApp

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy