Tässä turvallisin osake, jolla ottaa näkemystä kannabis-trendistä

Kannabisosakkeet ovat olleet muutaman viime vuoden aikana uutisissa niiden rakettimaisten nousujen (ja laskujen) vuoksi. Korkean volatiliteettiriskin vuoksi kannabisosakkeisiin sijoittaminen ei sovi kaikille. Markkinoilta löytyy kuitenkin osake, jolla pääsee mukaan kannabistrendiin ja joka on kannabisosakkeita matalariskisempi.

Julkaistu: 11.07.2019 Kirjoittaja:

kannabisosakkeet osakkeet sijoitusideat

Kannabisosakkeet ovat olleet muutaman viime vuoden aikana uutisissa niiden rakettimaisten nousujen (ja laskujen) vuoksi. Useiden kannabisosakkeiden arvot ovat kymmenkertaistuneet kahdessa vuodessa. Hurja kurssinousu on nostanut kannabisosakkeiden arvostustasot useille sijoittajille liian korkeiksi. Tästä syystä kannabisosakkeisiin sijoittaminen onkin ollut varovaisen sijoittajan ulottumattomissa, ainakin toistaiseksi. Varovainenkin sijoittaja voi kuitenkin ottaa kantaa kannabisosakkeiden kysyntään sijoittamalla vakaampaan yhtiöön Constellation Brandsiin, jolla vastaavasti on suuri omistus maailman suurimmasta kannabisyhtiöstä Canopy Growthista.

Constellation Brandsilla vahva alkoholijuomaportfolio

Constellation Brands on yhdysvaltalainen alkoholijuomayhtiö, jolla on hallinnassaan useita tuotemerkkejä, viinitiloja ja panimoita Pohjois-Amerikassa. Yhtiön osakekurssi on noussut 2010-luvulla lähes 1000% ja yhtiön markkina-arvo on lähes $40 miljardia. Constellation Brandsin laajentumisstrategia on nojannut vahvasti pienempien yhtiöiden hankkimiseen. Yhtiön Corona ja Modelo -oluet ovat kaksi parhaiten myyntiään kasvattavaa oluttuotemerkkiä Yhdysvalloissa.

Vuonna 2017 Constellation hankki 9,9% osuuden kannabisyhtiö Canopy Growthista $191 miljoonalla. Constellation oli ensimmäinen Fortune 500-listattu yhtiö ja ensimmäinen alkoholijuomayhtiö, joka lähti mukaan kannabismarkkinoille hankkimalla vähemmistöosuuden kannabisyhtiöstä. Elokuussa 2018 yhtiö sijoitti Canopyyn $4 Mrd, nostaen omistuksensa 38%:iin. Sijoituksella Constellation valmistautui loppuvuodesta 2018 tapahtuneeseen kannabiksen laillistamiseen Kanadassa. Sijoitukseen kuului myös optio hankkia enemmistöosuus Canopysta tulevaisuudessa.

Constellation ohjaa myös kannabisyhtiö Canopy Growthia

Kuten edellä mainittiin, Canopy Growth on maailman suurin kannabisyhtiö. Yhtiön markkina-arvo on lähes $18 miljardia. Heinäkuussa 2019 yhtiön perustaja, puheenjohtaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja Bruce Linton sai lähteä yhtiöstä. Lähdön syynä oli pääomistaja Constellationin tyytymättömyys yhtiön taloudelliseen kehitykseen ja koska Constellation piti hallussa enemmistöä myös Canopyn hallituksesta, joutui Linton väistymään. Canopyn tappiot (-$670 M) vuoden 2019 päättyneellä tilikaudella olivat reilusti suunniteltua suuremmat, yli 12-kertaiset vuoden 2018 tilikauteen verrattuna (-$54 M). Canopyn osake putosi lähes 6% toimitusjohtajavaihdoksen jälkeen.

Constellationin toimitusjohtaja Bill Newlands totesi kesäkuussa 2019, että ”Constellation tukee aggressiivisesti Canopya keskittyneessä, pitkän aikavälin strategiassa kohti markkinajohtajuutta ja selkeää väylää kannattavuuteen.” Constellation ei siis ollut valmis jatkamaan enemmän teknologiastartupeista tutulla mallilla, missä suurilla alkuvaiheen markkinointi- ja tuotekehityskustannuksilla valmistellaan tulevaisuudessa kannattavaksi muuttuvaa liiketoimintaa. Vaikka juuri laillistuneissa tai laillistumassa olevissa kannabistuotteissa on suuri kehityspotentiaali esim. hittirohdoksi mainostetun CBD-öljyn osalta, haluaa Constellation että liiketoiminta on vakaalla pohjalla myös kasvun aikana.

Constellationin tavoitteena on, että Canopy Growth on 200 miljardin dollarin kannabis-markkinassa markkinajohtaja ja sitä varten Canopylle haetaan uusi seuraavan kasvuvaiheen hallitseva toimitusjohtaja.

Constellationilla on vankkaa näyttöä tuottavuuden parantamisesta. Yhtiö on lyönyt osakekohtaisen tuloksen (EPS) ja liikevaihdon ennusteet vuodesta 2013 asti muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Viimeksi kesäkuussa julkistetun kvartaalin EPS oli $2,21 (ennuste $2,05) ja liikevaihto $2,1 Mrd (ennuste $2,07 Mrd).

Sijoittajan näkökulmasta

  • Constellation Brandsilla sijoittaja pääsee mukaan kannabis-trendiin matalammalla riskillä
  • Bill Newlands on meritoitunut ja arvostettu toimitusjohtaja, joten yhtiön johto tietää mitä tekee
  • Constellation Brands löytyy myös kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalusta
  • Osake on tarjonnut sijoittajille 135,6 %:n kokonaistuoton viimeisen viiden vuoden aikana ja analyytikoiden suositus on lisää
  • Analyytikot odottavat 7,45 dollarin EPS:iä vuodelta 2019 ja 8,42 $ EPS:iä vuodelta 2020
  • Osakkeen päätöskurssi 10.7.2019 oli 200,79 dollaria, P/E-luku siten 23,9 vuoden 2019 tulosennusteella
  • Arvostus on kannabis-osakkeita huomattavasti maltillisempi. Constellationin P/S (hinta per liikevaihto) on 4,7, kun se Canopy Growthilla on 25,7

Lähde: Osaketyökalu

Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen

Tutustu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy