Tuloskausi Q2/2014 alkamassa – tuloskauden merkitys tässä markkinaympäristössä suuri (8.7.2014)

Toisen vuosineljänneksen tuloskausi on alkamassa alumiinijätti Alcoan raportoidessa tuloksensa tänään. Uskomme tuloskauden merkityksen olevan nyt poikkeuksellisen tärkeä Yhdysvaltojen kasvulukujen osoittauduttua selvästi alkuvuoden odotuksia heikommiksi. Tarkastelemme tässä analyysissä markkinoiden odotuksia, arvostustasoja ja riskejä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Suomalaista tuloskautta seuraamme yhtiötasolla erillisissä raporteissa.

markkinoiden arvostus tulosennusteet tuloskasvu tuloskausi

Uskomme tuloskauden olevan nyt tärkeässä asemassa

Uskomme tuloskauden merkityksen markkinoille olevan nyt poikkeuksellisen suuri kolmesta eri syystä. Ensinnäkin toteutuneet talouskasvuluvut Yhdysvalloissa ovat jääneet alkuvuonna selvästi odotuksista. Rankan talven jälkeen ensimmäisellä vuosineljänneksellä talous supistui peräti 2,9 % vuotuistettuna ja myös toisen vuosineljänneksen kasvuodotuksia ollaan jouduttu viime aikoina selvästi laskemaan. Pelkona on, että Yhdysvaltain talous jopa supistui ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Toisekseen hyvin yleinen konsensusnäkemys alkaa olla se, että amerikkalaisosakkeet ovat jo keskimääräistä kalliimpia (kuva 1). Arvostustasoja arvioitaessa pelkoja nostaa vielä se, että yritykset tahkoavat tällä hetkellä huippumarginaaleja (kuva 2) ja tulosodotukset loppuvuodelle vaikuttavat korkealle viritetyiltä (kuva 3). Jos talouskasvusta ei tulekaan odotettua tukea, on realistisena pelkona se, ettei yritykset yllä loppuvuoden tulosodotuksiin. Yleisenä konsensusnäkemyksenä vaikuttaa olevan painojen siirto Yhdysvaltain osakemarkkinoilta muille markkinoille, vaikka kesäkuussa amerikkalaisosakkeisiin virtasikin runsaasti pääomia. Arvostustasomielessä tilanne on nyt mielenkiintoinen, sillä esimerkiksi kehittyvien markkinoiden osalta arvostustasot vaikuttavat historiaansa nähden jopa edullisilta ja esimerkiksi Kiinasta saadut luvut ovat olleet viime aikoina pelkoja parempia (ks. maailman suurimman korkovarainhoitajan PIMCOn hyvä englanninkielinen kommentti aiheesta).

Kolmanneksi Yhdysvaltain keskuspankki FED on supistamassa asteittain velkakirjojen osto-ohjelmaansa. Tuoreimmat työllisyystilastot osoittavat työmarkkinoiden kiristyvän odotuksia nopeammin, mikä nostaa palkkainflaatiopaineita ja voi pakottaa FEDin nostamaan korkoja jo aiemmin odotettua nopeammin. Tällä viikolla kansainväliset investointipankit ovat peräjälkeen aikaistaneet ennustuksia FEDin ensimmäisestä koronnostosta. Korkojen noustessa myös osakkeiden suhteellinen arvostus nousee.

Mielestämme edellä mainitut seikat voivat hyvin asettaa paineita uusia huippuja hakeville osakemarkkinoille Yhdysvalloissa. Nousevassa markkinatrendissä ei kuitenkaan kannata hötkyillä myymään liian aikaisin. Ajoitusmielessä riski-indikaattorimme on pysynyt edelleen poikkeuksellisen matalilla tasoilla, joten toistaiseksi markkinoilla ei vaikuta olevan minkäänlaisia viitteitä myyntipaniikista. Myös salkkujen suojaaminen johdannaisilla on edullista tällä hetkellä. Sijoittajalla on siis aikaa toimia sekä seurata tuloskauden etenemistä.

Kuva 1. Amerikkalaisosakkeiden arvostus tulevien 12 kuukauden tulosodotuksella lasketulla P/E-luvulla on nyt 15,6 eli selvästi viime vuosien keskimääräistä tasoa korkeampi

20140627-arvostus-pe12fwd-spx

Kuva 2. Amerikkalaisyritysten marginaalikehitys on ollut vakuuttavaa ja markkinat odottavat nousun jatkuvan

20140627-tulosmarginaalikehitys-spx

Kuva 3. Tulosodotukset vuoden loppupuoliskolle vaikuttavat vaativilta

20140627-tulosodotukset-kvartaaleittain-spx

Tuloskehitys ja odotukset Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa toisen vuosineljänneksen tulosten odotetaan kasvavan 6,2 % vuodentakaisesta. Tämä on mielestämme realistinen odotus ottaen huomioon toisella vuosineljänneksellä piristyneen amerikkalaistalouden sekä hyvin sujuneet kaksi edellistä tuloskautta. Sen sijaan kolmannen ja neljännen vuosineljänneksen tulosodotukset vaikuttavat edelleen vaativilta markkinoiden odottaessa 4,6:n  ja 5,3:n % absoluuttista tuloskasvua seuraavina vuosineljänneksinä (kuva 3).

Toistaiseksi toisen vuosineljänneksen tuloksistaan kertoneet 22 S&P 500-indeksin yhtiötä ovat raportoineet jokseenkin odotusten mukaisesti. 64 % yhtiöistä on ylittänyt tuloksellaan markkinoiden odotukset (pitkän ajan keskiarvo 63 %) ja 68 % yhtiöistä on kertonut odotuksia paremmin sujuneesta myynnistä (keskiarvo 61 %). Ennakkotietoja toisen kvartaalin tuloksesta on antanut FactSetin laskelmien mukaan kaikkiaan 111 yhtiötä, joista 84 on ollut odotuksia negatiivisempia. Vaikka tämä saattaa kuulostaa pessimistiseltä on trendi tässäkin ollut parempaan suuntaan (kuva 4). Lisäksi keskiarvoa negatiivisemmat yllätykset ovat tulleet pääosin harkinnanvaraisten kulutushyödykkeiden sektorilta (“consumer discretionary”). Kyseisellä sektorilla viiden vuoden keskiarvoa negativisemmin on ohjannut yhdeksän yritystä positiivisten ennakkoarvioiden jäädessä seitsemää yritystä alemmaksi kuin viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin. Amerikkalaiskuluttajien kulutusalttius vaikuttaa siis olevan edelleen keskimääräistä tahmeampaa.

Kuva 4. Odotuksia negatiivisempien ennakkoarvioiden osuus on laskenut viime aikoina ja odotuksia positiivisimpien noussut. Trendi on rohkaiseva, vaikka negatiiviset ennakkoarviot dominoivat edelleen keskiarvoa enemmän.

20140630-ennakkoarviot-tuloksesta

Arvostustasoltaan amerikkalaisosakkeet on nyt hinnoiteltu P/E-luvuin tarkasteltuna seuraavasti (indeksi, viimeisen 12 kk:n tuloksilla laskettu P/E, tämän vuoden tulosennusteilla laskettu P/E):

Suuryhtiöiden S&P 500: 18,1 / 16,7

Teollisuusosakkeiden Dow Jones Industrial Average: 15,9 / 15,2

Teknologiayhtiöiden Nasdaq: 35,5 / 21,7

Pienyhtiöiden S&P 600: 26,4 / 21,3

Keskisuurten yhtiöiden S&P 400: 23,3 / 19,2.

Tällä viikolla S&P 500-yhtiöistä tuloksen raportoi ainoastaan neljä yhtiötä ja todellisuudessa tuloskausi pääsee kunnolla käyntiin vasta ensi viikolla 60 yhtiön raportoidessa tuloksistaan.

Tuloskauden lukujen lähteenä Thomson Reuters 3.7.2014, arvostusluvut Bloomberg 8.7.2014.

Euroopassa tulosennusteita laskettu selvästi, mutta tulosten kokonaiskertymä on ylittänyt odotukset

Euroopassa tuloskauden käynnistymistä saadaan odottaa yleensä Yhdysvaltoja kauemmin, mutta tällä kertaa ensi viikolla raportoi jo 36 yhtiötä STOXX 600-indeksistä. Tulosten odotetaan kasvavan Euroopassa (STOXX 600-indeksi) 17,7 % vuodentakaisesta ja liikevaihtojen laskevan 0,8 %. Koko vuodelle odotetaan nyt 8,6 % tuloskasvua odotusten oltua vielä vuoden alussa 15,0 %. Ensi vuodelle tuloskasvun odotetaan kiihtyvän 14,5 %:iin, missä on jopa pientä nousua keväästä.

Analyytikot ovat viime viikkoina tulleet aiempaa varovaisimmiksi tuloskehityksestä tuloskasvuodotuksen oltua vielä huhtikuun alussa lähes 23 %. Pidämme kesän tuloskautta syksyä (Q3) ja kevättä (Q1) tärkeämpänä, koska osa yhtiöistä raportoi vain puolivuosittain ja siten nyt saadaan jälleen kattavampi kuva eurooppalaisesta tuloskehityksestä. Euroopassa tulosten odotetaan jatkavan voimakasta kasvuaan myös seuraavilla vuosineljänneksillä siten, että tulosten odotaan kasvavan vuodentakaisesta kolmannella vuosineljänneksellä 15 % ja neljännellä peräti 40 %.

Arvostustasoltaan eurooppalaisosakkeet on nyt hinnoiteltu P/E-luvuin tarkasteltuna seuraavasti (indeksi, viimeisen 12 kk:n tuloksilla laskettu P/E, tämän vuoden tulosennusteilla laskettu P/E):

Suuryhtiöiden Euro Stoxx 50: 21,7 / 14,6

Laajan Euroopan STOXX 600: 21,8 / 15,4

Saksalaisten suuryhtiöiden DAX: 18,3 / 13,8

Ranskalaisten suuryhtiöiden CAC40 : 17,4 / 15,3

Brittiyhtiöiden FTSE 100: 19,4 / 14,3

Suomalaisyhtiöiden HEX: 26,7 / 17,6.

Näkemyksemme kotimaan tuloskauteen julkaistaan pian ja suomalaisten yhtiöiden tuloskehitystä voi seurata totuttuun tapaan  helposti yhdestä taulukosta.

Tuloskauden lukujen lähteenä Euroopassa Thomson Reuters 3.7.2014, arvostusluvut Bloomberg 8.7.2014.

Yhteenvetona

Osakemarkkinoiden nousu on ollut vahvaa ja erityisesti Yhdysvalloissa tuloskasvupotentiaali vaikuttaa hidastuvan. Markkinoilla on nyt edessään uusia haasteita, joista keskeisimpinä nostamme haastavat tulosodotukset loppuvuodelle, odotettua pehmeämmän talouskehityksen Yhdysvalloissa sekä pelot keskuspankin odotuksia aiemmista korkojen nostoista. Tulosodotukset vuoden loppupuoliskolle vaikuttavat haastavilta ja uskomme markkinoiden heilunnan jälleen lisääntyvän. Vielä merkkejä tästä ei kuitenkaan ole.

Tulemme lähiaikoina lanseeraamaan uusia artikkelisarjoja ja työkaluja globaalien markkinoiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Tuloskausikommentit ovat pääosin suunnattu jäsenillemme. Esitetyt tulosennusteet perustuvat luotettavista lähteistä kerättyyn analyytikoiden ennustedataan (ns. bottom up). Tuloskauden Q2/2014 artikkelisarjan kirjoitukset löydät hakusanalla “Tuloskausi Q2/2014”. Indeksejä vastaavat tehokkaat ETF:t löydät ETF-valintatyökalusta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy