Mallisalkkujen puolivuotiskatsaus

Mallisalkkujemme tuotot ovat ylittäneet vertailuindeksien tuotot ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Suomi Fundamentti -mallisalkkumme koostuu kotimaisista osakkeista. Muut mallisalkkumme on rakennettu ETF:illä. Kaikkia ETF:iä pääsee tarkastelemaan tarkemmin valintatyökalumme avulla.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Mallisalkkujemme tuotot ovat ylittäneet vertailuindeksien tuotot ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Suomi Fundamentti -mallisalkkumme koostuu kotimaisista osakkeista. Muut mallisalkkumme on rakennettu ETF:illä. Kaikkia ETF:iä pääsee tarkastelemaan tarkemmin valintatyökalumme avulla.

Mallisalkkuja voi tarkastella täältä (salkkujen sisällön näkeminen edellyttää kuukausi- tai vuosijäsenyyttä)

Liity jäseneksi!

Kaikkien mallisalkkujen ja vertailuindeksien tuottojen laskemisessa on käytetty kokonaistuottoindeksejä.

Suomi Fundamentti

Suomi-osakkeista koostuva mallisalkkumme tuotti kesäkuussa +1,2 % vertailuindeksin (OMX Helsinki Cap) tuottaessa -0,2 %. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla Suomi Fundamentti tuotti +11,4 % ja vertailuindeksi +8,4 %. Suomi Fundamentin riski (volatiliteetti) on ollut hieman vertailuindeksiä alempi.

Tällä hetkellä salkun kolmen kärki on: Teleste, Exel Composites ja Okmetic. Koko aiempi kärkikolmikko (Sanoma, Fortum ja HKScan) vaihtui. Syitä muutokseen ovat: HKScanin alentuneet tulosnäkymät, Fortumin osakkeen kurssinousu ja se, että päätimme painottaa kertaluonteisista eristä oikaistua osakekohtaista tulosta raportoidun tuloksen sijaan. Jokainen edellisen päivityksen kärkiosake on raportoinut merkittävistä positiivisista kertaluonteisista eristä, jotka nostavat raportoitua tulosta.

Uusista kärkiosakkeista Telesten kurssi on pysytellyt 4,50 euron tuntumassa koko kuluvan vuoden. Johto on ennustanut koko vuoden liikevaihdon ja tuloksen jäävän viime vuodesta heikon alkuvuoden vuoksi. Tammikuun kysyntä olikin erittäin hiljaista, mutta kysyntä piristyi ensimmäisen kvartaalin loppua kohden. Telesten osake on vähäriskinen ja arvostus houkutteleva. Yhtiö on tasainen tuloksen tekijä ja tase on kunnossa. Osinkotuoton voidaan olettaa olevan 4,5 – 5,0 % tasolla tulevaisuudessa (4,50 €:n kurssilla laskettuna). Jos yhtiön tuloskunto paranee loppuvuotta kohde, voi kurssi seurata perässä.

Exel Compositesillä on vahva positiivinen kannattavuustrendi. Kysynnän piristymisestä on ollut merkkejä ja tämä näkyi jo ensimmäisen kvartaalin liikevaihdon kasvuna. Tuloksen voidaan odottaa parantuvan viime vuodesta selvästi. Myös Exelillä on vahva tase ja osingonmaksukykyä.

Okmetic ei juuri eroa Exelistä tunnusluvuilla mitattuna. Ensimmäisen kvartaalin tuloksen sotkivat ei-operatiiviset IFRS-erät. Tuloskunnon odotetaan paranevan toisella ja kolmannella kvartaalilla. Koko vuoden tulos ylittää johdon mukaan viime vuoden tuloksen.

Korkotuoton metsästäjä

Korkotuoton metsästäjä tuotti kesäkuussa +0,8 %. Vuoden alusta salkku on tuottanut +6,4 %. Vertailuindeksi on tuottanut puolen vuoden aikana 6,0 %. Korkosalkkumme tavoittelee n. 4 %:n vuotuista tuottoa, joten tuottotavoite kuluvalle vuodelle on ylittynyt jo selvästi.

Parhaiten kesäkuussa tuottivat: pitkät euroalueen valtionlainat +1,9 %. Kiinalaiset dimsum-bondit +1,0 % ja finanssisektorin ulkopuoliset euromääräiset riskilainat +1,0 %. Heikoiten tuottivat kiinteän maturiteetin riskilainat (USA)  -0,3 %, riskilainat (USA)  +0,1 % sekä globaalit yrityslainat +0,2 %.

1-6/2014 TOP 3:

1-6/2014 Bottom 3:

Passiivinen kulupihtari

Passiivinen kulupihtari -mallisalkkumme tuotti kesäkuussa 1,1 % vs. vertailurahastot +0,7 %. Puolivuotisjaksolla kulupihtari on tuottanut +6,0 % vs. vertailurahastot +4,3 %. Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostettu salkku on hävinnyt mallisalkumme tasaisesti. Tuottoeroa on kertynyt kahdeksassa vuodessa n. 17 % %. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain 0,224 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Kesäkuussa parhaiten tuottivat japanilaiset osakkeet +4,4 %, kehittyvien markkinoiden osakkeet +2,0 % ja jenkkiosakkeet +2,0 %. Heikoiten tuottivat euroalueen suuryhtiöt -0,2 %, globaalit eurosuojatut yrityslainat +0,2 % ja globaalit hyvän luottoluokituksen valtionlainat +0,2 %.

1-6/2014 TOP 3:

1-6/2014 Bottom 3:

Strategiamestari

Strategiamestari-mallisalkun tuotto kesäkuussa oli +1,3 % ja vertailuindeksin +1,2 %. Kuluvan vuoden tuotto on ollut +7,9 % ja vastaavasti vertailuindeksin 6,4 %. Kesäkuussa parhaiten tuottivat eurosuojattu raaka-ainestrategia +2,4 %, kehittyvien markkinoiden minimivolatiliteettistrategia +2,3 % ja yhdysvaltalaiset spin off -osakkeet +1,9 %. Heikoiten tuottivat hyvän luottoluokituksen aasialaiset valtionlainat +0,3 %, seniorilainat (USA) +0,4 % ja Yhdysvaltalaisiin listattuihin kiinteistösijoitusyhtiöihin (REITs) sijoittava ETF +0,6 %.

1-6/2014 TOP 3:

1-6/2014 Bottom 3:

Sinua voisi kiinnostaa
ETF-rahastot ja niiden vertailu: Mitä tietoja löydät ETF-työkalusta?
Puolustusteollisuuden ETF:t vertailussa
Indeksisijoittamisen harhakäsitykset ja riskit
Sijoittajan valinnat