Onko kansainvälisiin rahapeliyhtiöihin sijoittaminen kannattavaa?

Peliyhtiöihin sijoittaminen

Kansainvälisten rahapeliyhtiöiden buumi on jatkunut Euroopassa jo 2000-luvun alusta alkaen ja yhä useampi peliyhtiö on nykyään listattu pörssiyhtiöksi. Moni sijoittaja onkin ottanut jo useamman eri rahapeliyhtiön sijoitussalkkuunsa mukaan, vaikka alan muutokset voivat vaikuttaa yhtiöiden tuottoihin tulevaisuudessa.

kumppaniartikkeli sponsoroitu

Onko kansainvälisiin rahapeliyhtiöihin sijoittaminen kannattavaa?

Kansainvälisten rahapeliyhtiöiden buumi on jatkunut Euroopassa jo 2000-luvun alusta alkaen ja yhä useampi peliyhtiö on nykyään listattu pörssiyhtiöksi. Moni sijoittaja onkin ottanut jo useamman eri rahapeliyhtiön sijoitussalkkuunsa mukaan, vaikka alan muutokset voivat vaikuttaa yhtiöiden tuottoihin tulevaisuudessa.

Viimeisin merkittävä muutos oli Ruotsin rahapelimarkkinoiden avautuminen vuonna 2019, kun maassa otettiin käyttöön lisenssijärjestelmä. Pelimarkkinoiden avautuminen johti siihen, että lukuisat eri peliyhtiöt aloittivat merkittävät panostukset markkinointiin Ruotsissa ja kilpailu asiakkaista on ennennäkemättömän kovaa.

Osa näistä peliyhtiöistä on lisäksi listattu Tukholman pörssiin, mikä tekee niistä mielenkiintoisia sijoituskohteita. Mutta onko epävakaiseen rahapelialaan sijoittaminen kannattavaa?

Rahapeliyhtiöiden taustaa – miten peliyhtiöt tekevät rahansa?

Rahapeliyhtiöiden suurin tuotto tulee kuluttaja-asiakkaista, joita niillä on jo lukuisissa Euroopan maissa. Suurin asiakaskunta peliyhtiöille tulee useimmiten Iso-Britanniasta, mikäli yhtiöltä löytyy Iso-Britannian virallinen rahapelilisenssi. Iso-Britannian pelimarkkinat ovat kuitenkin todella tarkkaan säädellyt ja monet yhtiöt painivat maan lisenssiehtojen ja säädösten kanssa. Brexitin vaikutuksia rahapelimarkkinoihin on myös vaikea ennakoida, joten moni peliyhtiö ei uskalla laskea tulevaisuutensa tuottoennusteita brittimarkkinoiden varaan.

Pohjoismaiset peliyhtiöt, kuten Betsson ja Unibet sen sijaan panostavat vahvasti Skandinavian maihin markkinoinnissaan ja etenkin Norja ja Ruotsi ovat erittäin tärkeitä markkina-alueita pohjoismaisille pörssiyhtiöille.

Kuluttaja-asiakkaista muodostuvat tuotot tehdään pitkälti pelaajille tarjottavilla peliautomaateilla, jotka toimivat samaan tapaan kuin lähikaupoista löytyvät peliautomaatit.

Kuluttaja-asiakkaat ovat kuitenkin vain osa isojen peliyhtiöiden liikevaihdosta. Moni johtava peliyhtiö on rakentanut oman pelialustan, joita kaupataan muille peliyhtiöille white label -palveluna. Pelialustan rakentaminen on haastavaa ja kallista, joten monet pelimarkkinoiden uudet toimivat ovat kiinnostuneita hankkimaan pelialustan, lisenssin ja jopa asiakaspalvelun avaimet käteen -periaatteella isommilta peliyhtiöiltä.

Lainsäädäntö ja lisenssit luovat mahdollisuuksia sekä haasteita

Lainsäädäntö ja uudet lisenssirajoitukset ovat suurimpia tekijöitä, jotka vaikuttavat rahapeliyhtiöiden tuottavuuteen nyt ja tulevaisuudessa. Ruotsin siirtyminen Suomesta tutusta pelimonopolista vapaaseen lisenssijärjestelmään on avannut peliyhtiöille uusia mahdollisuuksia markkinoida pelejään vapaasti Ruotsissa, mutta samalla monen ison toimijan tuotto Ruotsissa on laskenut, kun uusia kilpailijoita on tullut kerralla kymmenittäin lisää.

Lisääntyneiden kilpailijoiden määrä tarkoittaa tuottojen vähentymisen ohella myös sitä, että markkinointiin käytetään liikevoitosta yhä isompia siivuja, kun yhtiöt kilpailevat entistä kiivaammin näkyvyydestä niin TV:ssä, kuin isoissa urheilutapahtumissa. Moni peliyhtiö panostaa myös miljoonia euroja vuosittain urheilusponsorointiin, ja näiden menojen ei odoteta ainakaan laskevan tulevaisuudessa.

Suomalaiselle sijoittajalle mielenkiintoinen yksityiskohta on Suomen rahapelimonopoli, jonka muuttamista lisenssijärjestelmään on spekuloitu jo yli 10 vuoden ajan pelimarkkinoilla. Suomi onkin monille peliyhtiöille tärkeä markkina, joten lisenssijärjestelmään siirtyminen voisi vaikuttaa ainakin suomenkielisten pelisivustojen menestykseen ja sitä kautta peliyhtiön tuottavuuteen ja pörssikurssiin. Tällä hetkellä peliyhtiöt pystyvät tarjoamaan pelejään suomalaisille, mutta rahapelien markkinointi on kiellettyä Suomen sisällä.

Kannattaako rahapeliyhtiöihin sijoittaminen?

Kuinka kannattavaa rahapeliyhtiöihin sijoittaminen sitten oikein tänä päivänä on? Etenkin, kun vuodesta 2016 eteenpäin rahapeliyhtiöiden kurssikehitys ei ole ollut pelkkää nousujuhlaa, vaan heilahteluja on nähty monen eri pörssiyhtiön kohdalla. Tämä on saanut monet sijoittajat varpailleen, sillä vaikka rahapeleissä pätee edelleen “talo voittaa aina” -ideologia, niin pörssimaailmassa tarina on yleensä toinen.

Netin rahapelaaminen muodostaa jo yli 20% kaikesta EU:n sisällä tapahtuvasta rahapelaamisesta, kuten käy ilmi European Gaming & Betting Association’n selvityksestä. Lainsäädännön ja lisensoinnin muutoksista huolimatta trendin uskotaan edelleen nousevan vuosi vuodelta, mutta vahvasti saturoituneet markkinat tarkoittavat sitä, että menestys jakautuu yhä useamman peliyhtiön kesken.

On myös mielenkiintoista huomioida, että Euroopan yleinen taloustilanne ei ole vaikuttanut rahapelaamiseen määrään negatiivisesti. Tämä ilmiö on huomattu etenkin Suomessa, mutta myös monissa muissa maissa. Vaikka alaa pidetään yleisesti ottaen epävakaana, niin harva muu ala on yhtä immuuni talouden muutoksille kuin rahapeliala.

Isompaa kuvaa katsomalla peliyhtiöiden tuotot ovat jatkuvassa kasvussa, joten oikeanlaisella varojen hajautuksella niistä on edelleen saatavissa varsin mukavia tuottoennusteita.

Isojen toimijoiden ohella on hyvä kiinnittää huomiota hieman pienempiin peliyhtiöihin, jotka saavat osuutensa isosta kakusta. Peliyhtiöt ovat palvelutarjonnaltaan hyvin samankaltaisia, mikä tarkoittaa sitä ettei juuri millään peliyhtiöllä ole ylivertaista kilpailuetua muihin verrattuna. Muutama oikea rekrytointi yhtiöön tai mahdollinen lakimuutos voivat tehdä ison muutoksen peliyhtiön tuottoihin, joten pelialaa on hyvä seurata laajemmin hyvien sijoituskohteiden löytämiseksi.

Mikäli eettiset kysymykset eivät ole esteenä – rahapeliyhtiöihin sijoittaminen on ollut viimeisen 10 vuoden ajan pääsääntöisesti varsin kannattavaa. Ei ole syytä epäillä, etteikö näin olisi myös tulevan 10 vuoden aikana.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


25.6.2019 12:00 | Vieraileva kirjoittaja
Korkolain muutos syö rahoitusalan yritysten katetta

16.5.2019 12:32 | Vieraileva kirjoittaja
Kauppasodan eskaloituminen tarjoaa vuoden parhaan ostopaikan?


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy