E3 pelitapahtuma käynnissä – mukana myös Netflix ja AMD

Yksi pelialan merkittävimmistä tapahtumista, E3, on täydessä vauhdissa. Tapahtumassa esitellään paitsi kuluvan vuoden, myös vuoden 2020 odotetuimmat pelit, teknologiat ja palvelut. Microsoft, Activision Blizzard ja useat muut peliyhtiöt ovat mukana, mutta esimerkiksi Sony jättäytyi pois. Entä mitä ihmettä Netflix tekee pelitapahtumassa?

FAANG informaatioteknologia peliyhtiöt

Kahdettakymmenettäviidettä kertaa järjestettävät E3 (Electronic Entertainment Expo)-messut ovat rapakon takana täydessä vauhdissa. E3:ssa peliteknologiaa kehittävät yritykset julkaisevat tai paljastavat kehityksen alla olevat uusimmat pelit, palvelut ja muut teknologiat jotka tulevina vuosina muokkaavat peliteollisuutta.

Pelialan näkymät vuodelle 2020

E3 maalaa alan näkymät paitsi kuluvan vuoden kehitykselle, myös vuodelle 2020. Vahvat esiintyjät ja mahtipontiset lanseeraukset saavat suuren yleisön huomion, eivätkä nostatetut odotukset usein jää myöskään sijoittajilta huomioitta.

Perinteisistä pörssipelityhtiöistä mukana on syvissä vesissä tänä vuonna sukellellut Activision Blizzard (ATVI) jälleen yhdellä vedoksella sen suositusta Call of Duty-räiskintäpelisarjasta. Vastaavasti vuonna 2019 hienosti pärjännyt Electronic Arts (EA) jäi varsinaisesta tapahtumasta pois ja järjesti oman tapahtumansa viikkoa aikaisemmin. EA on kuitenkin peliensä kautta mukana: yhtiöltä on tulossa perinteisen urheilukattauksen lisäksi myös uusi Star Wars-peli. Myös Sony jättäytyi tänä vuonna ensimmäistä kertaa pois tapahtumasta. Yhtiön mielestä uutisoinnin nopeus ja tapahtuman myöhäinen ajankohta keskellä kalenterivuotta eivät enää palvele nykyaikana yhtiön toivomia tarkoitusperiä.

Myös Google (GOOGL) julkisti lisätietoja omasta pelien suoratoistopalvelustaan, Google Stadiasta. Pilvipalveluihin pohjautuvan palvelun ilmoitetaan kykenevän toistamaan 4K-laatuisia pelejä hyvällä ruudunpäivitysnopeudella. Palvelu ei tarjoa pelikirjastoa, vaan pelit ostetaan erikseen. Palvelun myyntivalttina on kevyemmät laitteistovaatimukset: koska pelit suoratoistetaan, käyttö vaatii vain tehokkaan internetyhteyden.

Microsoft

Microsoft paljasti työn alkaneen uuden pelikonsolin ympärillä. Project Scarlettiksi ristitty seuraavan sukupolven Xbox-konsoli tullaan julkaisemaan vuoden 2020 loppupuolella. Konsoli tulee keskittymään entistä vahvemmin pelkästään pelaamiseen. Microsoftin tilaisuuden aikana näytettiin myös kuvaa kymmenistä uusista peleistä, jotka tulevat toimimaan joko nykyisellä tai tulevalla Xbox-pelikonsolilla.

Microsoftilla oli myös uutisia sen pelipalveluun, Xbox Game Passiin liittyen. Uusi Xbox Game Pass Ultimate-palvelu yhdistää Xboxin verkkopelaamisen vaatiman Live-jäsenyyden, Xbox-pelit sekä nyt myös PC-pelit. Kuukausimaksulliset palvelut ovat tulevaisuutta myös pelialalla ja kilpailu viihdepalveluiden kulutuksesta kiristyy entisestään. Jo vuoden alussa Netflix kertoi pitävänsä huippusuosittua Fortnite-peliä muita suoratoistopalveluita vaarallisempana kilpailijana.

AMD

Uutena kasvona E3:ssa, myös prosessori- ja näytönohjainvalmistaja AMD on isolla satsauksella mukana. Yhtiön Next Horizon Gaming-tilaisuus keskittyi yhtiön uuden Ryzen 9 3850X-prosessorin ympärille. Uusi 16-ytiminen suoritin heittää kapuloita kilpailija Intelin rattaisiin, jonka lippulaivasuoritin sisältää vain 8 ydintä. Suoritinten määrä ei aina suoraa käänny suorituskyvyksi peleissä, mutta pelikenttää muokkaamalla AMD parantaa omia mahdollisuuksiaan alalla. AMD pyrkii pelaajien kukkaroille kaikilta suunnilta, sillä myös tulevan sukupolven konsolit, niin Xbox kuin Playstationkin tulevat käyttämään AMD:n arkkitehtuuria, kuten käyttää myös pelien suoratoistopalvelu Google Stadia.

Netflix

Suoratoistopalveluiden superyhtiö Netflix ymmärtää, mistä suoratoistopalvelut kilpailevat. Kuluttajien vapaa-aika on arvokasta ja pelit, kuten muukin digitaalinen viihde, ovat entistä enenevässä määrin sekoittumassa keskenään. Pelien tekemistä elokuva- ja tv-sisällöksi ja päinvastoin on ollut jo pitkään ja nyt myös Netflix laajentaa tälle osa-alueelle oman sisältönsä kautta. Netflixin odotetaan lanseeraavan useita sen omistamiin oikeuksiin perustuvia pelejä, etupäässä supersuositun Stranger Things-sarjan vetämänä.

Netflix on mukana myös toiseen suuntaan kääntyvän materiaalin kanssa: Ubisoftin The Division-peli tulee kääntymään elokuvaksi Netflixin palvelussa. Hollywood-näyttelijöillä pakattu elokuvasovitus on esimerkki siitä, että yhtiö on valmis panostamaan kunnolla pelien viihdesovituksiin ja sarjojen ja elokuvien peliversioihin. Yhtiön yllättävä läsnäolo E3:ssa ei siis näytäkkään niin erikoiselta kuin alunperin ajateltiin.

 SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy