Euroopan keskuspankin toimien johtopäätökset sijoittajille

Keskuspankkien merkittävät päätökset ovat tyypillisesti hetkiä, jotka luovat mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia sijoittajille. Tuoreessa muistissa on, kuinka Yhdysvaltain keskuspankin FEDin määrälliset elvytysohjelmat antoivat merkittävää tukea riskisille sijoituksille ja painoivat korkotasoja. Euroopan keskuspankin toimissa tärkein tavoite lyhyellä tähtäimellä on pitää deflaatiopelot kurissa. Käsittelemme tässä artikkelissa EKP:n toimien todennäköisiä vaikutuksia sijoitusmarkkinoille ja esittelemme sijoitusideoita, joiden avulla sijoittaja voi hyötyä EKP:n toimista.

Hannu Huuskonen
Hannu Huuskonen

Keskuspankkien merkittävät päätökset ovat tyypillisesti hetkiä, jotka luovat mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia sijoittajille. Tuoreessa muistissa on, kuinka Yhdysvaltain keskuspankin FEDin määrälliset elvytysohjelmat antoivat merkittävää tukea riskisille sijoituksille ja painoivat korkotasoja. Euroopan keskuspankin toimissa tärkein tavoite lyhyellä tähtäimellä on pitää deflaatiopelot kurissa. Käsittelemme tässä artikkelissa EKP:n toimien todennäköisiä vaikutuksia sijoitusmarkkinoille ja esittelemme sijoitusideoita, joiden avulla sijoittaja voi hyötyä EKP:n toimista.

Euroopan keskuspankki julkaisi viime torstaina nipun merkittäviä päätöksiä, joilla tulee olemaan vaikutuksia sijoitusmarkkinoille. Muutaman yön yli nukuttuamme ja kansainvälisiä analyyseja analysoituamme olemme tulleet seuraaviin ajatuksiin.

EKP:n tärkeimmät päätökset

EKP:n viime torstain merkittävin päätös oli pitkän, nelivuotisen pankkirahoituksen tarjoaminen pankeille erittäin edulliseen hintaan (EKP:n ohjauskorko+0,1 %). Alustavasti pankit saavat lainata järjestelyn puitteissa 7 % asuntosektorin ulkopuolisen yksityisen luotonannon määrästä. Tämä auttaa erityisesti kriisimaiden pankkeja, joiden rahoituskulut laskevat ja velanantomahdollisuudet paranevat. Myös velkapapereiden ostojen aloittaminen on harkinnassa, mutta siitä päätökset tehdään myöhemmin, todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella. Vaikuttaa siltä, että EKP on viimein herännyt deflaatiopelkojen realismiin ja on nyt valmis toimimaan. Tämä on markkinoiden kannalta positiivista.

Tarkemman analyysin EKP:n toimista voit lukea esim. kumppanimme Marketnoze.comin sivuilta Nordean entisen pääekonomistin Roger Wessmanin laatimana.

Hyvät ja huonot puolet

Järjestelyn lainanannon piristymistä puoltavana seikkana on ensinnäkin pankkien saaman rahoituksen erittäin halpa hinta sekä pitkä neljän vuoden maturiteetti (vastaa tyypillisien uusien lainojen juoksuaikaa). Erityisesti euroalueen kriisimaissa tällä voi olla merkittävä vaikutus, koska sisäisen devalvaation tuomia hyötyjä yrityksille ovat vähentäneet merkittävästi korkeammat lainauskustannukset (kuva alla):

20140611-by-GK-yrityslainakustannusten-erotus-saksaan

Toisena hyvänä puolena on EKP:n optio kutsua lainoja takaisin, mikäli rahoitus ei kohdistu riittävästi pienien ja keskisuurten yritysten lainoitukseen. Tästä syystä pankeilla on tällä kertaa aito kannuste laskea rahoituksen hintaa ja yrittää ohajata sitä aidosti yrityksille eikä sijoittaa varoja esimerkiksi valtionlainoihin kuten edellisessä vastaavan tyylisessä ohjelmassa pitkälti kävi.

Järjestelyn negatiivisina puolina voidaan nähdä vastaavan ohjelman heikko teho Iso-Britanniassa (”Funding for Lending Sceme”), jossa lainanottohalukkuus ei ole merkittävästi kasvanut laskeneista korkokustannuksista ja euroalueeseen nähden huomattavasti piristyneestä kasvusta huolimatta. Siellä uusien yrityslainojen määrä supistui 723 miljoonalla punnalla tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla, vaikka lainakustannukset ovat laskeneet noin 2 %:lla sitten heinäkuun 2012. Euroopan kriisivaltioiden ongelmana ovat myös melko korkeat luototusasteet yrityksissä, mikä ehkäisee innostusta uuden lainan ottamiseen ennen kuin talouden piristymisestä alkaa olla riittävästi merkkejä. Esimerkiksi Espanjassa finanssisektorin ulkopuolisen lainoituksen osuus on 125 % bruttokansantuotteesta.

Johtopäätökset sijoittajille

Jälleen kerran yksi maailman tärkeimmistä keskuspankeista alkaa toteuttaa uusia epätavallisia toimia. Uskomme, että markkinoiden lähikuukausien sentimentille EKP:n päättäväisyys on positiivista ja odotukset järeämpien aseiden käytöstä (vakuudellisten arvopapereiden ostosta) otetaan todesta, mikäli nyt julkistettujen toimien vaikutukset jäävät liian vähäisiksi.

Lisäksi korkotaso on nyt käytännössä naulittu vuosiksi erittäin matalaksi, mikä edelleen tukee riskinottoa ja myös esimerkiksi velan hyödyntämistä sijoittamisessa. Pidemmällä tähtäimellä tämä sisältää omat fundamentaaliset riskinsä (esim. heikoille pankeille tarjottava keinotekoisen halpa rahoitus) ja voi aiheuttaa kuplien paisumista, mutta niistä on vielä tässä vaiheessa turha murehtia.

Tärkeimmät johtopäätöksemme ovat seuraavat:

1) uskomme järjestelyn voivan johtaa viimein euron heikkenemiseen suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Tämä on ollut jo pitkään konsensusnäkemys, joka ei ole toteutunut. Nyt kuitenkin keskuspankkipolitiikat etenevät päinvastaisiin suuntiin Yhdysvalloissa (määrällisen elvytyksen supistaminen) ja Euroopassa (elvytyksen lisääminen). Uskomme EKP:n viimein ottavan tosissaan liian vahvan euron ongelmat euromaiden talouksien elpymiselle. Suurin tähän liittyvä vaara on kilpailevien devalvointipaineiden kiihtyminen (valuuttasota) esimerkiksi Japanin keskuspankin pyrkiessä tietoisesti heikkoon jeniin, mutta ainakaan toistaiseksi sijoittajien ei kannata tästä murehtia.

2) euroalueen kriisivaltioiden riskilisien kaventuminen jatkunee edelleen ja pankkien tilanne helpottuu ainakin lyhyellä tähtäimellä.

3) euroalueen yritysten riskilainojen riskilisät jatkanevat edelleen kaventumistaan nipistäen edelleen jo historiallisesti tiukkoja riskipreemioita. Riskinä pitkällä aikajänteellä on niin korko- kuin luottoriskien realisoituminen ja kuplan puhkeaminen.

Voit hyödyntää edeltäviä johtopäätöksiä seuraavasti (jäsenille)

Liity jäseneksi ja lue lisää!

Lähteet: Investment Intelligence Oy, Bloomberg, GaveKal Research. Kirjoittaja ei kirjoitushetkellä omistanut mitään artikkelissa viitattua ETF:ää, mutta on aikeissa ostaa kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräistä hyvän luottoluokituksen ETF:ää. Kuva: www.ecb.europa.eu (kuvapankki).

Sijoittajan valinnat