SijoittajaApp

Facebook, Apple, Amazon ja Google viranomaisten syynissä – osakkeet jyrkässä laskussa

Huhtikuun lopussa laskuun kääntyneet teknologiayhtiöt saivat taivaalleen lisää harmaita pilviä Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen komitean ilmoitettua sen avaavan tutkinnan koskien Googlen, Facebookin, Applen ja Amazonin toimintaa. Tutkinnan päämääränä on selvittää yhtiöiden kilpailulainsäädännöllisiä ongelmia ja selvittää, onnistuuko nykyinen kilpailulainsäädäntö tehtävässään. Tutkintauutinen pelästytti sijoittajat ja yhtiöiden osakekurssit kääntyivät rajuun laskuun.

Julkaistu: 04.06.2019 Kirjoittaja:

FAANG osakkeet

Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen komitean (House Judiciary Committee) tutkinnan päämääränä on selvittää yhtiöiden kilpailulainsäädännöllisiä (antitrust) ongelmia ja selvittää, onnistuuko nykyinen kilpailulainsäädäntö tehtävässään hillitä biljoonan dollarin markkina-arvoa lähentelevien yhtiöiden toimintaa kuten sen pitäisi.

FAANG-osakkeet romahtivat tutkintauutisesta

Googlen, Amazonin, Facebookin, Applen ja Microsoftin osakkeet laskivat kaikki reilusti tutkintauutisen jälkeen. FAANG-osakkeista ainoastaan Netflix selvisi verrattaen kuivin jaloin, sillä sen toimiala ei ole samankaltainen muiden edellämainittujen osakkeiden kanssa, eikä sen odoteta joutuvan oikeuskomitean syyniin. Kuitenkin Netflix ja muutkin teknologiaosakkeet ovat olleet syöksyssä koko toukokuun ajan.

Amazonin ja Facebookin osalta tutkinnasta vastaa Yhdysvaltojen liittovaltion kauppakomissio FTC (Federal Trade Commission), joka on ollut aikaisemmin vastuussa mm. Facebookin Cambridge Analytica-skandaalin tutkinnasta. Nyt komissio saa siis entistä laajemmat oikeudet paneutua Facebookin liiketoimintaan ja sen mahdollisiin markkina-aseman väärinkäytöksiin. Vastaavasti oikeuslaitoksen komitea tulee keskittymään Applen ja Googlen toimintaan.

Maaliskuussa Massachusettsin senaattori Elizabeth Warren  ilmoitti, että mikäli hänet valitaan presidentiksi vuoden 2020 vaaleissa, tulee hän purkamaan useita kilpailuja vääristäviä yritysfuusioita, kuten Facebookin Instagram-hankinta, ja vahvistamaan hänen mielestään vajavaista kilpailulainsäädäntöä erityisesti jättimäisten teknologiayhtiöiden osalta. Onkin mahdollista, että asiasta tulee yksi kiintopisteistä kohta käynnistyvällä vaalikampanjakiertueella. Nyt käynnistyvä tutkinta on molempien puolueiden, sekä demokraattien, että republikaanien tukema.FI_Free_stocks


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
TrialboxSijoittajaApp

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy