Kolme osakesektoria, jotka selviävät kauppasodasta kuivin jaloin

Kauppasota on kärjistynyt ja sen vaikutukset näkyvät osakemarkkinoilla. Etsimme kolme osakesektoria, jonka osakkeet todennäköisimmin selviävät kauppasodasta ilman vaurioita.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Kauppasota on kärjistynyt ja sen vaikutukset näkyvät osakemarkkinoilla. Etsimme kolme osakesektoria, jonka osakkeet todennäköisimmin selviävät kauppasodasta ilman vaurioita.

Kauppasota

Kauppasota on täyttänyt markkinoiden ajatukset. Kirjoitimme toukokuussa, että kauppasota määrää osakkeiden lähiajan suunnan ja että suunta on todennäköisesti alas päin. Lue kaikki kauppasota-artikkelit tästä.

Sijoittajat etsivät nyt turvaa ja välttävät kauppasodalle alttiita sijoituskohteita. Muun muassa tästä syystä USA:n valtionlainojen korko on painunut alas ja dollari on vahvistunut. Vastaavasti syklisten osakkeiden, kuten Helsingin pörssin osakkeiden, suunta on ollut alas.

Kolme osakesektoria, jotka selviävät kauppasodasta kuivin jaloin

Osakkeet voidaaan jakaa defensiivisiin ja aggressiivisiin. Rahoitusteorian mukaan jakajana toimii beeta-kerroin. Yli yhden beeta-kertoimen osakkeet ovat aggressiivisia ja alle yhden defensiivisiä. Tällä hetkellä tilanne kuitenkin poikkeaa normaalista, sillä markkinoita heiluttaa kauppasota. Normaalitilanteessa defensiiviset osakkeet eivät välttämättä olekaan defensiivisiä. Esimerkiksi päivittäiskulutussektorin osakkeet Yhdysvalloissa kärsivät kiinalaistuotteiden tariffeista ja tuntevat sen katteissaan.

Näkemyksemme mukaan kolme sektoria, jotka ovat turvassa kauppasodasta ovat:

  • Kiinteistösektori
  • Yhdyskuntapalvelut ja
  • Terveydenhuolto.

Kiinteistöt ovat pitkässä juoksussa olleet parhaimman riskituottosuhteen sijoituskohde. Kiinteistösijoitusyhtiöt ovat usein velkavivutettuja. Korot ovat laskeneet Euroopassa ja USA:ssa koko kuluvan vuoden 2019. Tämä laskee kiinteistösijoitusyhtiöiden korkokustannusta ja diskonttokorkoa, joilla kiinteistöjen käypiä arvoja lasketaan (käyvät arvot nousevat).

Yhdyskuntapalvelutsektorin yhtiöt ovat paikallisia fortumeita. Näiden yhtiöiden liiketoimintaan kauppasodalla ei ole suoraa vaikutusta. Lisäksi yhtiöt ovat tasaisia osingonmaksajia, joilla on yleensä korkea osinkotuotto. Korkojen painuttua alas sijoittajat alkavat jälleen etsiä vaihtoehtoisia korkotuottoja, jolloin yhdyskuntapalvelutsektorin osakkeet ovat suosiossa.

Terveydenhuoltosektori on pitkässä juoksussa ollut yksi parhaista osakesektoreista tuotolla ja tuloksen kasvulla mitattuna. Terveydenhuoltoalan osakkeet ovat olleet tähän asti täysin kauppasotakeskustelujen ulkopuolella.

Suomalaisista osakkeista kriteerit täyttäviä osakkeita ovat:

  • Citycon
  • Hoivatilat
  • Fortum
  • Orion
  • Pihlajalinna
  • Terveystalo.

Sijoittajan kannatta kuitenkin ehdottomasti suunnata katseensa myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Suomi on osakemarkkinoiden reunamarkkinoita ja suursijoittajien myyntilistoilla, kun osakemarkkinat globaalisti ovat laskusuunnassa. Sijoittajan on myös hyvä muistaa, että mikään osakesektori ei ole täysin turvassa, jos lasku syvenee ja äityy syväksi laskumarkkinaksi. Siksi olemme sijoitusnäkemyksessämme suosineet mm. käteispositiota.

Miten sijoittaa näihin kolmeen sektoriin?

Helpoin tapa on sijoittaa ETF:llä. Työkalupakistamme sijoittajalle on tarjolla Indeksityökalu, josta kolme sektoria löytyvät helposti. Kirjoittamalla esimerkiksi hakusanat: ”kiinteistö”, ”yhdyskuntapalvelu” ja ”terveydenhuolto” työkalu näyttää kolme indeksiä tarkempaan tarkasteluun. Sijoittaja voi vertailla pisteytystä sekä sektoreiden tuottoja. Työkalussa on myös suora linkki Sijoittaja.fi:n analyytikoiden valitsemaan tehokkaaseen ETF:ään, jolla kyseiseen indeksiin on helppo sijoittaa. Olemme valinnoissamme suosineet fyysisiä ETF:iä, jotka eivät jaa ulos tuotto-osuutta ja joille löytyy Saksa-listaus.

Osakesijoittaja vastaavasti voi etsiä kyseisten sektoreiden osakkeita helposti kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalulla. Valitse haluamasi sektori ja vertaile osakkeita. Alla olemme valinneet sektoriksi ”Terveydenhuolto” ja kirjoittaneet hakusanaksi ”Yhdysvallat”. Näin työkalu näyttää yhdysvaltalaiset terveydenhuoltosektorin yhtiöt. Sijoittaja voi vertailla ja lajitella osakkeita pisteytyksemme tai tunnuslukujen avulla. Alla olevassa kuvassa olemme lajitelleet osakkeet markkina-arvon perusteella. Kuvassa on siten neljä suurinta terveydenhuoltoalan yhtiötä.

Sijoittajan työkalut avuksi

Markkinatilanne on nyt haastava johtuen syklin loppuvaiheesta ja kauppasodasta. Sijoittajan työkalut auttavat yksityis- ja ammattisijoittajaa tekemään parempia sijoituspäätöksiä vaikeassa markkinatilanteessa.

  • Seuraa riski-indikaattoreita Markkinaympäristössä
  • Etsi markkinatilanteeseen sopivia kotimaisia ja ulkomaisia osakkeita Osaketyökaluilla
  • Löydä ETF:iä, joilla ottaa näkemystä tai hakea suojaa
  • Tutki, mitä osakkeita ja ETF:iä ja mallisalkuissamme on
  • Lue ajankohtaiset sijoitusideamme

Tutustu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen

Sinua voisi kiinnostaa
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Netflixin tulos ylitti odotukset jälleen kerran
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat