Helsingin pörssistä puuttuvat johtajaosakkeet – siksi nousumahdollisuudet ovat rajalliset

suomi, osakkeet

Markkinoilla puhutaan usein johtajaosakkeista. Nämä määräävät pörssin kehityksen. Johtajaosakkeiden hyvä kehitys nostaa indeksiä ja tarttuu myös muihin osakkeisiin. Helsingin pörssistä puuttuvat johtajaosakkeet.

Julkaistu: 24.05.2019 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat

OMX Helsingin suurimmat yhtiöt

Osaketyökalullamme sijoittaja voi lajitella osakkeet markkina-arvon perusteella suuruusjärjestykseen. Markkina-arvon perusteella suurimmat pörssiyhtiöt on listattu alle taulukkoon. Kahdeksan suurimman yhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo on 166,0 miljardia euroa ja ne vastaavat yli 60 % OMX Helsinki -indeksin markkina-arvosta.

Vain kolmella suuryhtiöllä hyvä tuotto

Osaketyökalusta sijoittaja näkyy myös osakkeiden tuoton ja volatiliteetin. Kahdeksasta suurimmasta yhtiöstä Neste, KONE ja UPM ovat tarjonneet hyvää tuottoa. Myös Fortumin viiden vuoden tuotto on ollut kohtuullinen, vaikkakin hieman alle OMX Helsinki Cap -indeksin 58,6 % kokonaistuoton. Vastaavasti kahden suurimman Nordean ja Nokian tuotot ovat olleet luvattoman heikkoja.

Taulukosta myös nähdään, että suomalaisten osakkeiden volatiliteetti on korkea. Ainoastaan Sammon ja Telian volatiliteetit ovat alle 20 %. Nämäkin ovat silti selvästi korkeampia lukemia kuin maailman matalariskisten osakkeiden volatiliteetit.

 

Johtajuus hukassa

Markkinoilla puhutaan usein johtajaosakkeista. Nämä määräävät pörssin kehityksen. Johtajaosakkeiden hyvä kehitys nostaa indeksiä ja tarttuu myös muihin osakkeisiin. Johtajaosakkeiden markkina-arvojen täytyy olla merkittävät, jotta niiden osakekurssien kehityksellä on merkitystä indeksissä. USA:ssa johtajaosakkeet ovat FAANG-yhtiöt lisättynä Microsoftilla. Näillä kuudella yhtiöllä on ollut huomattava merkitys S&P 500 -indeksin tuottoon viimeisen viiden vuoden aikana.

Suomessa sijoittajat miettivät, milloin OMX Helsinki rikkoo seuraavan kerran 10 000 pistettä, puhumattakaan siitä, milloin indeksi pääsee takaisin finanssikriisiä edeltävällä 12 500 pisteen tasolle. Tähän tarvittaisiin johtajaosakkeita.

Ongelmana on se, että Helsingin pörssi on johtajuuskriisissä. Käymme jäsenille suunnatussa osiossa läpi johtajaosakkeiden näkymiä.

Helsingin pörssin johtajaosakkeiden näkymät


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy