Applella vahvat näkymät, osake nousussa

Apple ylsi ennusteisiin tammi-marraskuun neljänneksellä. iPhone-myynti on ennakoidussa laskussa, mutta muut liiketoiminta-alueet ovat kasvussa. Apple keskittyykin nyt palvelutuotantoon. Onko suoratoistopalvelu Applen seuraava menestys?

Julkaistu: 01.05.2019 Kirjoittaja:

FAANG osakkeet teknologiayhtiöt tulokset

Muutaman heikomman neljänneksen jälkeen Apple näyttää taas suuruutensa innovaattorina. Jos iPhone myynti takkuaa, haetaan kasvua muualta ja sitä haetaan menestyksellä.

Apple ylsi ennusteisiin tammi-marraskuun neljänneksellä

Cupertinosta kajahti jälleen. Apple ei ole luovuttamassa maailman arvokkaimman yrityksen titteliä Microsoftille ihan helpolla. Yhtiö napautti tulosjulkaisussaan taululle hienot lukemat: liikevaihto $58,02 Mrd (ennuste $57,37 Mrd) ja osakekohtainen tulos $2,46 (ennuste $2,36). Kokonaismyynti oli kuitenkin 5% vuoden 2018 vertailukvartaalia heikompi ($61,14 Mrd).

Applen iPhone-myynti laski 17% viime vuotisesta. Apple ei enää ilmoita kappalekohtaisia myyntimääriä, joten kappalemäärällisen myynnin vertailu vuoden 2018 lukuihin ei enää ole mahdollista. Applen liikevaihto muilla osa-alueilla oli sitä vastoin erittäin valoisaa: iPadien myynti oli $4,87 Mrd (ennuste $4,21, kasvua 21,6%) ja Wearables, Home & Accessories-tuoteosastolla $5,1 Mrd (ennuste $4,79 Mrd, kasvua 30%). Mac-tietokoneissa myynti $5,5 Mrd jäi hieman ennusteista $5,85 Mrd (muutos -4,5%).

Applen palveluliiketoiminta kasvoi 16%, $9,85 miljardista $11,45 miljardiin. Yhtiön mielestä palveluliiketoiminta on nyt se segmentti, mihin sijoittajien ja suuren yleisöön kannattaa kiinnittää huomiota, ei niinkään enää iPhone-myynti. Palvelut ovat nyt se keihäänkärki jonka mukaan Apple tulee jatkossa menestymään. Yhtiö ei kuitenkaan päivittänyt viime tilaisuudessa annettua 1,4 miljardin asennetun laitteen tilastoa, mutta toimitusjohtaja Tim Cook ilmoitti yhtiön saavuttaneen ennätystuloksen edellisellä neljänneksellä kaikissa palvelukategorioissa.

Yhtiö ilmoitti myös käyttävänsä $75 miljardia osakkeidensa takaisinostoon, sekä maksavansa osinkoa $0,75 (5% kasvu).

Näkymät Cupertinosta analyytikoita optimistisemmat

Applen näkymät vuoden 2019 seuraavalle neljännekselle (Q3) ovat seuraavanlaiset:

 • Liikevaihto: $52,5 – $54,5 Mrd (ennuste $51,94 Mrd)
 • Myyntikate: 37% – 38%
 • Liikekulut: $8,7 – $8,8 Mrd
 • Muut kulut: $250 M

Applen mielestä näkymät ovat siis analyytikoiden ennusteita paremmat. Ja sijoittajien reaktio jälkipörssissä sen mukaista: Applen osake ampaisi yli 5% nousuun tulosjulkistuksen jälkeen. Sijoittajia ei niinkään haitannut se, ettei Apple onnistunut kasvamaan viime vuodesta, sillä näytöt iPhonen korvaavista kasvuajureista olivat sen verran vahvat.

Apple panostaa nyt edellistä enemmän palveluihin. Aikaisemmin julkaistu suoratoistopalvelu on vielä ilman sisältöä ja selkeää hinnoittelua, mutta yhtiön tuloskunto ja optimismi antaa viitteitä siitä, että menestyksen todennäköisyydet ovat ainakin hieman aikaisempaa korkeammalla. Sijoittajan kannattaa tarkkailla erityisesti markkinajohtaja Netflixiä ja Disneytä, jonka Disney+ -suoratoistopalvelu on tulossa tämän vuoden aikana.

Apple on yksi FAANG-osakkeista. Muut FAANG-osakkeet, Alphabet (Google), Facebook, Amazon, ja Netflix ovat jo tuloksensa julkistaneet. Yhtiöistä ainoastaan Googlen tulos oli heikko, muiden osakkeet nousivat tulosjulkistuksen jälkeen.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!FI_Free_stocks


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoittajaApp

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy