SijoittajaApp

Googlen tulos pettymys, osake yli 7% laskuun

Alphabetin Q1/2019 oli pettymys. Euroopasta saatujen 1,5 miljardin euron sakkojen, liikevaihdon laskun ja Googlen mainostulojen kasvun hidastumisen yhteisvaikutus pelästytti sijoittajat. Alphabetin osake kääntyi tulosjulkistuksen jälkeen yli 7 prosentin laskuun.

Julkaistu: 30.04.2019 Kirjoittaja:

FAANG osakkeet teknologiayhtiöt tulokset

Googlen emoyhtiön Alphabetin osake romahti tulosjulkistuksen jälkeen. Yhtiö liikevaihto, ja johtuen Euroopan komission määräämästä 1,5 miljardin euron sakosta, myös osakekohtainen tulos jäivät reilusti ennusteista.

Alphabetin mainostulojen kasvu hidastumassa

Alphabetin liikevaihto vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä oli $36,4 miljardia (ennuste $37,34 Mrd) ja osakekohtainen tulos $9,50 (ennuste $10,64). Tulokseen vaikutti Euroopan komission (EC) yhtiölle määräämä 1,5 Mrd euron sakko, jota ilman yhtiön osakekohtainen tulos olisi ollut reilusti ennusteet ylittävä $11,90. Jossittelu lienee kuitenkin turhaa, sillä sakko määrättiin EC:n havaittua Googlen rikkoneen eurooppalaista kilpailulainsäädäntöä sen AdSense for Search-tuotteen kanssa. Kyseessä oli jo kolmas EU:n yhtiölle asettama miljardiluokan sakko ja määrättyjen sakkojen yhteissummaksi on jo kertynyt massiiviset 8,2 miljardia euroa.

Alphabetin liikevaihdosta suurin osa muodostuu mainostuloista. Tämän tulonlähteen kasvu on kuitenkin supistumassa, vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä mainostulojen kasvu oli vielä yli 24%, mutta kuluneella kvartaalilla kasvu oli vain 15,3%. Kasvu hidastuu myös maksetuissa klikkauksissa: 2018 kolmannen ja neljännen neljänneksen aikana yhtiön maksetut klikkaukset kasvoivat 62% ja 66% vertailuajankohtaan nähden, Q1/2019:lla vain 39%. Alphabetin talousjohtajan Ruth Poratin mukaan klikkausmäärien kasvun hidastuminen on liittyy pääasiallisesti Youtubeen, joka on pääasiallinen maksettujen klikkausten alusta. Mainostulojen kokonaiskasvun hidastuminen vastaavasti johtuu kasvaneesta kilpailusta internetmarkkinoinnissa. Kilpailun vuoksi klikkauskohtaiset tulot (CPC) laskevat nopeampaa kuin kävijämäärät kasvavat. Lisäksi vaihtoehtoiset mainosalustat kuten Facebookin Instagram vetävät mainostuloja puoleensa.

Panostukset pilvipalveluihin kasvattavat kustannuksia

Kuten aikaisemmilla neljänneksillä, myös viimeisimmällä Alphabetin suurimmat kustannuspanostukset koskivat pilvipalveluita. Kustannusten odotetaan kasvavan myös muilla vuoden 2019 neljänneksillä, mutta selkeästi vuoden 2018 matalammalla tasolla. Panostukset ovat tarpeen, sillä vahvemmat kilpailijat Amazonin AWS ja Microsoftin Azure kasvavat huikealla vauhdilla. Yhtiön “Muu liiketoiminta”-segmentti, johon sisältyvät sekä laitteet, että pilvipalvelut, kasvoi neljänneksellä 25%, hieman ennusteita heikommin.

Liikevaihdon ennusteita pienempi määrä ja Alphabetin päätulovirran eli mainostulojen kasvun hidastuminen huolestutti sijoittajia. Osake joka oli noussut vuoden aikana yli 25%, romahti jälkipörssissä n. -7,5%. Alphabet tarvitseekin nyt kasvua muilta liiketoiminta-alueilta, sillä kilpailu Facebookin ja muiden internetmainosalustojen kanssa tulee vain kiihtymään jatkossa.

Alphabet (Google) on yksi FAANG-osakkeista. Facebook, Amazon, ja Netflix ovat jo tuloksensa julkistaneet. Yhtiöistä viimeisenä tuloksensa julkistaa Apple myöhemmin tänään.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoittajaApp

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy