Amazonilta erinomainen tulos, ohjaus jäi valjuksi

Vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen tuloksen ilmoittanut Amazon liki tuplasi tuloksensa vuoden 2018 alkuun verrattuna. Yhtiön pilvipalvelu AWS;n kasvu jatkui räjähdysmäisenä, mutta yhtiön maltillinen ennuste seuraavalle neljännekselle piti osakkeen liki ennallaan.

Julkaistu: 26.04.2019 Kirjoittaja:

FAANG osakkeet teknologiayhtiöt tulokset

Yhdysvaltalainen monialayhtiö Amazon julkisti osavuosituloksensa eilen 25.4. Pilvipalveluiden markkinajohtaja löi tiskiin lähes kaksi kertaa analyytikoiden ennusteita paremman tuloksen.

Amazonin tulos erinomainen

Amazonin Q1/2019 ei jättänyt jossittelulle sijaa. Osakekohtainen tulos $7,09 ylitti ennusteen $4,80 heittämällä. Yhtiön liikevaihto oli $59,7 Mrd (ennuste $59,55 Mrd). Yhtiön tuottavuuden kasvuun vaikutti eniten kulurakenteen pienentyminen. Liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 17%, mutta sekä tuottajille maksettavien, että hallinnollisten kustannusten kasvu oli vain 10%. T

Yhtiön kiinnostavin liiketoimintayksikkö Amazon Web Services (AWS)-pilvipalvelun liikevaihdon kasvu ylitti jälleen 40% vertailukauteen nähden. AWS:n liikevaihto oli kuluneella kvartaalilla $7,7 miljardia (+42%) ja tulos $2,2 miljardia (+59%).  AWS tuotti siis lähes puolet koko yhtiön tuloksesta neljänneksellä. Tuottavuuden parannus johtui talousjohtaja Brian Olsavskyn vuosien 2016 ja 2017 aikana tehdyistä, laajoista investoinneista joilla ennakoitiin kysynnän kasvua. Nyt kun investoinnit on viimein saatu täysin käyttöön, pyrkii yhtiö lisäämään investointipanostuksia alkaen seuraavasta neljänneksestä.

Mainittavaa on myös Amazonin markkinointialustan kehitys. Liikevaihto yhtiön “Muut”-segmentillä kasvoi 36% vuoden takaisesta, mutta se oli suuri pettymys verrattaen edellisen neljänneksen 97% kasvuun vertailukauteen nähden. Osasyy suureen eroon oli kirjanpidollinen: aiemmin osa mainostuloista laskettiin osaksi myyntikustannuksia, kirjanpidon yhdenmukaistaminen ei kuitenkaan käännä tilannetta positiiviseksi, päinvastoin se näyttää, että mainosmyynti on ollut laskussa jo edellisellä neljänneksellä. Syy markkinointimyynnin takkuamiseen voi myös olla Facebookin ennusteet ylittäneessä kasvussa. Totuttua matalampaa kasvua oli myös Amazonin e-commerce-osastolla (+12%), fyysisissä liiketoimintakohteissa, kuten Whole Foods (+1%) sekä kansainvälisessä toiminnassa (+16%).

Amazon ilmoitti parantavansa sen Prime-asiakkaiden ilmaisia kuljetuksia. Tähän asti Prime-asiakkaat ovat saaneet tuotteensa vähintään kahden päivän sisällä tilauksesta, mutta moninpaikoin tilaukset on toimitettu huomattavasti nopeammin. Nyt Amazon lupaakin, että jatkossa Prime-asiakkaiden tuotteet tullaan toimittamaan yhden päivän sisällä aikaisemman kahden asemasta. Yhtiön näkemyksen mukaan tämä tulee entisestään kasvattamaan kuluttajien halukkuutta liittyä yhtiön Prime-asiakasohjelmaan.

Tulevaisuuden näkymät maltilliset

Amazonin arvioiden mukaan seuraavat neljännekset ovat huomattavasti kulunutta kvartaalia heikompia. Yhtiö arvioi Q2/2019 liikevaihdoksi $59,5-$63,5 miljardia ja tulokseksi $2,6-$3,6 miljardia. Analyytikot ovat ennakoineet yhtiön Q2:lle huomattavasti suurempia lukemia: $62,37 Mrd liikevaihtoa ja $4,2 Mrd tulosta. Amazonin tulos vuoden 2018 Q2:lla oli $3 miljardia, eikä AWS ollut tällöin läheskään yhtä tuottoisa.

Tulosjulkistuksen jälkeen Amazonin osake pysyi likipitäen ennallaan, nousten parhaimmillaan noin 1% jälkipörssissä.

Amazon on yksi FAANG-osakkeista. Tuloksensa julkistaneista FAANG-yhtiöistä kaikki (Facebook, Amazon ja Netflix) ovat tähän mennessä lyöneet ennusteet. Ensi viikolla tuloksensa julkistavat myös Alphabet (Google) ja Apple.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!





SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT



YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox







SijoittajaApp

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy