Ennusteita leikannut Intel veti puolijohdeosakkeet perässään laskuun

Pitkään jatkunut puolijohdevalmistajien voittokulku pörssissä kääntyi laskuun kärkiyhtiö Intelin leikatessa vuoden 2019 ennusteita tulosjulkistuksensa aikana. 5G-tarjoomaansa tiivistäneen yhtiön osake painui jälkipörssissä lähes 7% vetäen laskuun perässään myös puolijohdevalmistajia seuraavan SOX-indeksin.

Julkaistu: 26.04.2019 Kirjoittaja:

osakkeet teknologiayhtiöt tulokset

Pitkään jatkunut puolijohdevalmistajien voittokulku pörssissä kääntyi laskuun kärkiyhtiö Intelin leikatessa vuoden 2019 ennusteita tulosjulkistuksensa aikana.

Intel pysyi ennusteissa

Yhtiön ensimmäisen neljänneksen liikevaihto $16,1 Mrd (ennuste $16,0 Mrd) ja osakekohtainen tulos $0,89 (ennuste $0,89) olivat linjassa ennusteiden kanssa. Intel ilmoitti lasketuista ennusteista ensimmäisen kerran jo edellisen tulosjulkistuksen yhteydessä, jossa se myös mainitsi kasvun vuonna 2019 olevan alle yhden prosentin. Q1:llä tämä näkyy pitävän paikkansa. Intelin liikevaihto ja -tulos olivat liki identtiset vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen kanssa.

Intelin kuluttajalaitteiden liikevaihto (Client Computing Group) kasvoi 4% $8,6 miljardiin vahvan tarjooman tukemana. Intelin datakeskusten liikevaihto laski 5% $7,4 miljardiin, ensimmäistä kertaa viiteen neljännekseen. Myös muistiteknologioissa oli laskua 12%, johtuen yhtiön mukaan “haastavasta hintaympäristöstä”. Ainoa valopilkku Intelin Data Center Groupin neljänneksellä oli pilvipalvelusegmentti, joka kasvoi 5%. Kuten Microsoft ja AWS, myös Intel pärjää hyvin pilvipalvelumarkkinoilla vaikka muilla puolijohdesegmenteillä markkinatilanne on haastava. Intelin verrattaen heikko kasvu kuluttajatuotteissa voi ennakoida AMD:n uutta nousua paitsi kuluttajalaitteissa, myös datakeskustuotteissa. AMD julkistaa tuloksensa 30.4.

Tulevaisuus epävarma

Vuoden 2019 ennustetta laskettiin entisestään. Yhtiö arvioi nyt, että vuoden 2019 kokonaisliikevaihdoksi tulee $69 miljardia analyytikoiden odottaessa $71,05 miljardia. Ennusteiden laskun jälkeen osake kääntyi jopa -7% laskuun vetäen perässään myös pitkään nousseen piirisarjaindeksin Philadelphia Semiconductor Indexin (SOX). Yhtiö ennakoi markkinatilanteen parantuvan vuoden 2019 jälkimmäisellä puoliskolla.

Intelin osake hyppäsi ylöspäin aikaisemmin tässä kuussa, kun yhtiö ilmoitti jättäytyvänsä pois matkapuhelinten 5G-modeemitoiminnoista. Yhtiön mukaan toimiala ei ollut kannattava, varsinkaan sen jälkeen kun Qualcomm ja Apple solmivat pitkäkestoisen riitansa ja sopivat yhteistyöstä Applen 5G iPhone-malleissa. 5G-teknologian volatiliteetti vaikuttaa olevan korkealla tasolla: esimerkiksi viimeisen vuoden aikana lähes 120% noussut Xilinx romahti lähes -17% vaikka se löi sekä liikevaihto-, että tulosennusteet. Syy romahdukselle oli se, että analyytikoiden keskuudessa markkinan maturiteettia pidetään korkeana, eikä samankaltaisia kasvunäkymiä pidetä toistaiseksi todennäköisenä.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy