kiinnostavimmat osakeideat suomesta -webinaari

Tuloskausi käyntiin Yhdysvalloissa – JP Morgan ja Wells Fargo löivät ennusteet

tuotto-odotus

Tuloskausi käynnistyi Yhdysvalloissa J.P. Morganin ja Wells Fargon tulosjulkistuksella perjantaina. Pankkien tuloskuntoa on usein pidetty sijoituspiireissä suuntaa näyttävänä indikaattorina siitä, missä sävellajissa koko muu tuloskausi tulee etenemään. Mitä tulokset kertovat osakemarkkinoiden näkymistä?

Julkaistu: 15.04.2019 Kirjoittaja:

tuloskausi

Tuloskausi käynnistyi Yhdysvaltojen markkinoilla viime perjantaina (12.4.) kun kaksi suurimmista pankeista J.P. Morgan ja Wells Fargo julkistivat omat tuloksensa vuoden 2019 ensimmäiseltä neljännekseltä. Pankkien tuloskuntoa on usein pidetty sijoituspiireissä suuntaa näyttävänä indikaattorina siitä, missä sävellajissa koko muu tuloskausi tulee etenemään.

JP Morgan

J.P. Morganin Q1/2019 oli ennätyksellinen. Yhtiön löi ennusteet sekä liikevaihdon $29,58 Mrd (ennuste $28,4 Mrd), että osakekohtainen tuloksen $2,65 (ennuste $2,35) osalta. Liikevaihdon ja oikaistun liiketuloksen ($9,18 Mrd, ennuste $7,7 Mrd) määrät olivat ennätyskorkeat. Sekä liikevaihto, että EPS kasvoivat vuoden 2018 vertailukaudesta 5%.

J.P. Morgan on Yhdysvaltojen suurin pankki varoilla mitattuna. Yhtiön tulosta voidaan pitää positiivisena koko sektorille, sillä Yhdysvaltojen keskuspankin FED:n aikaisempi päätös pitää korkotaso ennallaan vaikuttaa käänteisesti juuri pankkisektoriin. Sitä vastoin joulukuussa tehty korkotason nosto näkyi edelleen yhtiön tuloksessa: kuluttajalainojen tuotto nousi 19% ja liikevaihto 9%. Vastaavasti investointipankin tulos putosi 18% ja varainhoidon 14% vuoden 2018 vastaavan neljänneksen tasosta, yhtiön mukaan johtuen kaupankäyntiaktiivisuuden matalammasta tasosta.

J.P. Morganin osake nousi lähes 5% heti tulosjulkistuksen jälkeen, paras yhden päivän nousu pankille sitten vuoden 2016 lopun. Toimitusjohtaja Jamie Dimonin mukaan Yhdysvaltojen talouden näkymät ovat aurinkoiset, riippumatta geopoliittisesta epätasapainosta. Työllisyys ja palkat ovat nousussa, inflaatio on maltillinen ja kuluttaja- sekä yritysluottamus on korkealla tasolla.

Wells Fargo

Myös Wells Fargon ensimmäinen neljännes oli hyvä. Liikevaihto $21,61 Mrd ylitti $21,01 Mrd ennusteen. Myös osakekohtainen tulos $1,20 oli ennustetta $1,09 parempi. Liikevaihto laski  -1,3% vuoden takaisesta, mutta tulos nousi 15,7%. Wells Fargon kuluttajasegmentti kasvoi niin luotto- ja pankkikorttitapahtumien, kuin autolainojenkin osalta. Yhtiö myös palautti osakkeenomistajille $6 Mrd osinkojen ja osakkeiden takaisinostojen kautta. Osinkoa nostettiin $0,45:iin $0,43:stä.

Wells Fargon varainhoito, kuten J.P. Morganinkin ylempänä, laski selkeästi. Viime neljänneksestä pudotusta oli 16% ja vertailukaudesta 19%. Yhtiö on alisuorittanut muihin pankkeihin nähden, vuoden 2019 osake on noussut vain 4%. Myös yhtiön toimitusjohtaja Tim Sloan jätti paikkansa viime kuun 28. päivä työskenneltyään yhtiössä 31 vuotta. Tulosjulkistuksen yhteydessä ei mainittu uuden toimitusjohtajan valitsemisesta mitään.

Yhtiön kurssi oli jo lähtenyt tulosjulkistuksen aikana nousuun J.P. Morgania mukaillen, mutta talousjohtaja John Shrewsberryn lausuma siitä, että Wells Fargon korkotulot tulevat laskemaan vuoden 2019 aikana 2-5% käänsi kurssin. Aikaisemmin yhtiö oli arvoinut korkotulojen muutoksen olevan väliltä -2% – 2%. Osake päätyi lopulta noin -2,5% laskuun.

Tuloskaudesta tulossa mielenkiintoinen

J.P. Morganin ja Wells Fargon tuloksen perusteella on hankala vetää yhteenvetoa koko tuloskaudelle. Liikevaihto- ja EPS-ennusteiden lyöminen on positiivinen signaali, mutta vastaavasti ennakoitua heikomman näkymät, ainakin Wells Fargon tapauksessa, kielivät epävarmasta tulevaisuudesta. Sijoittajan kannattaa tarkkailla myös muiden suurten yhdysvaltalaispankkien tulosjulkistusta: Citigroup ja Goldman Sachs julkistavat tuloksensa 15.4, Bank of America 16.4 ja Morgan Stanley 17.4. Pankkimaailman ulkopuolelta ensimmäinen suuri tulosjulkistaja on Netflix, joka julkistaa tuloksensa 16.4.

Positiivista oli J.P. Morganin toimitusjohtaja Jamie Dimonin valoisat näkymät yhdysvaltain taloudesta. Tämä vahvistaa sen, että sijoittajan kannattaa hajauttaa rapakon taakse ja ylipäätään pitää osakesijoitukset pitkässä salkussa. Mitään talouden äkkipysähdystä ei ole odotettavissa.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi jäsenenä tehot tuloskaudesta! Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. kiinnostavimmat osakeideat suomesta -webinaari


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Kiinnostavimmat osakeideat Suomesta -webinaari

Image


treebuddy
BSS merkintäoikeusanti

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy