Puolijohdevalmistajat nousussa – USA-Kiina-kauppasodan neuvottelut edistyvät

Puolijohdevalmistajia seuraava Philadelphia Semiconductor Index (SOX) on noussut vuoden alusta +27,8%. Vertailuna S&P 500-indeksin tuotto (+15,4%) on ollut selkeästi puolijohdeindeksiä kevyempää. Enteileekö sijoittajien luottamus puolijohdevalmistajiin kauppasodan loppua?

Julkaistu: 09.04.2019 Kirjoittaja:

osakkeet teknologiayhtiöt

Kauppasota ratkeamassa?

Sijoittajien palannut usko puolijohdevalmistajiin kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin talouden hidastumisen ei uskota johtavaan laskusuhdanteeseen ja hidastumisen ennakoidaan jäävän lyhyeksi. Kurssinoususta voidaan päätellä, että puolijohteiden kysyntä lähtee takaisin kasvuun Q2-Q3 aikana. Ennen kaikkea kurssinousu kertää siitä, että vuonna 2018 alkanut USAn ja Kiinan välinen kauppasota alkaa lähestyä ratkaisua. Presidentti Trump sanoi 4.4, että kauppasopimus on lähellä allekirjoitusta ja että kauppasodan ratkaisuun tarvittavia asioita on saatu sovittua reilusti enemmän kuin on vielä sopimatta.

Kauppasodan ratkeaminen on erityisen tärkeää yhdysvaltalaisille puolijohdevalmistajille, sillä valmiit puolijohdetuotteet ovat Yhdysvaltojen neljänneksi tärkein vientituote Kiinan markkinoille. Vuonna 2018 komponentteja laivattiin Kiinaan 468,8 miljardin dollarin arvosta vaikka kauppasodan kasvaneet vaikutukset lähes tyrehdyttivät komponenttikaupan kasvun vuoden loppua kohti. Mikäli kauppasota ratkeaa, on todennäköistä, että komponenttien vienti Kiinaan palaa takaisin kaksinumeroisen kasvun uralle.

Puolijohdevalmistajien kurssikehitys enteilee valoisampia aikoja

Puolijohdeindeksin sisältöä tutkimalla voidaan löytää ne yhtiöt, joiden kehitys on lyönyt indeksin tuoton ja jotka ovat näin olleen toimineet vetureina muille toimialan yhtiöille. Komponenttivalmistajat Advanced Micro Devices (AMD) +57,0% ja NVIDIA +43,2% ovat olleet sijoittajien suosiossa. Yhtiöiden loppuvuosi 2018 oli katastrofaalinen kryptovaluuttalouhinnan aiheuttamien varastoylijäämien takia. NVIDIAn osalta tilanne äityi niin pahaksi, että yhtiöt antoi tulosvaroituksen reilusti ennen Q1/2019 tulosjulkistusta.

Nousijoita ovat olleet myös piirisarjasuunnittelija Xilinx +52,1% ja muistivalmistaja Micron Technology +36,5%. Lisäksi liuta pienempiä ja fokusoituneempia valmistajia on noussut vuoden 2019 aikana 40-50%. Kovaa nousua edelsi kurssiromahdus syys-lokakuun markkinarytinässä, joten näiden osakkeiden viimeinen 6 kk:ta on ollut varsinaista vuoristorataa.

Sijoittajan näkökulma

Kaikki tärkeimmät puolijohdevalmistajat löytyvät kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalusta. Kokonaispistetyksemme perusteella houkuttelevimmat ovat Intel, Texas Instruments ja Xilinx.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy