Applelta tulossa suoratoistopalvelu, pelipalvelu ja luottokortti

Cupertinon jättiläinen Apple piti maanantai-iltana kauan odotetun tiedotustilaisuutensa. Applelta odotettiin niin suoratoistopalvelua, kuin uusia VR- ja AR-laiteuutuuksiakin. Toteutuneet julkistukset jäivät kuitenkin pilviin nostatetuista odotuksista. Mikä Applessa ja sen uusissa palveluissa on olennaista sijoittajan näkökulmasta?

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Cupertinon jättiläinen Apple piti maanantai-iltana kauan odotetun tiedotustilaisuutensa. Applelta odotettiin niin suoratoistopalvelua, kuin uusia VR- ja AR-laiteuutuuksiakin. Toteutuneet julkistukset jäivät kuitenkin pilviin nostatetuista odotuksista. Mikä Applessa ja sen uusissa palveluissa on olennaista sijoittajan näkökulmasta?

Cupertinon jättiläinen Apple piti maanantai-iltana kauan odotetun tiedotustilaisuutensa. Applelta odotettiin niin suoratoistopalvelua, kuin uusia VR- ja AR-laiteuutuuksiakin. Toteutuneet julkistukset jäivät kuitenkin hypen jalkohin ja Applen julkistama Apple TV+ -suoratoistopalvelu, Goldman Sachsin kanssa yhteistyössä lanseerattava maksukortti Apple Card, sekä pelipalvelu Apple Arcade jäivät ennakkoon jo pilviin nostatetuista odotuksista.

Apple TV+ – Suoratoistopalvelujen iTunes?

Applella on kokemusta kilpailutilanteista, missä se on ottanut valmiin tuotteen tai idean ja parantanut sitä olennaisesti – iPhone, iPod ja iTunes eivät olleet ensimmäisiä laatuaan, mutta niiden menestys on ollut huomattavasti suurempaa kuin ensimmäisten älypuhelinten, mp3-soitinten tai musiikkipalveluiden. Tähän perustuu yhtiön halukkuus ja uskallus kilpailla lähestulkoon millä tahansa toimialalla.

Heittäytymällä suoratoistopalvelutuottajaksi Apple tulee saamaan varteenotettavia kilpailijoita: suoratoistopalvelujen markkinajohtaja Netflix, monialajättiläinen Amazon ja hiljattain Foxin hankkinut Disney ovat kaikki joko jo olemassaolevia suoratoistopalveluntarjoajia, tai aikeissa perustaa oman palvelun. Lisäksi HBO, Hulu (Disneyn, Comcastin ja AT&T:n omistama) ja Googlen Youtube TV ovat kaikki keränneet oman osuutensa kasvavasta markkinasta. Jopa Facebook on kehittänyt oman Watch-palvelunsa, joskin sen sisältö on jäänyt kilpailijoitaan huomattavasti ohuemmaksi.

Kuten iTunesin kanssa, Apple TV+ lanseerattiin julkisuudesta tuttujen henkilöiden avulla: ohjaajat Steven Spielberg ja JJ Abrams, näyttelijät Jennifer Aniston ja Reese Witherspoon, sekä yksi yhdysvaltojen kuuluisimmista tv-kasvoista Oprah Winfrey olivat kaikki läsnä Applen TV+:n esityksessä. Tuomalla esiin tuttuja nimiä, jotka tuottavat yksinoikeussisältöä, pyrkii Apple luomaan kysyntää palvelun ilmaiselle kokeilulle jonka jälkeen jo rekisteröityneitä käyttäjiä on helpompi kosiskella jäämään. Kuitenkaan Apple ei lanseeraustilaisuudessa näyttänyt kuvaa itse palvelusta tai ilmoittanut millä hinnoittelumallilla palvelu tullaan käynnistämään.

Uuden palvelun julkistus jätti varjoonsa ehkä tärkeimmän ominaisuuden Apple TV:ssä. Applen käyttäjäystävällinen lähestymistapa laitteissa ja palveluissa näkyi myös uudistetussa tv-ohjelmistossa, jonka Apple aikaisemmin tänä vuonna avasi muille älytelevisiovalmistajille. Apple TV kykenee näyttämään suoratoistopalvelusisältöä ja iTunes-vuokraelokuvia saumattomasti samassa näkymässä. Jos tämä sama näkymä voi vielä saumattomasti yhdistää muut, kilpailevat suoratoistopalvelut niin, että yhdestä näkymästä voi katsoa Netflixiä, HBO:ta, iTunes-elokuvia ja Apple TV+-sisältöä, aletaan olla tilanteessa missä suoratoistopalveluiden alkuperäinen toiveajatus on askeleen lähempänä. Kaikki käyttäjän haluama sisältö saumattomasti yhdessä näkymässä, joskaan ei ehkä vielä yhdellä ainoalla maksulla.

Apple Arcade

Kuukausimaksullinen suoratoistopalvelu tulee sisältämään yksinoikeuspelejä. Palveluun on luvattu myös monilaitetuki, joka mahdollistaa sen, että pelaamisen voi aloittaa yhdellä laitteella ja jatkaa sopivana ajankohtana millä tahansa Apple Arcadea tukevalla laitteella. Apple ilmoitti myös, että Arcaden asiakkaat voivat ladata pelit omille laitteilleen, eikä niitä tulla lähettämään suoratoistona yhtiön palvelimilta, kuten monien kilpailijoiden tapauksessa. Tämä varmasti miellyttää potentiaalisia asiakkaita alueilla, joissa internet-yhteydet ovat joko hitaita tai tiedonsiirrolle on datarajoituksia.

Palvelulla tulee varmasti olemaan vaikutusta myös pelinkehittäjien toimintaan – App Storessa näkyvyys on elinehto monille peleille ja kehittäjät jotka tekevät Applen kanssa yhteistyötä varmasti tulevat huomaamaan, että heidän peliensä näkyvyys App Storessa on kilpailijoita parempaa. Applelle tässä on jälleen uusi mahdollisuus saada pelintekijät tuottamaan yhtiön arvostamaa sisältöä, kuten pelejä joissa tuetaan lisättyä todellisuutta, tai muita ominaisuuksia joita Applea haluaa tuoda esille.

Apple iskee Arcade-mallilla vastaan myös mobiilipeleissä tavanomaiselle freemium-mallille – Applen ilmoituksen mukaan Arcadeen hyväksytään ainoastaan ”kokonaisia” pelejä, eikä mikromaksullista, keskeneräistä tai mainosten kyllästämää sisältöä tulla hyväksymään. Palvelun hintaa ei vielä kerrottu, mutta Arcade tulee käyttäjien saataville vuoden 2019 aikana.

Apple Card

Applen luottokorttia voidaan pitää vähintäänkin yllättävänä tuote- ja palvelujulkistuksena. Yhtiöllä on jo Apple Pay-maksaminen puhelimissaan, joten luottokortin lanseeraaminen on kuin askel taaksepäin. Fyysisen luottokortin korvannutta digitaalista maksujärjestelmää seuraa fyysinen kortti. Korttia katsomalla kuitenkin selviää se, miksi Apple haluaa toimia näin. Titaanista valmistettu ja minimalistinen kortti on suunnittelun puolesta selkeä Applen tuote: puoliksi luottokortti, puoliksi statussymboli. Kortti on tuotettu yhteistyössä Goldman Sachs-pankin kanssa ja sen kerrotaan käyttävän Mastercardin maksujen käsittelyä.

Kortti tulee toimimaan yhteistyössä Apple Wallet-applikaation kanssa, jonka kautta käyttäjät voivat seurata maksutapahtumia, saldoa ja seuraamaan erääntyviä laskuja. Apple painotti myös, että luottokortti ei ole mikään tavanomainen luottokortti, eikä varsinkaan käyttäjien seurantaan käytettävä bonuskortti. Apple Payn VP Jennifer Bailey totesi, että Apple Card ei välitä Applelle tietoja siitä, mitä kortilla ostettiin tai missä ostos tehtiin. Käyttäjälle tapahtuva kategoriakohtainen seuranta tullaan tallentamaan käyttäjän laitteelle. Kortin kanssa lanseerattiin myös Daily Cash-ohjelma, jonka avulla fyysisen kortin avulla tehdyistä ostoksista saa 1%, Apple Payn kautta tehdyistä korttiostoista 2% ja Applen kaupasta ostoista 3% palautusta, joka maksetaan päivittäin käyttäjän Apple-tilille.

Sijoittajan näkökulma

Sijoittajalle Applen tiedotustilaisuus jäi vaisuksi. Julkistuksia ja parannuksia esitettiin runsaasti, mutta tärkein informaatio jäi puuttumaan. iPhonejen myynnin hidastuessa siirtyminen palveluiden tuottajaksi on Applelta oikea askel, mutta hintatietojen puuttuminen jätti vaikutuksen ehkä hieman kiirehditystä julkistustilaisuudesta. Sijoittajien reaktio peilasi hienoista pettymystä ja osake kääntyikin tilaisuuden aikana muutaman prosentin laskuun. Apple on kuitenkin noussut vuoden 2019 aikana lähes 20%, joten kokonaisuutena uudistuva strategia muuttumisesta laitevalmistajasta palveluyhtiöksi on otettu positiivisesti vastaan.

Applen uudet julkistukset voivat vaikuttaa pitkässä juoksussa negatiivisesti Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden kasvuun. Lisäksi Applen panostaminen maksupalveluiden puolelle kertoo pankkisektorin muutoksesta. Apple ja muut isot pelurit tulevat markkinalle, mikä aiheuttaa painetta perinteisille pankkitoimijoille. Tästä syystä pankkisektorin osakkeet USA:ssa ja Euroopassa eivät ole markkinoiden suosiossa. Tästä kärsii myös kotimainen Nordea.

Tutki Applea, Netflixia ym. osakkeita Osaketyökalulla. Tällä hetkellä Applen osakkeen pisteytys Osaketyökalullamme on keskimääräistä parempi. Osakkeen momentti on keskimääräinen. Kurssimomentissa tuskin nähdään voimakasta positiivista käännettä ennen Q1-tulosta. Pitkässä juoksussa Apple on houkutteleva, etenkin jos yhtiö saa käännettyä iPhonejen myynnin nousuun ja kasvattamaan palvelujen osuutta liikevaihdossa.

Sinua voisi kiinnostaa
Miten sijoitan osakkeisiin?
Osakevalinta: kolme suosituinta tapaa valinnan tekemiseen
Parhaat osinko-osakkeet maailmalta
Sijoittaja360
Sijoittajan valinnat